Πρόγραμμα εκδηλώσεων της Ημαθίας
Την Τρίτη 28 Απριλίου στη Στέγη Συναυλία Χορωδίας και  Χοροθεατρικής ομάδας του 4ου Γυμνάσιου Βέροιας για την ΑΓΑΠΗ

Την Τρίτη 28 Απριλίου στη Στέγη Συναυλία Χορωδίας και Χοροθεατρικής ομάδας του 4ου Γυμνάσιου Βέροιας για την ΑΓΑΠΗ

Την Τετάρτη 29 Απριλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας Παρουσιάζεται το βιβλίο  του Βαλάντη Παπαγεωργίου  «Το Μακεδονικό Ζήτημα και η πολιτική των Μεγάλων Δυνάμεων μέσα από τον Βρετανικό Τύπο»

Την Τετάρτη 29 Απριλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας Παρουσιάζεται το βιβλίο του Βαλάντη Παπαγεωργίου «Το Μακεδονικό Ζήτημα και η πολιτική

ΚΥΡΙΑΚΗ  24 ΜΑΪΟΥ 2026       Το μπαλέτο «Δον Κιχώτης», από το Κρατικό Θέατρο του Νόβι Σαντ Σερβίας, στον Χώρο Τεχνών, με 35 χορευτές επί σκηνής

ΚΥΡΙΑΚΗ  24 ΜΑΪΟΥ 2026   Το μπαλέτο «Δον Κιχώτης», από το Κρατικό Θέατρο του Νόβι Σαντ Σερβίας, στον Χώρο Τεχνών, με 35 χορευτές

Την Πέμπτη 30 Απριλίου, στο φουαγιέ της Στέγης Παρουσιάζεται το βιβλίο  «Αλάτι Χοντρό», του δικηγόρου και συγγραφέα Μιχάλη Τοπαλίδη

Την Πέμπτη 30 Απριλίου, στο φουαγιέ της Στέγης Παρουσιάζεται το βιβλίο «Αλάτι Χοντρό», του δικηγόρου και συγγραφέα Μιχάλη Τοπαλίδη

Χορούς και τραγούδια από τα ημαθιώτικα Πιέρια, δίδαξε ο Γιάννης Τσιαμήτρος σε σεμινάριο στη Λευκάδα

Χορούς και τραγούδια από τα ημαθιώτικα Πιέρια, δίδαξε ο Γιάννης Τσιαμήτρος σε σεμινάριο στη Λευκάδα

Την Δευτέρα 27 Απριλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο της Χάιδως Μπατσαρά-Τζήκα, «Τα Πρώτα μου Ποιήματα»

Την Δευτέρα 27 Απριλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο της Χάιδως Μπατσαρά-Τζήκα, «Τα Πρώτα μου Ποιήματα»

Το Σάββατο 25 Απριλίου 2026 Περίπατος βιβλίου με τον Μάκη Δημητράκη και το «Ηλιοτρόπιο»

Το Σάββατο 25 Απριλίου 2026 Περίπατος βιβλίου με τον Μάκη Δημητράκη και το «Ηλιοτρόπιο»

[ditty id=231425 category="h-thesh-tou-laou"]

Διεθνής Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών – Στοιχεία που σοκάρουν για τις εξαφανίσεις ανηλίκων στην Ευρώπη

Σε μάστιγα εξελίσσεται η αύξηση του αριθμού των εξαφανισμένων παιδιών στην Ευρώπη.  Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, 250.000 παιδιά χάνονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη και ένα παιδί κάθε δύο λεπτά. Το 54% των εξαφανίσεων που καταγγέλλονται αφορούν σε εφήβους, όπως μαρτυρούν στοιχεία της Missing Children Annual Report 2015, που ανέδειξε το Χαμόγελο του Παιδιού σε ημερίδα στο Ζάππειο Μέγαρο, χθες Τετάρτη, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών. 

Όπως αποδεικνύουν διεθνή στατιστικά στοιχεία, τα παιδιά που φεύγουν από το σπίτι τους έχουν εννιά φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να σκεφτούν το ενδεχόμενο της αυτοκτονίας. 

«Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έξαρση στη φυγή εφήβων, πολλοί από τους οποίους δεν δηλώνονται στην αστυνομία. Παρατηρείται, επίσης, και έκρηξη στην εκμετάλλευση παιδιών και στην πορνεία», σημείωσε ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού, Κώστας Γιαννόπουλος, και πρόσθεσε: «Πρέπει να είμαστε περήφανοι γιατί, παρ’ όλο που μας λοιδορούν, υπάρχουν άνθρωποι που παλεύουν για τους πρόσφυγες». 

Πράλληλα, άφησε αιχμές για το επικοινωνιακό αλαλούμ που δημιουργείται με τις ΜΚΟ, κάθε φορά «που ο καθένας παριστάνει τον ειδικό». 

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών, ο κ. Γιαννόπουλος υπογράμμισε τη σημασία της έγκαιρης δήλωσης εξαφάνισης ανηλίκου, όπως και περιστατικών κακοποίησης. Έφερε στο προσκήνιο την περίπτωση ενός πεντάχρονου παιδιού που είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά και οι γονείς του είχαν σιγήσει με το φόβο της απέλασης. 

