Πρόγραμμα εκδηλώσεων της Ημαθίας
  Την Τετάρτη 29 Απριλίου: Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Καβάφη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νάουσας

  Την Τετάρτη 29 Απριλίου: Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Καβάφη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νάουσας

Στις 27 Απριλίου στο 16ο Δ.Σχ.  Βέροιας  Προβολή της βραβευμένης ταινίας “ο δάσκαλος που υποσχέθηκε τη θάλασσα”

Στις 27 Απριλίου στο 16ο Δ.Σχ. Βέροιας Προβολή της βραβευμένης ταινίας “ο δάσκαλος που υποσχέθηκε τη θάλασσα”

Την Τρίτη 28 Απριλίου στη Στέγη Συναυλία Χορωδίας και  Χοροθεατρικής ομάδας του 4ου Γυμνάσιου Βέροιας για την ΑΓΑΠΗ

Την Τρίτη 28 Απριλίου στη Στέγη Συναυλία Χορωδίας και Χοροθεατρικής ομάδας του 4ου Γυμνάσιου Βέροιας για την ΑΓΑΠΗ

Την Τετάρτη 29 Απριλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας Παρουσιάζεται το βιβλίο  του Βαλάντη Παπαγεωργίου  «Το Μακεδονικό Ζήτημα και η πολιτική των Μεγάλων Δυνάμεων μέσα από τον Βρετανικό Τύπο»

Την Τετάρτη 29 Απριλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας Παρουσιάζεται το βιβλίο του Βαλάντη Παπαγεωργίου «Το Μακεδονικό Ζήτημα και η πολιτική

ΚΥΡΙΑΚΗ  24 ΜΑΪΟΥ 2026       Το μπαλέτο «Δον Κιχώτης», από το Κρατικό Θέατρο του Νόβι Σαντ Σερβίας, στον Χώρο Τεχνών, με 35 χορευτές επί σκηνής

ΚΥΡΙΑΚΗ  24 ΜΑΪΟΥ 2026   Το μπαλέτο «Δον Κιχώτης», από το Κρατικό Θέατρο του Νόβι Σαντ Σερβίας, στον Χώρο Τεχνών, με 35 χορευτές

Την Πέμπτη 30 Απριλίου, στο φουαγιέ της Στέγης Παρουσιάζεται το βιβλίο  «Αλάτι Χοντρό», του δικηγόρου και συγγραφέα Μιχάλη Τοπαλίδη

Την Πέμπτη 30 Απριλίου, στο φουαγιέ της Στέγης Παρουσιάζεται το βιβλίο «Αλάτι Χοντρό», του δικηγόρου και συγγραφέα Μιχάλη Τοπαλίδη

Χορούς και τραγούδια από τα ημαθιώτικα Πιέρια, δίδαξε ο Γιάννης Τσιαμήτρος σε σεμινάριο στη Λευκάδα

Χορούς και τραγούδια από τα ημαθιώτικα Πιέρια, δίδαξε ο Γιάννης Τσιαμήτρος σε σεμινάριο στη Λευκάδα

[ditty id=231425 category="h-thesh-tou-laou"]

Παυλόπουλος από τη Νάουσα: Αποφασισμένοι να υπερασπισθούμε με το αίμα μας την κυριαρχία της πατρίδας

Με λαμπρότητα παρά τη βροχή και με μια εντυπωσιακή παρέλαση με συμμετοχή πάρα πολλών παραδοσιακών συλλόγων από όλη την Ελλάδα (καλεσμένων του Λυκείου Ελληνίδων Νάουσας για το σχετικό φεστιβάλ) γιορτάστηκε στη Νάουσα την Κυριακή του Θωμά το Ολοκαύτωμα. Ξεχωριστή και εντυπωσιακή η παρουσία πάρα πολλών ποντιακών συλλόγων, του Ομίλου Γενίτσαροι και Μπούλες, των σχολείων και φυσικά του στρατού, που έκλεισε την παρέλαση εντυπωσιακά.

«Ναι μεν δεν διεκδικούμε από κανέναν κάτι που δεν μας ανήκει, πλην όμως εμείς οι Έλληνες είμαστε αποφασισμένοι, χωρίς οιονδήποτε συμβιβασμό, να υπερασπισθούμε με το αίμα μας την ακεραιότητα της πατρίδας και την κυριαρχία της, με βάση το σύνολο του Διεθνούς Δικαίου» είναι το μήνυμα που έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος από τη Νάουσα, με την ευκαιρία της 194ης επετείου του Ολοκαυτώματος της πόλης από τα τουρκικά στρατεύματα.

