Πρόγραμμα εκδηλώσεων της Ημαθίας
  Την Τετάρτη 29 Απριλίου: Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Καβάφη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νάουσας

  Την Τετάρτη 29 Απριλίου: Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Καβάφη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νάουσας

Στις 27 Απριλίου στο 16ο Δ.Σχ.  Βέροιας  Προβολή της βραβευμένης ταινίας “ο δάσκαλος που υποσχέθηκε τη θάλασσα”

Στις 27 Απριλίου στο 16ο Δ.Σχ. Βέροιας Προβολή της βραβευμένης ταινίας “ο δάσκαλος που υποσχέθηκε τη θάλασσα”

Την Τρίτη 28 Απριλίου στη Στέγη Συναυλία Χορωδίας και  Χοροθεατρικής ομάδας του 4ου Γυμνάσιου Βέροιας για την ΑΓΑΠΗ

Την Τρίτη 28 Απριλίου στη Στέγη Συναυλία Χορωδίας και Χοροθεατρικής ομάδας του 4ου Γυμνάσιου Βέροιας για την ΑΓΑΠΗ

Την Τετάρτη 29 Απριλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας Παρουσιάζεται το βιβλίο  του Βαλάντη Παπαγεωργίου  «Το Μακεδονικό Ζήτημα και η πολιτική των Μεγάλων Δυνάμεων μέσα από τον Βρετανικό Τύπο»

Την Τετάρτη 29 Απριλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας Παρουσιάζεται το βιβλίο του Βαλάντη Παπαγεωργίου «Το Μακεδονικό Ζήτημα και η πολιτική

ΚΥΡΙΑΚΗ  24 ΜΑΪΟΥ 2026       Το μπαλέτο «Δον Κιχώτης», από το Κρατικό Θέατρο του Νόβι Σαντ Σερβίας, στον Χώρο Τεχνών, με 35 χορευτές επί σκηνής

ΚΥΡΙΑΚΗ  24 ΜΑΪΟΥ 2026   Το μπαλέτο «Δον Κιχώτης», από το Κρατικό Θέατρο του Νόβι Σαντ Σερβίας, στον Χώρο Τεχνών, με 35 χορευτές

Την Πέμπτη 30 Απριλίου, στο φουαγιέ της Στέγης Παρουσιάζεται το βιβλίο  «Αλάτι Χοντρό», του δικηγόρου και συγγραφέα Μιχάλη Τοπαλίδη

Την Πέμπτη 30 Απριλίου, στο φουαγιέ της Στέγης Παρουσιάζεται το βιβλίο «Αλάτι Χοντρό», του δικηγόρου και συγγραφέα Μιχάλη Τοπαλίδη

Χορούς και τραγούδια από τα ημαθιώτικα Πιέρια, δίδαξε ο Γιάννης Τσιαμήτρος σε σεμινάριο στη Λευκάδα

Χορούς και τραγούδια από τα ημαθιώτικα Πιέρια, δίδαξε ο Γιάννης Τσιαμήτρος σε σεμινάριο στη Λευκάδα

[ditty id=231425 category="h-thesh-tou-laou"]

Στο μακρινό VILNIUS της Λιθουανίας η παιδαγωγική ομάδα του Δημοτικού σχολείου Κουλούρας

Φορτωμένη μ΄ έναν Ήλιο-θεό στις αποσκευές τους, η ελληνική παιδαγωγική ομάδα του Δημοτικού σχολείου Κουλούρας ξεκίνησε για την 4η κατά σειρά συνάντηση των εταίρων του προγράμματος «Our nature is art.Let’s share it», στα πλαίσια του Comenius.

Προορισμός το ειδυλλιακό Βίλνιους, πρωτεύουσα της Λιθουανίας.

Κι ο ήλιος που κουβαλήσαμε , χάρισε απλόχερα τις ακτίνες του στο βορεινό τοπίο και μας συντρόφευσε σχεδόν όλες τις μέρες της παραμονής μας εκεί. Φώτισε τις καρδιές, φώτισε τις ματιές, φώτισε το πνεύμα, τις ιδέες, φώτισε τις σκέψεις για μια εκπαίδευση με κοινά οράματα – κοινούς στόχους: να φτιάξουμε όλοι οι δάσκαλοι, Έλληνες, Λιθουανοί, Πολωνοί, Ρουμάνοι, Τούρκοι, Βούλγαροι, Καταλανοί, μαθητές με φως στη καρδιά, με φως στη ματιά τους.

