Πρόγραμμα εκδηλώσεων της Ημαθίας
ΚΥΡΙΑΚΗ  24 ΜΑΪΟΥ 2026       Το μπαλέτο «Δον Κιχώτης», από το Κρατικό Θέατρο του Νόβι Σαντ Σερβίας, στον Χώρο Τεχνών, με 35 χορευτές επί σκηνής

ΚΥΡΙΑΚΗ  24 ΜΑΪΟΥ 2026   Το μπαλέτο «Δον Κιχώτης», από το Κρατικό Θέατρο του Νόβι Σαντ Σερβίας, στον Χώρο Τεχνών, με 35 χορευτές

Την Πέμπτη 30 Απριλίου, στο φουαγιέ της Στέγης Παρουσιάζεται το βιβλίο  «Αλάτι Χοντρό», του δικηγόρου και συγγραφέα Μιχάλη Τοπαλίδη

Την Πέμπτη 30 Απριλίου, στο φουαγιέ της Στέγης Παρουσιάζεται το βιβλίο «Αλάτι Χοντρό», του δικηγόρου και συγγραφέα Μιχάλη Τοπαλίδη

Χορούς και τραγούδια από τα ημαθιώτικα Πιέρια, δίδαξε ο Γιάννης Τσιαμήτρος σε σεμινάριο στη Λευκάδα

Χορούς και τραγούδια από τα ημαθιώτικα Πιέρια, δίδαξε ο Γιάννης Τσιαμήτρος σε σεμινάριο στη Λευκάδα

Την Δευτέρα 27 Απριλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο της Χάιδως Μπατσαρά-Τζήκα, «Τα Πρώτα μου Ποιήματα»

Την Δευτέρα 27 Απριλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο της Χάιδως Μπατσαρά-Τζήκα, «Τα Πρώτα μου Ποιήματα»

Το Σάββατο 25 Απριλίου 2026 Περίπατος βιβλίου με τον Μάκη Δημητράκη και το «Ηλιοτρόπιο»

Το Σάββατο 25 Απριλίου 2026 Περίπατος βιβλίου με τον Μάκη Δημητράκη και το «Ηλιοτρόπιο»

Σάββατο 25 Απριλίου, στο ΣΤΑΡ Παρουσιάζεται  το βιβλίο «Γυάλινα Παιδιά – Αληθινές ζωές»

Σάββατο 25 Απριλίου, στο ΣΤΑΡ Παρουσιάζεται το βιβλίο «Γυάλινα Παιδιά – Αληθινές ζωές»

Κυριακή 26 Απριλίου “Ο Ποιητιτής & το Μυστικό της Εντροπίας” από την Ομάδα Σχοινί-Κορδόνι, στο  Εκκοκκιστήριο Ιδεών Βέροιας

Κυριακή 26 Απριλίου “Ο Ποιητιτής & το Μυστικό της Εντροπίας” από την Ομάδα Σχοινί-Κορδόνι, στο Εκκοκκιστήριο Ιδεών Βέροιας

[ditty id=231425 category="h-thesh-tou-laou"]

Επίκαιρα θέματα – Από την Αριζόνα το παράπονο

Η πρωτοβουλία του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ημαθίας να δημοσιοποιήσει τα ονόματα των Ημαθιωτών που έπεσαν στους εθνικούς αγώνες 1940-41 και να τιμήσει τη μνήμη τους προσεχώς με αρχιερατικό μνημόσυνο, ικανοποίησε τους συμπολίτες και ιδιαιτέρως αυτούς που έχασαν τον άνθρωπό τους στον πόλεμο εκείνο.

Συγχρόνως όμως ανέδειξε και κάποιες αδυναμίες της γραφειοκρατικής μηχανής των κεντρικών υπηρεσιών του κράτους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα (και μακάρι να είναι το μόνο) αποτελεί αυτό που προκύπτει από την επιστολή που φιλοξενώ σήμερα στη δημοσιογραφική μου στήλη, παραλείποντας για λόγους ευνόητους το όνομα του αποστολέως.

