Πρόγραμμα εκδηλώσεων της Ημαθίας
[ditty id=231425 category="h-thesh-tou-laou"]

Παύλος Μπογιαννίδης για την ΕΒΖ: Αν δεν πληρωθούμε δεν θα ξανασπείρουμε ούτε στρέμμα!

«Ο,τι κι αν μας πουν πια δεν το πιστεύουμε. Μας έχουν πει τόσα ψέματα, που δεν αντέχουμε να ασχοληθούμε άλλο». Η κραυγή αγωνίας ανήκει στον Ημαθιώτη Παύλο Μπογιαννίδη, πρόεδρο των τευτλοπαραγωγών της Κεντρικής Μακεδονίας. Με τη φετινή καμπάνια –την περίοδο συγκομιδής και παραγωγής– να απέχει πλέον έναν μόνο μήνα, οι παραγωγοί ατενίζουν το μέλλον με απαισιοδοξία.

Όπως αναφέρει ο κ. Μπογιαννίδης στην ΄Καθημερινή΄, η εταιρεία χρωστά στους παραγωγούς ακόμα 5,5 εκατ. ευρώ από την καμπάνια του περασμένου φθινοπώρου (το 60% των συνολικών οφειλών). «Αν δεν δοθεί λύση έως τα Χριστούγεννα, για τα περυσινά και τα φετινά χρωστούμενα, θα είναι το τέλος, δεν θα ξανασπείρουμε ούτε στρέμμα», λέει αγανακτισμένος. «Ηδη με βρίζουν ο άλλοι παραγωγοί, δεν πρόκειται να τους πάρω ξανά στον λαιμό μου».

Η έκταση των καλλιεργειών φέτος, με τα κίνητρα που παρείχαν οι γενναιόδωρες κοινοτικές επιδοτήσεις, αυξήθηκε σε σχέση με πέρυσι – έφτασε «περίπου τα 70.000 στρέμματα» λέει ο κ. Μπογιαννίδης. Ωστόσο, με την καμπάνια να αναμένεται να ξεκινήσει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, γύρω στις 5 Σεπτεμβρίου στο εργοστάσιο του Πλατέος, η ακραία έλλειψη ρευστότητας της ΕΒΖ καθιστά όλη τη διαδικασία μετέωρη. Η καμπάνια στο δεύτερο ζαχαρουργείο επί ελληνικής επικράτειας –αυτό της Ορεστιάδας, που επαναλειτούργησε πέρυσι, παρά τη δεινή οικονομική θέση της εταιρείας– αναμένεται να ξεκινήσει 10-15 μέρες μετά το Πλατύ.

Υπενθυμίζεται ότι η αποδοχή από το νέο διοικητικό συμβούλιο της ΕΒΖ του σχεδίου αναδιάρθρωσης της εταιρείας στα τέλη Απριλίου αναμενόταν να οδηγήσει σε άμεση εκταμίευση της πρώτης δόσης νέου δανεισμού προς την εταιρεία από την Τράπεζα Πειραιώς. Η πρώτη αυτή δόση –5 από 17 εκατομμύρια ευρώ– ακόμη δεν έχει καταβληθεί, με τον πρόεδρο της ΕΒΖ Γιώργο Ρώσσιο να δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας εξαντλούνται. Ο κ. Μπογιαννίδης αναφέρει ότι ο κ. Ρώσσιος τον έχει επανειλημμένως διαβεβαιώσει ότι η εκταμίευση επίκειται, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Κοινοποίηση της ανάρτησης:

Σχετικές αναρτήσεις

Αποσφραγίστηκαν οι δύο δεσμευτικές προσφορές για τον διαγωνισμό αναβάθμισης και εκμετάλλευσης του πρώην ξενοδοχείου «Βέρμιον»

Ο Δήμος Ηρωικής Πόλεως Νάουσας ανακοινώνει ότι σήμερα, Παρασκευή 5 Ιουνίου 2026, η Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού προέβη στην αποσφράγιση των

Διαβάστε περισσότερα »

Άμεση παρέμβαση του Δήμου Νάουσας για την περισυλλογή επιθετικού δεσποζόμενου σκύλου στην περιοχή του Αγίου Νικολάου

Ο Δήμος Ηρωικής Πόλεως Νάουσας ενημερώνει ότι, μετά από καταγγελία και σχετική ειδοποίηση της Αστυνομίας για την παρουσία επιθετικού σκύλου

Διαβάστε περισσότερα »

Ιστορικό

[pmpro_login redirect="/account/"]