Εξετάζοντας το θέμα των εξαφανίσεων, ο κ. Γιαννόπουλος, τόνισε για άλλη μια φορά ότι ο αριθμός των αγνοουμένων είναι πολύ μεγαλύτερος από 10.000 επικαλούμενος και στοιχεία της ομοσπονδίας Missing Children Europe. 

Παρουσίασε και στοιχεία της Βρετανικής Μονάδας Ελέγχου Ασύλου σύμφωνα με τα οποία το 60% των ασυνόδευτων παιδιών που φιλοξενούνται στα κέντρα κοινωνικής φροντίδας χάνονται και δεν ξαναβρίσκονται. 

Επικαλούμενος ο κ. Γιαννόπουλος στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), ανέφερε ότι οκτώ στα δέκα παιδιά φεύγουν από τις δομές φιλοξενίας προσφύγων. 

Μίλησε, ακόμη, για έλλειψη οργανωμένης δράσης και συντονισμού. Όπως ανέφερε, για τα περιστατικά αυτά πρέπει να ενημερώνεται η αστυνομία, η Interpol, Europol, οι διεθνείς οργανισμοί, χωρίς να «ανατίθεται το πρόβλημα σε ΜΚΟ». 

Στάθηκε και στο ακανθώδες ζήτημα της ταυτοποίησης των παιδιών. «Τα περισσότερα παιδιά δεν καταγράφονται σαν ανήλικα», είπε συγκεκριμένα.

Όσον αφορά στις εξαφανίσεις παιδιών στην Ελλάδα, ο επικεφαλής του τμήματος Αναζητήσεων της Ασφάλειας, Παναγιώτης Παπαντώνης, είπε πως το τμήμα του διαχειρίστηκε 296 υποθέσεις εξαφανισμένων ανηλίκων το 2015, από τους οποίους εντοπίσθηκαν οι 270 και αναζητούνται οι 26. Επισήμανε πως το πρώτο πεντάμηνο του 2016 ασχολήθηκαν με 97 εξαφανίσεις, εκ των οποίων τα 56 παιδιά ήταν κορίτσια και τα 41 αγόρια. Από τα 97 βρέθηκαν τα 74 παιδιά, ανέφερε, λέγοντας, ακόμη, πως σπανίζουν οι περιπτώσεις ανηλίκων που τους αφαιρούνται τα όργανα ή που εντοπίζονται νεκρά. Συνήθως, δε, θύματα εξαφανίσεων είναι σε μεγαλύτερο ποσοστό τα κορίτσια απ’ό,τι τα αγόρια. 

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Γιαννάπουλο, ο κ. Παπαντώνης τόνισε πως η δήλωση εξαφάνισης πρέπει να υποβάλλεται με μηδενική καθυστέρηση. 

Η πρώτη γυναίκα αντιστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ., Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, μίλησε για τους ασύλληπτους κινδύνους που καραδοκούν με τις εξαφανίσεις παιδιών, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης λέγοντας πως εξελίσσεται «ομαλά».

Στο συνέδριο του Χαμόγελου του Παιδιού παρουσιάστηκαν και στοιχεία του Λιμενικού Σώματος για τον αριθμό έλευσης προσφύγων. Πάνω από 847.00 πρόσφυγες εισήλθαν στην Ελλάδα το 2015 και 2.000 λιγότεροι το 2014, με τους διασωθέντες να ανέρχονται στους 108.501 κατά το περασμένο έτος. 

Στην εκδήλωση, παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο πρέσβης της Νορβηγίας Τζον Γιουτζίν Γκελστάντ, ο πρέσβης της Τσεχίας, Γιαν Μπόντι, ο γγ του υπουργείου Προστασίας του πολίτη, Τζανέτος Φιλιππάκος, η Αντιστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, ο Υποναύαρχος Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής Παναγιώτης Παρασκευάς, και ο Αλέν Ρεμί, ειδικό στέλεχος της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας του Βελγίου στον τομέα των εξαφανίσεων ανηλίκων.

Κοινοποίηση της ανάρτησης:

Σχετικές αναρτήσεις

Μητσοτάκης: Νέα δέσμη μέτρων για τους πολλούς, ύψους 500 εκατ. ευρώ, ως επιπλέον ανάχωμα στην κρίση

Από το πλεόνασμα 12,1 δισ. του 2025 -Αφορούν αγρότες, ενοικιαστές, οικογένειες με παιδιά, συνταξιούχους και ιδιωτικό χρέος   Δέσμη οκτώ

Διαβάστε περισσότερα »

ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2025 AΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ Ομιλία του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα στη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της 6.4.2026

Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται εκ νέου αντιμέτωπη με μια αρνητική διαταραχή. Η πρόσφατη στρατιωτική κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή προκαλεί σημαντικές

Διαβάστε περισσότερα »

Ιστορικό

[pmpro_login redirect="/account/"]