Πρόγραμμα εκδηλώσεων της Ημαθίας
[ditty id=231425 category="h-thesh-tou-laou"]

Μια πόλις γεννιέται και αναπτύσσεται – Συνομιλία με τον επιτυγχόντα Δήμαρχο Αλεξάνδρειας ιατρόν Δημήτριον Βετσόπουλον

Γράφει ο Γιώργος Ντελιόπουλος

 

Αχόρταγα, και με ευχαρίστηση διαβάζω τα άρθρα του Γιώργου Χιονίδη στον παλιό Βεργιώτικο Τύπο. Πολλά κείμενα αναφέρονται και στον τόπο μας τον Ελληνότοπο, στην πόλη μας την Αλεξάνδρεια. Σήμερα πόλη, πριν 50-60 χρόνια ήταν ένα κεφαλοχώρι χωρίς δρόμους, λάσπη το χειμώνα, σκόνη – κουρνιαχτό το καλοκαίρι. Η δεκαετία 50-60 ήταν η αρχή που οι τοπικοί μας άρχοντες έβαζαν τα γερά θεμέλια. Τον Μάη 1959, ο Διευθυντής Σύνταξης στην εφημερίδα «Ο φρουρός της Ημαθίας», Γιώργος Χιονίδης ήρθε στην Αλεξάνδρεια – τον Γιδά και μίλησε με τον επιτυχόντα Δήμαρχο Αλεξάνδρειας αείμνηστο Δημήτρη Βετσόπουλο.

Ερώτ.: Ποια η γνώμη σας δια τα αποτελέσματα των Δημοτικών εκλογών;

Απάντ.: Είμαι ευχαριστημένος διότι χωρίς να βοηθηθώ κομματικώς συγκέντρωσα περισσότερο από 55% των ψήφων.

Ερώτ.: Ποίαι αι πραγματικαί αρχαί και σκοποί σας;

Απάντ.: α) Εξυπηρέτησις όλων, ανεξαιρέτως πολιτικής τοποθετήσεως, β) Ανεξαρτοποίησις του Δημοσίου Γυμνασίου, γ) Να καταστήσω την πόλιν της Αλεξάνδρειας το επίκεντρο της πεδιάδος της Ημαθίας.

Ερωτ.: Τί σκέπτεσθε ειδικότερα δια την οδοποιίαν και το σχέδιον πόλεως;

Απάντ.: α) Δια το σχέδιον πόλεως θα προβλεφθούν ποσά δια το οικονομικόν έτος 1060. Ως προς την οδοποιίαν: Η οδός προς τον Σιδηρ. Σταθμόν θα στοιχίσει 1.000.000 δρχ. εκ των οποίων 200.000 εχορήγησεν ο υπουργός Δημοσίων έργων κ. Γκίκας.

Ερώτ.: α) Πώς ερρυθμίσθη ο ηλεκτροφωτισμός ώστε να μην υφίστανται σχετικά προβλήματα;

Απάντ.: Δια τον ηλεκτροφωτισμόν φροντίζει η Δ.Ε.Η.

Ερώτ.: Ποια τα τακτικά έσοδα του Δήμου;

Απάντ.: 1.400.000 δρχ. περίπου.

Ερώτ.: Τί ποσόν δανείων πήρατε και δια ποιον λόγον;

Απάντ.: 1.080.000 δρχ. δια την Δημοτικήν Αγοράν και δια τα Δημοτικά Σφαγεία τα οποία εντός διμήνου τίθενται εις λειτουργίαν.

Ερώτ.: Υφίσταται αγροτική οδοποιία;

Απάντ.: Το Δημοτικόν Συμβούλιον ενέκρινε πίστωσιν δια 4.000 κυβικά αμμοχάλικου για τας οδούς Αλεξάνδρειας.

Ερώτ.: Θεωρείτε αναγκαίαν την κατασκευήν Διοικητηρίου;

Απάντ.: Βεβαίως. Πιστεύω εις την σύντομον κατασκευήν του. Διαθέσαμε επαρκές οικόπεδον όπως και (δωρεάν) οικόπεδον για το ΤάγμαΜηχανικού, Αγροτική Τράπεζαν, Δημόσιον Γυμνάσιον, Ένωσις Συνεταιρισμών, Ξενώνα Αξιωματικών, Γεωργικήν Υπηρεσία, Αστυνομία, Ειρηνοδικίν.

Ερώτ.: Πρέπει να ιδρυθεί και Βιβλιοθήκη;

Απάντ.: Βεβαίως εισηγήθηκα εις τα Σωματεία της πόλεως.

Στη συνέχεια της συνομιλίας μας ο κ. Δήμαρχος ομίλησε παρισταμένου και του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Πρόϊου. Μας είπε δια τον πρωτοφανή οικοδομικό οργασμό. 500 αιτήσεις αδειών την τελευταία δεκαετία. Κλείσαμε την συνομιλίαν μας με ανταλλαγήν απόψεων και προβλέψεων δια το μέλλον της πόλεως.

Γιώργος Χ. Χιονίδης

Υ.Γ. Αγαπητέ φίλε Γιώργο. Η πόλη μας η Αλεξάνδρεια ξεπέρασε και τις προβλέψεις. 58 χρόνια έχουν περάσει από εκείνη την ημέρα που συνάντησες τον Γιατρό Δημήτριο Βετσόπουλο. Έχω και άλλα άρθρα σου για τον Γιδά-Αλεξάνδρεια.

 

Κοινοποίηση της ανάρτησης:

Σχετικές αναρτήσεις

ΠΑΝΤΑ ΒΡΕΧΕΙ

Γράφει ο Γιάννης Γεωργουδάκης, Εκπαιδευτικός Η ιστορία διδάσκει, πως δε χρειάζεται ιδιαίτερο ταλέντο για να αναδειχθεί κάποιος αριβίστας ή έστω

Διαβάστε περισσότερα »

Τάσος Μπαρτζώκας: Δίνεται λύση στην πληρωμή των ενισχύσεων σε αγροτεμάχια που είχαν αποκλειστεί λόγω ζητημάτων συγκυριότητας με το Δημόσιο

Από το Πολιτικό Γραφείο του Τάσου Μπαρτζώκα, γνωστοποιούνται τα εξής: «Με έκτακτη τροπολογία που κατατέθηκε και ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή

Διαβάστε περισσότερα »

Ιστορικό

[pmpro_login redirect="/account/"]