Πρόγραμμα εκδηλώσεων της Ημαθίας
ΚΥΡΙΑΚΗ  24 ΜΑΪΟΥ 2026       Το μπαλέτο «Δον Κιχώτης», από το Κρατικό Θέατρο του Νόβι Σαντ Σερβίας, στον Χώρο Τεχνών, με 35 χορευτές επί σκηνής

ΚΥΡΙΑΚΗ  24 ΜΑΪΟΥ 2026   Το μπαλέτο «Δον Κιχώτης», από το Κρατικό Θέατρο του Νόβι Σαντ Σερβίας, στον Χώρο Τεχνών, με 35 χορευτές

Την Πέμπτη 30 Απριλίου, στο φουαγιέ της Στέγης Παρουσιάζεται το βιβλίο  «Αλάτι Χοντρό», του δικηγόρου και συγγραφέα Μιχάλη Τοπαλίδη

Την Πέμπτη 30 Απριλίου, στο φουαγιέ της Στέγης Παρουσιάζεται το βιβλίο «Αλάτι Χοντρό», του δικηγόρου και συγγραφέα Μιχάλη Τοπαλίδη

Χορούς και τραγούδια από τα ημαθιώτικα Πιέρια, δίδαξε ο Γιάννης Τσιαμήτρος σε σεμινάριο στη Λευκάδα

Χορούς και τραγούδια από τα ημαθιώτικα Πιέρια, δίδαξε ο Γιάννης Τσιαμήτρος σε σεμινάριο στη Λευκάδα

Την Δευτέρα 27 Απριλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο της Χάιδως Μπατσαρά-Τζήκα, «Τα Πρώτα μου Ποιήματα»

Την Δευτέρα 27 Απριλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο της Χάιδως Μπατσαρά-Τζήκα, «Τα Πρώτα μου Ποιήματα»

Το Σάββατο 25 Απριλίου 2026 Περίπατος βιβλίου με τον Μάκη Δημητράκη και το «Ηλιοτρόπιο»

Το Σάββατο 25 Απριλίου 2026 Περίπατος βιβλίου με τον Μάκη Δημητράκη και το «Ηλιοτρόπιο»

Σάββατο 25 Απριλίου, στο ΣΤΑΡ Παρουσιάζεται  το βιβλίο «Γυάλινα Παιδιά – Αληθινές ζωές»

Σάββατο 25 Απριλίου, στο ΣΤΑΡ Παρουσιάζεται το βιβλίο «Γυάλινα Παιδιά – Αληθινές ζωές»

Κυριακή 26 Απριλίου “Ο Ποιητιτής & το Μυστικό της Εντροπίας” από την Ομάδα Σχοινί-Κορδόνι, στο  Εκκοκκιστήριο Ιδεών Βέροιας

Κυριακή 26 Απριλίου “Ο Ποιητιτής & το Μυστικό της Εντροπίας” από την Ομάδα Σχοινί-Κορδόνι, στο Εκκοκκιστήριο Ιδεών Βέροιας

[ditty id=231425 category="h-thesh-tou-laou"]

Στηρίζουν το αρχαιολογικό έργο στην Ημαθία βουλευτές, μέλη και νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ

Τη στήριξή τους στο αρχαιολογικό έργο της Ημαθίας (ολοκλήρωση μουσείου Αιγών, αναβάθμιση αρχαιολογικού μουσείου Βέροιας, ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου Μίεζας κ.ά.) καταθέτουν με κοινή ανακοίνωσή τους οι τρεις βουλευτές, η νομαρχιακή επιτροπή και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας, προβάλλοντας τα έργα και διεκδικώντας τη χρηματοδότησή τους από τα αρμόδια υπουργεία. 

