Πρόγραμμα εκδηλώσεων της Ημαθίας
ΚΥΡΙΑΚΗ  24 ΜΑΪΟΥ 2026       Το μπαλέτο «Δον Κιχώτης», από το Κρατικό Θέατρο του Νόβι Σαντ Σερβίας, στον Χώρο Τεχνών, με 35 χορευτές επί σκηνής

ΚΥΡΙΑΚΗ  24 ΜΑΪΟΥ 2026   Το μπαλέτο «Δον Κιχώτης», από το Κρατικό Θέατρο του Νόβι Σαντ Σερβίας, στον Χώρο Τεχνών, με 35 χορευτές

Την Πέμπτη 30 Απριλίου, στο φουαγιέ της Στέγης Παρουσιάζεται το βιβλίο  «Αλάτι Χοντρό», του δικηγόρου και συγγραφέα Μιχάλη Τοπαλίδη

Την Πέμπτη 30 Απριλίου, στο φουαγιέ της Στέγης Παρουσιάζεται το βιβλίο «Αλάτι Χοντρό», του δικηγόρου και συγγραφέα Μιχάλη Τοπαλίδη

Χορούς και τραγούδια από τα ημαθιώτικα Πιέρια, δίδαξε ο Γιάννης Τσιαμήτρος σε σεμινάριο στη Λευκάδα

Χορούς και τραγούδια από τα ημαθιώτικα Πιέρια, δίδαξε ο Γιάννης Τσιαμήτρος σε σεμινάριο στη Λευκάδα

Την Δευτέρα 27 Απριλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο της Χάιδως Μπατσαρά-Τζήκα, «Τα Πρώτα μου Ποιήματα»

Την Δευτέρα 27 Απριλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο της Χάιδως Μπατσαρά-Τζήκα, «Τα Πρώτα μου Ποιήματα»

Το Σάββατο 25 Απριλίου 2026 Περίπατος βιβλίου με τον Μάκη Δημητράκη και το «Ηλιοτρόπιο»

Το Σάββατο 25 Απριλίου 2026 Περίπατος βιβλίου με τον Μάκη Δημητράκη και το «Ηλιοτρόπιο»

Σάββατο 25 Απριλίου, στο ΣΤΑΡ Παρουσιάζεται  το βιβλίο «Γυάλινα Παιδιά – Αληθινές ζωές»

Σάββατο 25 Απριλίου, στο ΣΤΑΡ Παρουσιάζεται το βιβλίο «Γυάλινα Παιδιά – Αληθινές ζωές»

Κυριακή 26 Απριλίου “Ο Ποιητιτής & το Μυστικό της Εντροπίας” από την Ομάδα Σχοινί-Κορδόνι, στο  Εκκοκκιστήριο Ιδεών Βέροιας

Κυριακή 26 Απριλίου “Ο Ποιητιτής & το Μυστικό της Εντροπίας” από την Ομάδα Σχοινί-Κορδόνι, στο Εκκοκκιστήριο Ιδεών Βέροιας

[ditty id=231425 category="h-thesh-tou-laou"]

Αλβανοί, Πακιστανοί, Βούλγαροι και Ρουμάνοι… Αυξάνεται κάθε χρόνο ο αριθμός των αλλοδαπών ασφαλισμένων στη χώρα μας

Αλβανοί, Πακιστανοί, Βούλγαροι και Ρουμάνοι αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των αλλοδαπών νόμιμων απασχολουμένων στη χώρα, όπως προκύπτει από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του ΙΚΑ. Μάλιστα σε σύγκριση βασικών μεγεθών Απριλίου 2016 και Μαρτίου 2016, ο αριθμός των αλλοδαπών ασφαλισμένων αυξήθηκε κατά 11,07%. Σε σύγκριση βασικών μεγεθών Απριλίου 2016 με Απριλίου 2015 ο αριθμός των αλλοδαπών ασφαλισμένων αυξήθηκε κατά 5,59%.

 

Τα ίδια στοιχεία του ΙΚΑ (Απρίλιος 2016) δείχνουν:

• Στο σύνολο των αλλοδαπών ασφαλισμένων 53,65% έχουν αλβανική υπηκοότητα. Στους αλλοδαπούς άντρες 56,39% είναι αλβανικής υπηκοότητας, ακολουθούν οι υπήκοοι του Πακιστάν με 8,35% και της Ρουμανίας με 4,96%. Στις αλλοδαπές γυναίκες 49,41% είναι αλβανικής υπηκοότητας, ακολουθούν οι ασφαλισμένες βουλγαρικής υπηκοότητας με 9,93% και ρουμανικής με 8,13%.

