Πρόγραμμα εκδηλώσεων της Ημαθίας
Το 2ο Φεστιβάλ Ψυχικής Υγείας Νομού Ημαθίας την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Πάρκο Νάουσας

Το 2ο Φεστιβάλ Ψυχικής Υγείας Νομού Ημαθίας την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Πάρκο Νάουσας

Μουσική εκδήλωση: «Αποχαιρετώντας το καλοκαίρι…»

Μουσική εκδήλωση: «Αποχαιρετώντας το καλοκαίρι…»

Ξεκινάει σήμερα το 6ο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αιγών, για την επιρροή του Μ. Αλεξάνδρου στις χώρες της καθ’ ημάς Ανατολής

Ξεκινάει σήμερα το 6ο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αιγών, για την επιρροή του Μ. Αλεξάνδρου στις χώρες της καθ’ ημάς Ανατολής

Πρόσκληση για μία μοναδική μουσική βραδιά με το συγκρότημα των “Ανφάν Γκατέ” στην πλατεία του πρώην Δημαρχείου Μελίκης

Πρόσκληση για μία μοναδική μουσική βραδιά με το συγκρότημα των “Ανφάν Γκατέ” στην πλατεία του πρώην Δημαρχείου Μελίκης

ΔΕΥΤΕΡΑ 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ – Δημοτικό Ωδείο Βέροιας: Απογευματινή συνάντηση γνωριμίας με καθηγητές και μουσικά όργανα, στη Στέγη

ΔΕΥΤΕΡΑ 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ – Δημοτικό Ωδείο Βέροιας: Απογευματινή συνάντηση γνωριμίας με καθηγητές και μουσικά όργανα, στη Στέγη

19 – 26 Σεπτεμβρίου, στο φουαγιέ της Στέγης – Έκθεση χειροποίητων κοσμημάτων, από τα Τμήματα αργυροχοΐας ενηλίκων και παιδικού εικαστικού κοσμήματος, της ΚΕΠΑ

19 – 26 Σεπτεμβρίου, στο φουαγιέ της Στέγης – Έκθεση χειροποίητων κοσμημάτων, από τα Τμήματα αργυροχοΐας ενηλίκων και παιδικού εικαστικού

Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου: Συναυλία με τον Βαγγέλη Πετρινιώτη και την Λαϊκή του Ορχήστρα, στην πλατεία Αμπελοτοπίων στην Αλεξάνδρεια

Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου: Συναυλία με τον Βαγγέλη Πετρινιώτη και την Λαϊκή του Ορχήστρα, στην πλατεία Αμπελοτοπίων στην Αλεξάνδρεια

[ditty id=231425 category="h-thesh-tou-laou"]

Προς κάθε αρμόδιο – Η τυποποίηση των υγειονομικών υπηρεσιών μόνιμη απειλή για την ασφάλεια των ασθενών και την ποιότητα της περίθαλψης

Γράφει ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ

 

Στα πλαίσια της διακίνησης των διαφόρων προϊόντων που σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη, τείνει να γενικευτεί η τυποποίησή τους σε όλα τα Ευρωπαϊκά Συστήματα Υγείας. 

Θεωρείται αναγκαίο να επισημανθεί , ότι η τεχνική τυποποίηση πρέπει να κινείται βάσει προδιαγραφών που  να εγγυώνται την ασφάλεια των προϊόντων που χρησιμοποιούνται στις υπηρεσίες υγείας. Έτσι μπορεί να διασφαλιστεί, ότι οι Δομές Υγείας μπορούν να πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, για την παροχή ασφαλών υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης στους πολίτες. 

Καθ υπέρβαση αυτών των αρχών, οι πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά ακραία ερμηνεία του Κανονισμού 1025/2012 σχετικά με την Ευρωπαϊκή Τυποποίηση,  δεν περιορίστηκαν στα προϊόντα που χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη της Υγειονομικής Περίθαλψης, αλλά και στις ίδιες τις υπηρεσίες που παρέχονται από τους επαγγελματίες υγείας για την περίθαλψη των ασθενών. 

Επί τη βάσει αυτής της εξέλιξης,  επιβάλλεται πριν την λήψη οποιασδήποτε σχετικής απόφασης να λαμβάνονται υπόψη τα ακόλουθα:  

Οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης δεν μπορούν να εξομοιώνονται με υπηρεσίες που έχουν από τη φύση τους καθαρά εμπορικό χαρακτήρα. Ούτε η προσφορά και η ζήτηση των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης, μπορούν να υπόκεινται στους κανόνες της αγοράς και στην ανταγωνιστικότητα που καθορίζει τη Τυποποίηση. 

