Πρόγραμμα εκδηλώσεων της Ημαθίας
  Την Τετάρτη 29 Απριλίου: Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Καβάφη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νάουσας

  Την Τετάρτη 29 Απριλίου: Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Καβάφη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νάουσας

Στις 27 Απριλίου στο 16ο Δ.Σχ.  Βέροιας  Προβολή της βραβευμένης ταινίας “ο δάσκαλος που υποσχέθηκε τη θάλασσα”

Στις 27 Απριλίου στο 16ο Δ.Σχ. Βέροιας Προβολή της βραβευμένης ταινίας “ο δάσκαλος που υποσχέθηκε τη θάλασσα”

Την Τρίτη 28 Απριλίου στη Στέγη Συναυλία Χορωδίας και  Χοροθεατρικής ομάδας του 4ου Γυμνάσιου Βέροιας για την ΑΓΑΠΗ

Την Τρίτη 28 Απριλίου στη Στέγη Συναυλία Χορωδίας και Χοροθεατρικής ομάδας του 4ου Γυμνάσιου Βέροιας για την ΑΓΑΠΗ

Την Τετάρτη 29 Απριλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας Παρουσιάζεται το βιβλίο  του Βαλάντη Παπαγεωργίου  «Το Μακεδονικό Ζήτημα και η πολιτική των Μεγάλων Δυνάμεων μέσα από τον Βρετανικό Τύπο»

Την Τετάρτη 29 Απριλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας Παρουσιάζεται το βιβλίο του Βαλάντη Παπαγεωργίου «Το Μακεδονικό Ζήτημα και η πολιτική

ΚΥΡΙΑΚΗ  24 ΜΑΪΟΥ 2026       Το μπαλέτο «Δον Κιχώτης», από το Κρατικό Θέατρο του Νόβι Σαντ Σερβίας, στον Χώρο Τεχνών, με 35 χορευτές επί σκηνής

ΚΥΡΙΑΚΗ  24 ΜΑΪΟΥ 2026   Το μπαλέτο «Δον Κιχώτης», από το Κρατικό Θέατρο του Νόβι Σαντ Σερβίας, στον Χώρο Τεχνών, με 35 χορευτές

Την Πέμπτη 30 Απριλίου, στο φουαγιέ της Στέγης Παρουσιάζεται το βιβλίο  «Αλάτι Χοντρό», του δικηγόρου και συγγραφέα Μιχάλη Τοπαλίδη

Την Πέμπτη 30 Απριλίου, στο φουαγιέ της Στέγης Παρουσιάζεται το βιβλίο «Αλάτι Χοντρό», του δικηγόρου και συγγραφέα Μιχάλη Τοπαλίδη

Χορούς και τραγούδια από τα ημαθιώτικα Πιέρια, δίδαξε ο Γιάννης Τσιαμήτρος σε σεμινάριο στη Λευκάδα

Χορούς και τραγούδια από τα ημαθιώτικα Πιέρια, δίδαξε ο Γιάννης Τσιαμήτρος σε σεμινάριο στη Λευκάδα

[ditty id=231425 category="h-thesh-tou-laou"]

Η χαμένη τιμή της Κatharina Blum στο Αρχοντικό Σαράφογλου

«Η χαμένη τιμή της Κatharina Blum», του Heinrich Böll, με την ευγενική υποστήριξη της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, παρουσιάζεται από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βέροιας  την Κυριακή 9  Νοεμβρίου στις 9μμ, στο Αρχοντικό Σαράφογλου, με γενική είσοδο 10€.

Βασισμένο στο έργο του νομπελίστα γερμανού συγγραφέα Heinrich Böll. Μια παράσταση – αφήγηση της ιστορίας  μιας κοπέλας απολύτως καθημερινής, που όμως στην πορεία   μετουσιώνεται σε ένα σύμβολο, σε ένα «αρχέτυπο» πίστης και ηθικής.

 Η Καταρίνα Μπλουμ, μια νεαρή και ωραία οικιακή βοηθός, γίνεται άθελά της «πρόσωπο της ημέρας»: σ’ ένα αποκριάτικο πάρτι, γνωρίζει και ερωτεύεται τον Λούντβιχ Γκαίττεν που, όπως αποδεικνύεται, καταζητείται από την αστυνομία για διάφορα «εγκλήματα» και «τρομοκρατικές ενέργειες». Έτσι η Καταρίνα βρίσκεται άξαφνα στο στόχαστρο του κίτρινου Τύπου, που εκπροσωπείται από την Εφημερίδα “Die Zeitung”,  και κυρίως στο στόχαστρο του αδίστακτου δημοσιογράφου Ταίτγκες. Η ιδιωτική ζωή της ηρωίδας καταστρέφεται. Ο αδίστακτος δημοσιογράφος δημοσιεύει συνεχώς πράγματα που κηλιδώνουν την υπόληψή της και δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια. Η εκδίκηση της Καταρίνα Μπλουμ σε βάρος του έρχεται ως κάθαρση.

