Πρόγραμμα εκδηλώσεων της Ημαθίας
Η διεθνής έκθεση «Χρώματα πέρα από τις λέξεις – Colours Beyond Words» του Συλλόγου Rett Greece στη Γκαλερί Παπατζίκου

Η διεθνής έκθεση «Χρώματα πέρα από τις λέξεις – Colours Beyond Words» του Συλλόγου Rett Greece στη Γκαλερί Παπατζίκου

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2026: Παρουσιάζεται το βιβλίο του Γεώργιου Κλοκίδη «Η Ημαθία κατά την περίοδο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου»

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2026: Παρουσιάζεται το βιβλίο του Γεώργιου Κλοκίδη «Η Ημαθία κατά την περίοδο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου»

Η 8η Γιορτή Παραδοσιακών Προϊόντων Φυτειά γιορτάζει: Κρασί, κάστανα και γλέντι στο Τρανό Πηγάδι

Η 8η Γιορτή Παραδοσιακών Προϊόντων Φυτειά γιορτάζει: Κρασί, κάστανα και γλέντι στο Τρανό Πηγάδι

Την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου στο «Αιγές Μέλαθρον» Βέροιας  Παρουσιάζεται το  βιβλίο της Αθηνάς- Χριστίνας Τζένου «Ισορροπώντας Μεταξύ Αναπηρίας και Κανονικότητας”

Την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου στο «Αιγές Μέλαθρον» Βέροιας Παρουσιάζεται το  βιβλίο της Αθηνάς- Χριστίνας Τζένου «Ισορροπώντας Μεταξύ Αναπηρίας και Κανονικότητας”

Πρόγραμμα εορτασμού για την Επέτειο Απελευθέρωσης της Αλεξάνδρειας

Πρόγραμμα εορτασμού για την Επέτειο Απελευθέρωσης της Αλεξάνδρειας

Την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2026 Εορτασμός ημέρας Μακεδονικού Αγώνα, από την ΠΕ Ημαθίας

Την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2026 Εορτασμός ημέρας Μακεδονικού Αγώνα, από την ΠΕ Ημαθίας

12–16 Οκτωβρίου Δύο δράσεις συντήρησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας

12–16 Οκτωβρίου Δύο δράσεις συντήρησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας

[ditty id=231425 category="h-thesh-tou-laou"]

Τιμητική ιατρο-θεολογική ημερίδα για τον Άγιο Λουκά

Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας έχει αφιερώσει το έτος 2016 στον Άγιο Λουκά αρχιεπίσκοπο Συμφερουπόλεως τον ιατρό, με την ευκαιρία συμπληρώσεως 20 ετών από την ανακομιδή των ιερών λειψάνων του στη Συμφερούπολη και 10 ετών από την μετακομιδή τεμαχίου των (αριστερή κλείδα) στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά.

Η εναρκτήρια εκδήλωση για το έτος του Αγίου Λουκά ήταν μία ιατρικο-θεολογική ημερίδα με τον τίτλο: «Ιατρόν και Ποιμέναν Λουκάν τιμήσωμεν» και πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου.

Το πρωί τελέστηκε πολυαρχιερατικό συλλείτουργο στον ιερό Ναό του Αγίου Λουκά στην Μονή Δοβράς, προεξάρχοντος του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αργολίδος κ. Νεκταρίου, ο οποίος εκπροσώπησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και την περί Αυτόν ΔΙΣ.

 

Στο συλλείτουργο έλαβαν ακόμη μέρος οι σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες: Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Εδέσσης κ. Ιωήλ, ο οποίος κήρυξε και το θείο λόγο, Σερβίων κ. Παύλος, Δράμας κ. Παύλος, Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ, Ιερισσού κ. Θεόκλητος, Κίτρους κ. Γεώργιος, Ελλασώνος κ. Χαρίτων, ο οποίος χοροστάτησε στον όρθρο, Γρεβενών κ. Δαβίδ, Βεροίας κ. Παντελεήμων, καθώς επίσης και οι θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Θερμών κ. Δημήτριος και Αμορίου κ. Νικηφόρος. Τις εργασίες της ημερίδας παρηκολούθησε και ο σεβ. Μητροπολίτης Νέας Κρήνης κ. Ιουστίνος.

Αμέσως μετά το τέλος του πολυαρχιερατικού συλλείτουργο πραγματοποιήθηκε το θεολογικό μέρος της ημερίδας μέσα στο Ναό του Αγίου Λουκά.

Ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος ανέγνωσε το μήνυμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Στην πρώτη συνεδρίαση προήδευσε ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους κ. Γεώργιος και την εισαγωγική εισήγηση έκανε ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων κηρύσσοντας συγχρόνως και την έναρξη των εργασιών της Ημερίδας. Ακολούθησε η εισήγηση του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αργολίδος κ Νεκταρίου με θέμα: «Ο Άγιος Λουκάς ως Ποιμένας».

Στη δεύτερη συνεδρία προήδρευσε ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος ενώ εισηγητές ήταν α) ο Αρχιμ. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος, Πρωτοσύγκελλος Ι. Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης, με θέμα: «Η διακονία του λόγου ως ομολογία και ως κήρυγμα στη ζωή του Αγίου Λουκά» και β) ο ομ. Καθηγητής Νευρολογίας της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ κ. Σταύρος Μπαλογιάννης με θέμα: «Ο Άγιος Λουκάς ως καθηγητής Πανεπιστημίου».

ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο Βέροιας το Ιατρικό μέρος της Ημερίδας.

Πρό της ενάρξεως χορός ιεροψαλτών υπό τη διεύθυνση του κ. Σωτηρίου Σερδαλή απέδωσε βυζαντινούς ύμνους από τις ακολουθίες του Αγίου Λουκά. Ακολούθως χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος του Ιατρτικού Συλλόγου Ημαθίας, ο Αντιπρόεδρος του Τμήματος ΕΕΣ Βεροίας και ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων.

Στην πρώτη απογευματινή συνεδρία προήδευσε η ομ. Καθηγήτρια Αναισθησιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ κ. Μαρία Γκιάλα ενώ εισηγητές ήταν α) ο Δρ. Νικόλαος Παπαδόπουλος, ειδικός καρδιοχειρουργός, με θέμα: «Η νόσος των στεφανιαίων αγγείων της καρδιάς που ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζουμε» και β) ο κ. Λουκάς Ανανίκας, οφθαλμίατρος, με θέμα: «Η συμβολή του Αγίου Λουκά στην Οφθαλμολογία».

Στην δεύτερη απογευματινή συνεδρία προήδρευσε ο ομ. Καθηγητής ΑΠΘ κ. Σταύρος Μπαλογιάννης ενώ εισηγητές ήταν η ομ. Καθηγήτρια ΑΠΘ κ. Μαρία Γκιάλα με θέμα: «Η πρωοποριακή εργασία του Αρχιεπισκόπου Λουκά και ιατρού – χειρουργού, για την διερεύνηση και εφαρμογή της τοπικής αναισθησίας» και β) η Καθηγήτρια Νευρολογίας της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ κ Βασιλική Κώστα με θέμα: «Η μαρτυρία του Χριστού στο Πανεπιστήμιο». Στο τέλος της εισηγήσεώς της η κ. Κώστα έκανε και μία παρουσίαση του νέου βιβλίου του σεβ. Μητροπολίτου Βεροίας κ. Παντελεήμονος «Ευεργετών και ιώμενος» 450 σελίδων με ομιλίες του σεβασμιωτάτου για τον Άγιο Λουκά.

Τέλος ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης αφού ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές για τη διοργάνωση της Ημερίδας έκανε μία σύντομη αναφορά στα αποτελέσματα που προέκυψαν από τις εισηγήσεις και τη συζήτηση και κήρυξε τη λήξη των εργασιών της.

Ακολούθησε τιμητική διάκριση στη σύζυγο του αειμνήστου καθηγητού Ιατρικής κ. Μακρή και προβολή ενός αφιερώματος για τον Άγιο Λουκά και τη σύνδεσή του με την Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, που ετοίμασε το Γραφείο Τύπου της Μητροπόλεως.

Τις εργασίες της Ημερίδας παρουσίασε με επιτυχία ο αρχιμ. Αρσένιος Χαλδαιόπουλος.

 

Κοινοποίηση της ανάρτησης:

Σχετικές αναρτήσεις

Η διεθνής έκθεση «Χρώματα πέρα από τις λέξεις – Colours Beyond Words» του Συλλόγου Rett Greece στη Γκαλερί Παπατζίκου

Με ιδιαίτερη τιμή και αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, η Γκαλερί Παπατζίκου της Βέροιας, λίγο πριν την έναρξη του νέου κύκλου δράσεών

Διαβάστε περισσότερα »

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2026: Παρουσιάζεται το βιβλίο του Γεώργιου Κλοκίδη «Η Ημαθία κατά την περίοδο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου»

Η πορεία και οι ιστορικές καταγραφές για την Ημαθία την περίοδο του Α’ Παγκοσμίου πολέμου θα βρεθούν στο επίκεντρο της

Διαβάστε περισσότερα »

Ιστορικό

[pmpro_login redirect="/account/"]