Το κείμενό της σχετικής επιστολής αναφέρει:

“Όπως είναι γνωστό, στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Ημαθίας έχει επιτελεσθεί σημαντικό ερευνητικό έργο, με ανασκαφές και επιφανειακές έρευνες. Παράλληλα με την ανασκαφή και την επιστημονική έρευνα, η προστασία, αλλά και η «κοινωνικοποίηση» των μνημείων και η επαφή του σύγχρονου ανθρώπου με την κληρονομιά του παρελθόντος, αποτελούν έναν πολύ σημαντικό άξονα της δραστηριότητας των αρχαιολόγων, που επικεντρώνεται στο σχεδιασμό και την ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, αλλά και στην οργάνωση μόνιμων και περιοδικών αρχαιολογικών εκθέσεων. Με στόχο την ενεργοποίηση και την αναβάθμιση του δικτύου των μουσείων και των μνημείων της Ημαθίας, προτείνονται μια σειρά από έργα που αφορούν τις υποδομές των αρχαιολογικών χώρων, την προβολή τους στο πεδίο αλλά και ψηφιακά στο διαδίκτυο.

Τέτοιου είδους παρεμβάσεις, έχουν πολλαπλά οφέλη – Πολιτιστικά – Τουριστικά – Οικονομικά – Παιδαγωγικά, για την ιδιαίτερη πατρίδα μας, αλλά και τη χώρα μας.

Η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, τα μέλη μας, οι βουλευτές μας, στηρίζουν την προσπάθεια της τοπικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, προβάλλοντας τα έργα και διεκδικώντας τη χρηματοδότησή τους, από τα αρμόδια υπουργεία.

Ήδη έχουν κατατεθεί οι σχετικοί φάκελοι τεκμηρίωσης, στο υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, στον Κ. Α. Χαρίτση και Ε. Κουντουρά, καθώς και στο υπουργείο  Πολιτισμού και Αθλητισμού, στον κ. Α. Μπαλτά και  ενημερώθηκε ενδελεχώς ο Δ/ντης του Υπουργού κ. Π. Δούρος. Οι παραπάνω φάκελοι, υποστηρίζουν την αναγκαιότητα υλοποίησης των παρακάτω έργων:

 

1. Ολοκλήρωση της αναστήλωσης του ανακτόρου των Αιγών και κατασκευή στεγάστρων σε επιλεγμένα ταφικά μνημεία της βασιλικής Νεκρόπολης, ώστε όλα αυτά τα ιδιαίτερα σημαντικά μνημεία να γίνουν πλήρως επισκέψιμα Οι Αιγές (Βεργίνα) είναι χώρος της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς UNESCO και «τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» – που αποτελεί τον πλέον δημοφιλή για το κοινό αρχαιολογικό χώρο της βόρειας Ελλάδας. Τα έργα που προτείνονται εντάσσονται στις εγκεκριμένες δράσεις του ολοκληρωμένου προγράμματος διαχείρισης 

2.  Αναβάθμιση του αρχαιολογικού Μουσείου Βέροιας

Ανάδειξη της ιδιαίτερης συνεισφοράς της Βέροιας στην αρχαία τέχνη με την πολύ ενδιαφέρουσα σχολή γλυπτικής ρεαλιστικών πορτρέτων που μας κληρονόμησε μια σειρά εξαιρετικής ποιότητας απεικονίσεις των αρχαίων κατοίκων της πόλης. Για το σκοπό αυτό θα δημιουργηθεί ημιυπαίθρια έκθεση γλυπτών που θα “συνομιλούν” με τους επισκέπτες και τους περαστικούς. Επίσης θα δημιουργηθεί χώρος περιοδικών εκθέσεων, ώστε συνεχώς να ανανεώνεται το ενδιαφέρον του κοινού για τα εκθέματα του μουσείου, χώροι εκπαιδευτικών προγραμμάτων καθώς και διαδραστική ψηφιακή έκθεση με το ιστορικό αρχείο των ανασκαφών της εφορείας.

3. Δίδυμο οθωμανικό λουτρό Βέροιας.