 

Ένα έργο σύγχρονο, επίκαιρο, προφητικό… 

Στο έργο περιγράφεται μια πόλη, αν όχι μια ολόκληρη χώρα, όπου οι πολιτικές αναμετρήσεις και συζητήσεις δεν γίνονται στο αρμόδιο όργανο εξουσίας και διακυβέρνησης, αλλά μέσα σε κλειστά ιδιωτικά δωμάτια, μέσω τηλεφωνημάτων, που τυχαία παρακολουθούνται και από την αστυνομία-, μέσω τις επιρροής που έχουν τα πολιτικά πρόσωπα ή οι φίλοι τους στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Διαπλοκή, προπαγάνδα, χειραγώγηση. Έτσι διαμορφώνονται οι πολιτικές συνειδήσεις, έτσι «διαμορφώνεται» η κοινή γνώμη… Όπως ο ίδιος ο συγγραφέας αναγράφει στην αρχή του έργου του:  «τα πρόσωπα και οι καταστάσεις του έργου είναι φανταστικές. Οι όποιες ομοιότητες δεν είναι ούτε σκόπιμες, ούτε τυχαίες, αλλά αναπόφευκτες…» Το σχόλιο του Böll, το 1974, απαράλλαχτο προσαρμόζεται στην Ελλάδα του 2014.

Ζούμε σε μια χώρα και σε μια ιστορική συγκυρία, όπου ο κρατικός μηχανισμός παραλύει και ο κοινωνικός περίγυρος παραληρεί. Η πνευματική οκνηρία θέλει έτοιμη τροφή για να θρέψει τη λαιμαργία της και γίνεται ο πιο πιστός «καταναλωτής» του junk food που προσφέρουν οι φτηνές ειδήσεις, οι εύκολες κατηγορίες και οι αφελείς κατηγοριοποιήσεις. Το σκοτάδι, ο φόβος, η απελπισία, η οργή, αιχμαλωτίζουν την ύπαρξη που γυρεύει να σκοτώσει ή να σκοτωθεί.

 

Ομάδα  Ubuntu

Μια ιστορία:  Κάποτε, ένας ανθρωπολόγος πρότεινε το ακόλουθο παιχνίδι στα παιδιά μιας Αφρικάνικης φυλής: Τοποθέτησε ένα καλάθι γεμάτο ζουμερά φρούτα δίπλα σ’ ένα δέντρο και είπε στα παιδιά ότι όποιο από αυτά φτάσει πρώτο στο καλάθι, θα πάρει όλα τα φρούτα.

Όταν τους έδωσε το σινιάλο για να τρέξουν, πιάστηκαν χέρι χέρι και ξεκίνησαν να τρέχουν όλα μαζί. Ύστερα κάθισαν σ’ έναν κύκλο για να φάνε τα φρούτα. Όταν ρώτησε τα παιδιά γιατί το έκαναν αυτό, αφού κάποιο από αυτά θα μπορούσε να είχε καρπωθεί όλα τα φρούτα, τα παιδιά απάντησαν…“ Ubuntu” (Ουμπούντου) που στην γλώσσα τους σημαίνει: «Υπάρχω γιατί υπάρχουμε».

 

Ταυτότητα της παράστασης

Κείμενο: Heinrich Böll

Σκηνοθεσία – Διασκευή: Ελεάνα Τσίχλη

Βοηθός σκηνοθέτη: Βασιλική Τσιροπούλου

Κίνηση: Δημήτρης Κουτσούμπας

Επιμέλεια σκηνικού : Τίνα Τζόκα

Παίζουν οι :

Ιφιγένεια Μακρή

Έμη Πανουργιά

Γωγώ Παπαϊωάννου

Βασιλική Τσιροπούλου

 

 

Πληροφορίες – προπώληση: 3ος όροφος Χώρου Τεχνών, 2331078140,142.

Κοινοποίηση της ανάρτησης:

Σχετικές αναρτήσεις

  Την Τετάρτη 29 Απριλίου: Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Καβάφη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νάουσας

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Ηρωικής Πόλης Νάουσας και το  Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Νάουσας συνδιοργανώνουν εκδήλωση αφιερωμένη στον ποιητή Κωνσταντίνο

Διαβάστε περισσότερα »

Στις 27 Απριλίου στο 16ο Δ.Σχ. Βέροιας Προβολή της βραβευμένης ταινίας “ο δάσκαλος που υποσχέθηκε τη θάλασσα”

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ημαθίας  ενημερώνει πως η προβολή της βραβευμένης ταινίας “Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΠΟΥ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ” θα γίνει τη Δευτέρα 27 Απριλίου,

Διαβάστε περισσότερα »

Ιστορικό

[pmpro_login redirect="/account/"]