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων ο κ. Παυλόπουλος ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Νάουσας και κατά την αντιφώνηση του υπογράμμισε: «Η μαρτυρική, συνειδητή, θυσία των υπερασπιστών της Νάουσας, ως κορυφαίο παράδειγμα αντίστασης, μας διδάσκει επιπλέον, σήμερα αλλά και στο διηνεκές, ότι ναι μεν δεν διεκδικούμε από κανέναν κάτι που δεν μας ανήκει, πλην όμως εμείς οι Έλληνες είμαστε αποφασισμένοι, χωρίς οιονδήποτε συμβιβασμό, να υπερασπισθούμε με το αίμα μας την ακεραιότητα της Πατρίδας και την κυριαρχία της, με βάση το σύνολο του Διεθνούς Δικαίου».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε: «Η επανάσταση κατά του αιμοσταγούς τουρκικού ζυγού στη Νάουσα και η ηρωική αντίσταση των υπερασπιστών της συνθέτει μιαν από τις πιο λαμπρές σελίδες της ιστορίας της Εθνεγερσίας του 1821. Κατά την πολιορκία της Νάουσας, το “Ελευθερία ή Θάνατος” τέθηκε στους πολιορκούμενους, από την εξέλιξη των πραγμάτων, ως γνήσιο υπαρξιακό δίλημμα. Κι αυτοί συνειδητώς επέλεξαν τον Θάνατο, νοηματοδοτώντας δια της θυσίας τους την έννοια και την αξία της Ελευθερίας ως υπέρτατου αγαθού του Ανθρώπου.

Μια από τις πιο χαρακτηριστικές εκφάνσεις της θυσίας αυτής υπήρξεν η απόφαση των νέων γυναικών να πέσουν στον καταρράκτη της γέφυρας της Αράπιτσας για να μην ατιμασθούν από τους Τούρκους. Απέδειξαν, έτσι, ότι η ζωή του Ανθρώπου δεν έχει νόημα παρά μόνον όταν αυτός, υπό καθεστώς ελευθερίας και αυτοδιάθεσης, μπορεί να υπερασπισθεί την αξία του και ν’ αναπτύξει ελευθέρως την προσωπικότητά του. Το πόσο σημαντική υπήρξεν η Επανάσταση στη Νάουσα, η οποία οδήγησε στο Ολοκαύτωμα, αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι, για την συνεισφορά της στον Αγώνα απελευθέρωσης από τον τουρκικό ζυγό, η Νάουσα είναι η μόνη Πόλη που φέρει τον τίτλο ‘Ηρωική’, με Διάταγμα του 1955».

Στη τελετή παραβρέθηκαν ο υφυπουργός παρά τον πρωθυπουργό Τέρενς Κουίκ, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φρόσω Καρασαρλίδου, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης, ο δήμαρχος Νίκος Κουτσογιάννης, πρώην βουλευτές και εκπρόσωποι των εκκλησιαστικών και στρατιωτικών αρχών.

Στη συνέχεια μετέβη στον τόπο της θυσίας νέων γυναικών της Νάουσας που προτίμησαν να πέσουν με τα παιδιά τους στον καταρράκτη του ποταμού Αράπιτσα για να μην πέσουν στα χέρια των Τούρκων, την Κυριακή του Θωμά (22 Απριλίου) του 1822, όταν η επανάσταση των Ναουσαίων καταπνίγηκε στο αίμα και η πόλη καταστράφηκε.

Κοινοποίηση της ανάρτησης:

Σχετικές αναρτήσεις

Τάσος Μπαρτζώκας: Ορισμός νέων μελών στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, αντικείμενο της οποίας είναι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος των Ανεξάρτητων Αρχών και

Διαβάστε περισσότερα »

Εκδρομή μνήμης και ιστορίας του Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Ημαθίας στην Καππαδοκία

Μέλη του Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Ημαθίας συμμετείχαν στην επταήμερη εκδρομή στο μαγευτικό Πανόραμα της Καππαδοκίας, που διοργάνωσε το Veria Tours

Διαβάστε περισσότερα »

Ιστορικό

[pmpro_login redirect="/account/"]