Πρόγραμμα εκδηλώσεων της Ημαθίας
  Την Τετάρτη 29 Απριλίου: Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Καβάφη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νάουσας

  Την Τετάρτη 29 Απριλίου: Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Καβάφη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νάουσας

Στις 27 Απριλίου στο 16ο Δ.Σχ.  Βέροιας  Προβολή της βραβευμένης ταινίας “ο δάσκαλος που υποσχέθηκε τη θάλασσα”

Στις 27 Απριλίου στο 16ο Δ.Σχ. Βέροιας Προβολή της βραβευμένης ταινίας “ο δάσκαλος που υποσχέθηκε τη θάλασσα”

Την Τρίτη 28 Απριλίου στη Στέγη Συναυλία Χορωδίας και  Χοροθεατρικής ομάδας του 4ου Γυμνάσιου Βέροιας για την ΑΓΑΠΗ

Την Τρίτη 28 Απριλίου στη Στέγη Συναυλία Χορωδίας και Χοροθεατρικής ομάδας του 4ου Γυμνάσιου Βέροιας για την ΑΓΑΠΗ

Την Τετάρτη 29 Απριλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας Παρουσιάζεται το βιβλίο  του Βαλάντη Παπαγεωργίου  «Το Μακεδονικό Ζήτημα και η πολιτική των Μεγάλων Δυνάμεων μέσα από τον Βρετανικό Τύπο»

Την Τετάρτη 29 Απριλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας Παρουσιάζεται το βιβλίο του Βαλάντη Παπαγεωργίου «Το Μακεδονικό Ζήτημα και η πολιτική

ΚΥΡΙΑΚΗ  24 ΜΑΪΟΥ 2026       Το μπαλέτο «Δον Κιχώτης», από το Κρατικό Θέατρο του Νόβι Σαντ Σερβίας, στον Χώρο Τεχνών, με 35 χορευτές επί σκηνής

ΚΥΡΙΑΚΗ  24 ΜΑΪΟΥ 2026   Το μπαλέτο «Δον Κιχώτης», από το Κρατικό Θέατρο του Νόβι Σαντ Σερβίας, στον Χώρο Τεχνών, με 35 χορευτές

Την Πέμπτη 30 Απριλίου, στο φουαγιέ της Στέγης Παρουσιάζεται το βιβλίο  «Αλάτι Χοντρό», του δικηγόρου και συγγραφέα Μιχάλη Τοπαλίδη

Την Πέμπτη 30 Απριλίου, στο φουαγιέ της Στέγης Παρουσιάζεται το βιβλίο «Αλάτι Χοντρό», του δικηγόρου και συγγραφέα Μιχάλη Τοπαλίδη

Χορούς και τραγούδια από τα ημαθιώτικα Πιέρια, δίδαξε ο Γιάννης Τσιαμήτρος σε σεμινάριο στη Λευκάδα

Χορούς και τραγούδια από τα ημαθιώτικα Πιέρια, δίδαξε ο Γιάννης Τσιαμήτρος σε σεμινάριο στη Λευκάδα

[ditty id=231425 category="h-thesh-tou-laou"]

Η μείωση της καρποφορίας στην ποικιλία ροδακινιάς Everts καθώς και στην A37 κατά το τρέχον έτος

Πολλά ειπώθηκαν και αρκετά γράφτηκαν για τα αίτια της απώλειας της καρποφορίας των συμπύρηνων-κονσερβοποιήσιμων ποικιλιών Everts και Α37

Οι απώλειες στην ποικιλία Everts έφθασαν σε πολλές περιπτώσεις το 90%, ενώ στην ποικιλία Α37 από μία πρόχειρη εκτίμηση σε ένα κτήμα, η απώλεια βρίσκεται στα 40-50%.

Μικρότερες απώλειες σημειώθηκαν και σε άλλες ποικιλίες. Οι απώλειες απεδόθησαν σε παγετό. Σε μερικές περιπτώσεις, πολύ λίγες, δεν μπορεί να αποκλεισθεί και ο παγετός.

Οι σοβαρές απώλειες, κυρίως στην ποικιλία Everts, οφείλονται στο στρες που υπέστησαν αυτές οι ποικιλίες, όταν οι θερμοκρασίες πλησίασαν τους 0ο C (μηδέν βαθμούς Κελσίου).

Οι ευπάθειες των διαφόρων ποικιλιών σ’ αυτό το στρες διαφέρουν σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Μελετώντας αυτό το φαινόμενο στις ποικιλίες αμυγδαλιάς, διαπίστωσα ότι στις ευπαθείς ποικιλίες οι απώλειες ξεπερνούσαν και το 90%, ενώ στις ανθεκτικές ποικιλίες κυμαινόταν γύρω στο 15-20%.

Κατά την επίσκεψη κτήματος στο οποίο καλλιεργούνται οι ποικιλίες Everts και Andross, διαπίστωσα ότι υπήρχε μεγάλη διαφορά στην απώλεια της καρποφορίας.

Από στοιχεία παλαιών μετρήσεων, η ευπάθεια της ποικιλίας Andross στους παγετούς βαθμολογήθηκε με «6» (κλίμακα 0-10), ενώ της ποικιλίας Everts με 6,5. (Στοιχεία αξιολόγησης συμπηρπύνων-κονσερβοποιήσιμων ποικιλιών ροδακινιάς, 1982, Δ. Στυλιανίδης και άλλοι).

Η μικρή αυτή διαφορά ευπάθειας, δε θα μπορούσε να δικαιολογήσει τη μεγάλη διαφορά που υπάρχει στην απώλεια καρποφορίας μεταξύ των δύο αυτών ποικιλιών.

Το φαινόμενο αυτό η ποικιλία Everts το παρουσίασε και άλλες φορές, σε διάφορες περιοχές, αν και στη συλλογή αξιολογήσεως του Ι.Φ.Δ. δεν είχε εκδηλώσει αυτή την αδυναμία.

Στην περιοχή Λευκαδίων της Νάουσας, η ποικιλία Everts παρουσίαζε το φαινόμενο αυτό επί σειρά ετών. Σε κτήμα τεσσάρων στρεμμάτων η παραγωγή (συνολικά) δεν ξεπερνούσε τα 1500 κιλά. Με τα μέτρα που ελήφθησαν το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε σε ικανοποιητικό βαθμό.

Σε προσεχές άρθρο θα δοθούν οδηγίες για τον τρόπο χειρισμού του προβλήματος για να μην συνεχισθεί το πρόβλημα κατά το επόμενο έτος, όπως συνέβη στο προαναφερθέν κτήμα.

Οι παρατηρήσεις ελήφθησαν με τη συνεργασία του Γεωπόνου του Α.Σ. Νέος Αλιάκμων κ. Μιλτιάδη Ακριβόπουλου.

Δ.Κ. Στυλιανίδης

 

Κοινοποίηση της ανάρτησης:

Σχετικές αναρτήσεις

Μέλη των «Δημοκρατών» Ημαθίας, στον Όμιλο Προστασίας παιδιού Βέροιας

Μέλη της Γραμματείας της Δημοτικής Οργάνωσης Ημαθίας του κόμματος «ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ – Προοδευτικό Κέντρο» (Στέφανος Κασσελάκης) επισκέφθηκαν τα γραφεία του Ομίλου

Διαβάστε περισσότερα »

Ιστορικό

[pmpro_login redirect="/account/"]