Η ιδιαιτερότητα των Υπηρεσιών Υγειονομικής Περίθαλψης αναγνωρίζεται ήδη  σε επίπεδο καθημερινότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή η ιδιαιτερότητα πρέπει να διακηρυχθεί και να προστατευτεί  θεσμικά. 

Σύμφωνα με το άρθρο 168 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η αυτορύθμιση του κάθε Συστήματος Υγειονομικής Περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων των Επαγγελμάτων Υγείας, καθώς και των υπηρεσιών που παρέχονται κατά την άσκηση του επαγγέλματος, θα πρέπει να είναι σεβαστή από τα κράτη μέλη . 

Νομοθετήματα, κανονισμοί και μηχανισμοί που δεν εναρμονίζονται με αυτό το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο, λειτουργούν αυθαίρετα και ερήμην των Επαγγελματιών Υγείας. Ως εκ τούτου, προκαλούν παραπλανητική αντίληψη στους χρήστες των Υπηρεσιών Υγειονομικής Περίθαλψης, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών και την Δημόσια Υγεία.

• Η άσκηση της Ιατρικής διαμορφώνεται από επιστημονικά τεκμηριωμένες κατευθυντήριες γραμμές που κατοχυρώνουν την ορθή ιατρική πρακτική, για καλύτερα αποτελέσματα στην περίθαλψη των ασθενών. Προβλέπεται όμως και η δυνατότητα να υπάρχει απόκλιση από αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές, όταν ο ιατρός πιστεύει ότι αυτό εξυπηρετεί καλύτερα το πραγματικό συμφέρον του ασθενούς. 

Η αρχή της επαγγελματικής αυτονομίας θεωρείται αυτονόητο δικαίωμα του κάθε ιατρού αλλά και του κάθε ασθενούς που ωφελείται από αυτήν. 

Για να διασφαλιστεί η ποιότητα της λήψης ιατρικών αποφάσεων, η επαγγελματική αυτονομία αντισταθμίζεται από την επαγγελματική ευθύνη. Αυτή η ισορροπία ενσωματώνεται στο ρυθμιστικό πλαίσιο του επαγγέλματος, συμπεριλαμβανομένων των μηχανισμών ελέγχου και επιβολής κυρώσεων. Τα πρότυπα που έχουν αναπτυχθεί έξω από αυτές τις αρχές χαρακτηρίζονται με ασάφειες ως προς την εφαρμογή τους και είναι εξαιρετικά επικίνδυνες.

• Οι Συστάσεις και οι Κατευθυντήριες Οδηγίες που έχουν θεσπιστεί εντός του νόμιμου ρυθμιστικού πλαισίου, ισχύουν για όλους τους επαγγελματίες. Η ισχύς τους δεν μπορεί να καθορίζεται με λογιστικούς όρους, ούτε η εφαρμογή τους να υπόκειται σε τέλη. Έτσι μόνο μπορεί να αποκλείεται η επιλεκτικότητα και να διασφαλίζεται η ισότιμη πρόσβαση όλων των ασθενών σε υψηλής ποιότητας υγειονομική περίθαλψη.  

Εκ των ως άνω καθίσταται κατανοητό ότι η Τυποποίηση των Υγειονομικών Υπηρεσιών αποτελεί μια μόνιμη απειλή για την ασφάλεια των ασθενών και την ποιότητα των Υπηρεσιών Περίθαλψης που παρέχονται στους πολίτες. 

Ως εκ τούτου οι αρμόδιοι για τη λήψη σχετικών αποφάσεων επιβάλλεται να απέχουν από την μεθόδευση ή την υποστήριξη οποιασδήποτε δραστηριότητας που επιδιώκει την Τυποποίηση των Υπηρεσιών Υγείας.

Κοινοποίηση της ανάρτησης:

Σχετικές αναρτήσεις

Τάσος Μπαρτζώκας: Εγκρίθηκε η λειτουργία των ολιγομελών τμημάτων στο ΕΠΑ.Λ. Νάουσας – Στηρίζουμε έμπρακτα τις επιλογές των μαθητών μας

Θετική εξέλιξη για τη σχολική κοινότητα της Νάουσας αποτελεί η έγκριση της λειτουργίας των δύο ολιγομελών τμημάτων της Β΄ τάξης

Διαβάστε περισσότερα »

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: 6.715 παιδιά υποστηρίζονται τη νέα σχολική χρονιά, μέσω του ΕΣΠΑ

Τη δυνατότητα πρόσβασης σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς και σε κέντρα δημιουργικής απασχόλησης σε 6.715 παιδιά και παιδιά με

Διαβάστε περισσότερα »

Ιστορικό

[pmpro_login redirect="/account/"]