Το γράμμα έρχεται από την Αμερική και το στέλνει εκλεκτός ομογενής, που έχει στην ψυχή του πάντα την πατρίδα. Διαβάστε το:

«Αγαπητέ φίλε μου. Έσκυψα σήμερα και πάλι στο γράμμα σου με τα νέα της Βέροιας και ειδικώς αυτά που αναφέρονται από τα παιδικά μου χρόνια στην κατοχή, τότε που ο Ερυθρός Σταυρός χρησιμοποιούσε το κτίριο και προσέφερε συσσίτιο στα άπορα παιδιά της Βέροιας. Εγώ και τα αδέλφια μου, απολαμβάναμε κάθε μέρα για ένα και μισό σχεδόν χρόνο, τις εύγευστες σούπες που προσέφερε ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός υπό την επίβλεψη του αείμνηστου κυρίου Παπαδόπουλου και της στοργικής κυρίας Σούλας Μιρβέτ.

Διάβασα και το βιβλίο του Νίκου Καλλιγά και με συγκίνησε η γλαφυρή αφήγηση και οι παλαιές φωτογραφίες της πόλης. Θυμήθηκα τα χρόνια που έζησα στη Βέροια και με τη φαντασία μου περπάτησα στους δρόμους της πολιτείας.

Για το ζήτημα του πατέρα μου και του θείου μου: Ο πατέρας μου γεννήθηκε το 1905 στη Βέροια. Τον Οκτώβριο του 1940, αν και πολύτεκνος, παρουσιάσθηκε. Του έδωσαν ένα όπλο και τον έστειλαν στο μέτωπο.

Όπως μας είπαν αυτόπτες μάρτυρες, ο πατέρας μου τραυματίστηκε από οβίδα πυροβολικού στις 31 Δεκεμβρίου 1940. Πήρε 10 ώρες να τον μεταφέρουν στο 16ο ορεινό χειρουργείο σ’ ένα χωριό που λεγόταν Πέτροβα. Και την επόμενη μέρα, την 1η Ιανουαρίου, ανήμερα της ονομαστικής του εορτής, αναπαύθηκε.

Το μόνο που ξέρουμε είναι ο Ταχυδρομικός Τομέας: Τ.Τ. 518.

Κάπου στα αρχεία θα υπάρχει το όνομά του. Ένδειξη είναι το «Δίπλωμα Ευγνωμοσύνης» που μας χορήγησε η κυβέρνηση, το περίπτερο και η σύνταξη που δόθηκε στη μάνα μου καθώς και η μαρτυρία συμπολιτών.

Να ενημερώσεις τον κύριο Σούρλα και τον επικεφαλής των Εφέδρων αξιωματικών και πιστεύω πως αυτά και μόνο είναι αρκετά για να επιβεβαιώσουν πως ο πατέρας μου σκοτώθηκε σ’ ένα βουνό της Αλβανίας. Και να βάλουν το όνομά του στη λίστα των πεσόντων.

Το ίδιο ισχύει και με το θείο μου Κώστα, τον αδελφό του πατέρα μου που σκοτώθηκε 29 ημέρες μετά τον πατέρα μου, στο μέτωπο της Αλβανίας.

Η γιαγιά μου η Βασιλική και ο παππούς μου ο Τρύφων, έστειλαν τα τρία παιδιά τους, τον Βασίλειο, τον Κωνσταντίνο και τον Ευάγγελο στο μέτωπο. Μόνον ο θείος μου ο Βαγγέλης γύρισε πίσω. Θα είναι ντροπή για το έθνος μας εάν εξαιτίας αμέλειας κάποιου γραφιά στο Επιτελείο, παραληφθούν τα ονόματά τους από τη λίστα πεσόντων και από το μνημείο που κάποτε θα ανεγερθεί.

Με εγκάρδιους χαιρετισμούς

Ο φίλος σου Τ.»

(Και για την αντιγραφή: Ορέστης Σιδηρόπουλος)

 

Κοινοποίηση της ανάρτησης:

Σχετικές αναρτήσεις

Μαρινάκης: Κανονικά στα ψηφοδέλτια της ΝΔ οι βουλευτές των οποίων ήρθη η ασυλία για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Κανονικά στα ψηφοδέλτια της ΝΔ θα βρίσκονται οι βουλευτές των οποίων ήρθη η ασυλία. Την απάντηση έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Διαβάστε περισσότερα »

Ιστορικό

[pmpro_login redirect="/account/"]