Πρόγραμμα εκδηλώσεων της Ημαθίας
  Την Τετάρτη 29 Απριλίου: Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Καβάφη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νάουσας

  Την Τετάρτη 29 Απριλίου: Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Καβάφη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νάουσας

Στις 27 Απριλίου στο 16ο Δ.Σχ.  Βέροιας  Προβολή της βραβευμένης ταινίας “ο δάσκαλος που υποσχέθηκε τη θάλασσα”

Στις 27 Απριλίου στο 16ο Δ.Σχ. Βέροιας Προβολή της βραβευμένης ταινίας “ο δάσκαλος που υποσχέθηκε τη θάλασσα”

Την Τρίτη 28 Απριλίου στη Στέγη Συναυλία Χορωδίας και  Χοροθεατρικής ομάδας του 4ου Γυμνάσιου Βέροιας για την ΑΓΑΠΗ

Την Τρίτη 28 Απριλίου στη Στέγη Συναυλία Χορωδίας και Χοροθεατρικής ομάδας του 4ου Γυμνάσιου Βέροιας για την ΑΓΑΠΗ

Την Τετάρτη 29 Απριλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας Παρουσιάζεται το βιβλίο  του Βαλάντη Παπαγεωργίου  «Το Μακεδονικό Ζήτημα και η πολιτική των Μεγάλων Δυνάμεων μέσα από τον Βρετανικό Τύπο»

Την Τετάρτη 29 Απριλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας Παρουσιάζεται το βιβλίο του Βαλάντη Παπαγεωργίου «Το Μακεδονικό Ζήτημα και η πολιτική

ΚΥΡΙΑΚΗ  24 ΜΑΪΟΥ 2026       Το μπαλέτο «Δον Κιχώτης», από το Κρατικό Θέατρο του Νόβι Σαντ Σερβίας, στον Χώρο Τεχνών, με 35 χορευτές επί σκηνής

ΚΥΡΙΑΚΗ  24 ΜΑΪΟΥ 2026   Το μπαλέτο «Δον Κιχώτης», από το Κρατικό Θέατρο του Νόβι Σαντ Σερβίας, στον Χώρο Τεχνών, με 35 χορευτές

Την Πέμπτη 30 Απριλίου, στο φουαγιέ της Στέγης Παρουσιάζεται το βιβλίο  «Αλάτι Χοντρό», του δικηγόρου και συγγραφέα Μιχάλη Τοπαλίδη

Την Πέμπτη 30 Απριλίου, στο φουαγιέ της Στέγης Παρουσιάζεται το βιβλίο «Αλάτι Χοντρό», του δικηγόρου και συγγραφέα Μιχάλη Τοπαλίδη

Χορούς και τραγούδια από τα ημαθιώτικα Πιέρια, δίδαξε ο Γιάννης Τσιαμήτρος σε σεμινάριο στη Λευκάδα

Χορούς και τραγούδια από τα ημαθιώτικα Πιέρια, δίδαξε ο Γιάννης Τσιαμήτρος σε σεμινάριο στη Λευκάδα

[ditty id=231425 category="h-thesh-tou-laou"]

Χρήστος Γιαννακάκης: Ανησυχίες παρά την αύξηση εξαγωγών ροδάκινων

Στο δυσαναπλήρωτο μεγάλο κενό που άφησε το ρωσικό εμπάργκο εστίασε ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας των Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας Χρήστος Γιαννακάκης, μιλώντας στην Καθημερινή. Παράλληλα εξέφρασε φόβους για την υπερβολική επέκταση των καλλιεργειών.

Ο κ. Γιαννακάκης μεταξύ άλλων σημειώνει ότι «λόγω κακών καιρικών συνθηκών στην εποχή της ανθοφορίας αλλά και της καρποφορίας είχαμε φέτος παραγωγή μειωμένη κατά 35%-40% από την προσδοκώμενη, τόσο στα συμπύρηνα όσο και στα επιτραπέζια ροδάκινα».

Η μειωμένη προσφορά έχει μεταφρασθεί σε «ικανοποιητικές τιμές». Ειδικότερα, για τα συμπύρηνα «το κόστος για τη βιομηχανία τον Ιούλιο ήταν 30 λεπτά το κιλό. Τον Αύγουστο η εκτίμηση είναι ότι θα φτάσει τα 33 λεπτά το κιλό».

Εξίσου ικανοποιητικές για τους παραγωγούς είναι οι τιμές και στα επιτραπέζια ροδάκινα. Έπειτα από μία δύσκολη αρχή, «η δωρεάν διανομή περίπου 1.200 τόνων και η χυμοποίηση 10.000 τόνων βοήθησαν να εξισορροπηθεί η κατάσταση», αναφέρει ο κ. Γιαννακάκης. Συνέβαλε επίσης η μειωμένη παραγωγή από βασικές ανταγωνίστριες χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

Οι φετινές τιμές, σύμφωνα με τον κ. Γιαννακάκη, θα κλείσουν στα 35-40 λεπτά το κιλό, «5-10 λεπτά υψηλότερα από τα περυσινά επίπεδα». Και αυτά με αυξημένες ποσότητες εξαγωγών: σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ώς τις 5 Αυγούστου οι εξαγωγές επιτραπέζιων ροδακίνων έφτασαν τους 75.669 τόνους, έναντι 64.719 τόνων την ίδια περίοδο πέρυσι.

Ωστόσο, η συνέχιση του ρωσικού εμπάργκο αποτελεί τεράστιο πλήγμα (πριν από το 2014, το 60% των ελληνικών εξαγωγών κατευθυνόταν στη Ρωσία). «Εχουν γίνει προσπάθειες για μεγαλύτερη διείσδυση στην Κεντρική Ευρώπη, στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή», αναφέρει ο κ. Γιαννακάκης, αλλά «δεν υπάρχει ακόμα σαφής εικόνα» για την αποτελεσματικότητά τους.

Ο κ. Γιαννακάκης τονίζει επίσης ότι έχουν καλλιεργηθεί 172.000 στρέμματα συμπύρηνων ροδακίνων, που «υπό φυσιολογικές συνθήκες» θα παράγουν του χρόνου «πάνω από 500.000 τόνους προϊόν, προκαλώντας πρόβλημα υπερπροσφοράς».

Για να εξορθολογιστεί η κατάσταση χρειάζεται «συνέργεια κράτους, συνεταιρισμών και βιομηχανίας», η οποία αυτή τη στιγμή «είναι ανύπαρκτη».

Κοινοποίηση της ανάρτησης:

Σχετικές αναρτήσεις

Για τα «βανδαλισμένα» δημοτικά κτίρια, ρώτησε ο Χρ. Μακρίδη, στη Λογοδοσία της δημοτικής Αρχής -Β. Παπαδόπουλος: Γίνεται μεγάλη προσπάθεια, πρέπει να σεβόμαστε την δημόσια περιουσία

H αισθητική υποβάθμιση των δημοτικών χώρων του δήμου Βέροιας ήταν το θέμα που έθεσε στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής

Διαβάστε περισσότερα »

Ιστορικό

[pmpro_login redirect="/account/"]