Προτείνεται η συντήρηση και η ανάδειξή του μνημείου και του περιβάλλοντος χώρου του. Στόχος του έργου είναι το ανδρικό τμήμα, όπου σώζεται εξαιρετικά σημαντική ζωγραφική με σκηνές μάχης, κυνηγιού κλπ. που αποτελεί ένα σπανιότατο δείγμα για την ιστορία της Οθωμανικής τέχνης να γίνει επισκέψιμο ως μνημείο, ενώ το γυναικείο να μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί ως παραδοσιακό χαμάμ, ώστε το σύνολο να αποτελέσει μια μοναδική τουριστική ατραξιόν για την πόλη.

3. Συντήρηση και αποκατάσταση μιας σειράς βυζαντινών, μεταβυζαντινών και οθωμανικών μνημείων στον κεντρικό άξονα της Βέροιας, ώστε με αφετηρία το αρχαιολογικό μουσείο και τον ήδη αναδεδειγμένο αρχαιολογικό χώρο του Αγίου Παταπίου, κορυφαίο σημείο αναφοράς την Παλαιά Μητρόπολη και κατάληξη το Βυζαντινό μουσείο να δημιουργηθεί ο μεγάλος αρχαιολογικός περίπατος της πόλης. Στα μνημεία περιλαμβάνονται οι εκκλησίες του Χριστού, των Αγίων Κηρύκου και Ιουλίττης, του προφήτη Ηλία, της Αγίας Άννας, του Αγίου Βλασίου, του Αγίου Δημητρίου, αλλά και το Ορτά Τζαμί.

4. Ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Μίεζας και ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου των Λευκαδίων, με την δημιουργία αρχαιολογικού πάρκου στην περιοχή των μακεδονικών τάφων και του Νυμφαίου της Σχολής του Αριστοτέλη.

5. Δημιουργία αρχαιολογικού πάρκου στον αρχαιολογικό χώρο Σφηκιάς-Ριζωμάτων (αρχαία Λεβαίη) επίκεντρο του οποίου είναι οι ανασκαμμένες βασιλικές, ο κατάγραφος ναός του Αγίου Δημητρίου και το μακεδονικό κάστρο των Ριζωμάτων, ώστε ο χώρος αυτός να γίνει το κεντρικό σημείο ενδιαφέροντος της πολιτιστικής – φυσιολατρικής διαδρομής των Πιερίων.

 

Ο συνολικός προϋπολογισμός των προτεινόμενων έργων φτάνει τα 16.000.000 €. Η εμπειρία του προσωπικού της Αρχαιολογικής υπηρεσίας και της Προϊσταμένης του αρχαιολογικού έργου στην Ημαθία, προεξοφλούν την κοινωνικά επωφελή και ορθολογική διαχείριση των διαθέσιμων πόρων, καθώς και την επιτυχή και έγκαιρη ολοκλήρωσή τους.

Δηλώνουμε πως θα είμαστε δίπλα στην Αρχαιολογική Υπηρεσία του νομού μας, στην προσπάθειά για αξιοποίηση της πλούσιας πολιτισμικής μας κληρονομιάς.”

Κοινοποίηση της ανάρτησης:

Σχετικές αναρτήσεις

ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ, ΤΟ Χ.Κ. ΣΕΛΙΟΥ «Μας δικαίωσε πανηγυρικά η ΕΑΔHΣΥ με την απόρριψη της προσφυγής», απαντάει ο Δήμαρχος, στις βολές Παλουκίδη και Κορωνά για ευθύνες του Δήμου στην απένταξη της Τεχνητής Χιόνωσης -Πράσινο φως, για συνέχιση του έργου, με εξεύρεση νέας χρηματοδότησης;

Το Xιονοδρομικό Κέντρο Σελίου και η απένταξη του έργου τεχνητής χιόνωσης, απασχόλησε στα προ ημερήσιας διάταξης, την συνεδρίαση του δημοτικού

Διαβάστε περισσότερα »

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Πολιτικής Προστασίας στην Αλεξάνδρεια, ενόψει της αντιπυρικής περιόδου

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ενημερώνει, ότι στο πλαίσιο των θεσμικών αλλαγών που επήλθαν με τον Ν. 5281/2026 για την Πολιτική Προστασία

Διαβάστε περισσότερα »

Ιστορικό

[pmpro_login redirect="/account/"]