• Οι αλλοδαποί άνδρες αντιπροσωπεύουν το 11,55% των ασφαλισμένων ανδρών και οι αλλοδαπές γυναίκες το 8,61% των ασφαλισμένων γυναικών.

• To 32,48% των ασφαλισμένων με υπηκοότητα άλλης χώρας ΕΕ απασχολείται σε ξενοδοχεία και εστιατόρια, το 15,55% στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο και το 14,09% στις μεταποιητικές βιομηχανίες.

• Στους ασφαλισμένους αλβανικής υπηκοότητας το 31,13% εργάζεται σε ξενοδοχεία και εστιατόρια, το 17,49% στις κατασκευές και το 16,78% στις μεταποιητικές βιομηχανίες. Από τους υπόλοιπους αλλοδαπούς ασφαλισμένους (πλην αυτών της ΕΕ και των Αλβανών υπηκόων) το 26,35% απασχολείται σε ξενοδοχεία και εστιατόρια, το 22,90% σε χονδρικό και λιανικό εμπόριο και το 22,90% σε μεταποιητικές βιομηχανίες. Από τους εργαζομένους στις κατασκευές 28,31% είναι αλλοδαποί, ενώ στον συγκεκριμένο κλάδο απασχολείται το 4,24% των ασφαλισμένων. Από τους εργαζομένους σε ξενοδοχεία και εστιατόρια 20,16% είναι αλλοδαποί, ενώ στον συγκεκριμένο κλάδο απασχολείται το 15,21% των ασφαλισμένων.

• Από τους εργαζομένους στις μεταποιητικές βιομηχανίες 13,17% είναι αλλοδαποί, ενώ στον συγκεκριμένο κλάδο απασχολείται το 13,83% των ασφαλισμένων. Η κατηγορία επαγγέλματος στην οποία απασχολείται ο μεγαλύτερος αριθμός ασφαλισμένων στις κοινές επιχειρήσεις, είναι υπάλληλοι γραφείου με ποσοστό 22,85%. 27,28% των ασφαλισμένων με ελληνική υπηκοότητα είναι υπάλληλοι γραφείου, 21,99% είναι απασχολούμενοι στην παροχή υπηρεσιών και ως πωλητές σε καταστήματα και υπαίθριες αγορές, ενώ 13,54% είναι ανειδίκευτοι εργάτες, χειρώνακτες και μικροεπαγγελματίες. 32,51% των ασφαλισμένων με υπηκοότητα άλλης χώρας ΕΕ είναι ανειδίκευτοι εργάτες, χειρώνακτες και μικροεπαγγελματίες, 27,86% απασχολούνται στην παροχή υπηρεσιών και ως πωλητές σε καταστήματα και υπαίθριες αγορές και 17,04% είναι υπάλληλοι γραφείου.

• Οι ασφαλισμένοι αλβανικής υπηκοότητας στη συντριπτική τους πλειονότητα (47,84%) απασχολούνται ως ανειδίκευτοι εργάτες, χειρώνακτες και μικροεπαγγελματίες, 27,19% απασχολούνται στην παροχή υπηρεσιών και ως πωλητές σε καταστήματα και υπαίθριες αγορές και 9,07% ως ειδικευμένοι τεχνίτες. Σχετικά με τους υπόλοιπους αλλοδαπούς ασφαλισμένους (πλην αυτών της ΕΕ και των Αλβανών υπηκόων) 43,05% απασχολούνται ως ανειδίκευτοι εργάτες, χειρώνακτες και μικροεπαγγελματίες, 25,08% στην παροχή υπηρεσιών και ως πωλητές σε καταστήματα και υπαίθριες αγορές και 11,55% ως υπάλληλοι γραφείου.

Κοινοποίηση της ανάρτησης:

Σχετικές αναρτήσεις

Μητσοτάκης: Νέα δέσμη μέτρων για τους πολλούς, ύψους 500 εκατ. ευρώ, ως επιπλέον ανάχωμα στην κρίση

Από το πλεόνασμα 12,1 δισ. του 2025 -Αφορούν αγρότες, ενοικιαστές, οικογένειες με παιδιά, συνταξιούχους και ιδιωτικό χρέος   Δέσμη οκτώ

Διαβάστε περισσότερα »

ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2025 AΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ Ομιλία του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα στη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της 6.4.2026

Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται εκ νέου αντιμέτωπη με μια αρνητική διαταραχή. Η πρόσφατη στρατιωτική κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή προκαλεί σημαντικές

Διαβάστε περισσότερα »

Ιστορικό

[pmpro_login redirect="/account/"]