Μαθητές που να πρεσβεύουν την ευρωπαϊκή ένωση και προοπτική και να υπερασπίζονται συνάμα την εθνική τους ταυτότητα. Να θαυμάζουν και να θαυμάζονται. Να σέβονται και να απαιτούν σεβασμό.

Η φιλοξενία της Λιθουανικής ομάδας άψογη. Χωρίς να επιθυμούμε την κατάχρηση του όρου θα τολμούσαμε να πούμε ότι ήταν μια φιλοξενία «ελληνική» που έτσι κι αλλιώς εξέφρασαν το θαυμασμό τους καθώς την βίωσαν κατά τον περασμένο Μάιο. Ζεστή, άμεση, οικεία, έξω και πέρα από την εικόνα που έχουμε για τους βορειοευρωπαίους.

Η ξενάγηση καλοσχεδιασμένη, άρτια οργανωμένη κατάφερε μέσα σε λίγες μέρες παραμονής μας εκεί να μας «ταξιδέψει στο χώρο και το χρόνο» να μας γνωρίσει μουσεία, κάστρα, φρούρια, ιππότες, πανοπλίες, σπαθιά, μάχες, πρόσωπα, ιστορία αλλά και εξαιρετικά τοπία, ονειρεμένες λίμνες, νησάκια, αρχιτεκτονική τοπίου και κτιρίων, παράδοση (αρχαίοι οικισμοί, εργασίες, συνήθειες…) αλλά και στιγμές από τη σύγχρονη ζωή (στο καταπληκτικό κτίριο της όπερας του Βίλνιους όπου παρακολουθήσαμε την Κάρμεν).

Παρουσιάστηκε ολοκληρωμένα το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, επισκεφθήκαμε το Υπουργείο Παιδείας όπου μας υποδέχτηκαν και μας μίλησαν υψηλά ιστάμενα στην εκπαιδευτική ιεραρχία πρόσωπα.

Και το σχολείο! Το Saltinelis. Ένα όνειρο! Μια κυψέλη δημιουργίας και παραγωγής με εξαιρετική ποιότητα. Δασκάλες φιλόξενες, χαμογελαστές, μαθητές χαρούμενοι, ευδιάθετοι, ταλαντούχοι, τραγούδησαν, χόρεψαν, έπαιξαν θέατρο, ντυμένοι με τις παραδοσιακές τους στολές πρόσφεραν μοναδικές εμπειρίες και συγκίνησαν όλα τα μέλη των αποστολών του προγράμματος.

Η ελληνική αποστολή ευχαρίστησε τη διευθύντρια του σχολείου της Λιθουανίας χαρίζοντάς της ένα εξαιρετικό αντίγραφοαπό τη νεκρική μάσκα του Αγαμέμνονα από φύλλο χρυσού, δια χειρός Δ. Περηφανοπούλου-Κατσαβού το οποίο προκάλεσε θαυμασμό και στους αποδέκτες του αλλά και στο σύνολο των μελών των αποστολών που καταχειροκρότησαν την ενέργεια αυτή. Έκπληξη ευχάριστη αποτέλεσε η άριστη γνώση της ελληνικής ιστορίας και των θεμάτων πολιτισμού γύρω από αυτή (Ελγίνεια…) από τον σύζυγο της διευθύντριας του σχολείου που μας φιλοξενούσε δίνοντας την ευκαιρία στην ελληνική αποστολή να ξεδιπλώσει παρουσία όλων το κουβάρι αυτών των θεμάτων και να τα καταστήσει γνωστά σε όλους τους παρευρισκομένους.

Αφήσαμε το Βίλνιους την ώρα που χάραζε ο ήλιος αχνά. Αχνά, αλλά χάραζε. Μια θλίψη, ένα παράπονο μα και ένα άγιο πείσμα πλημμύρισε τις καρδιές μας. Ναι, δεν ταιριάζει η δύση στη δική μας χώρα, στη δική μας παιδεία, στη δική μας εκπαίδευση, την ιστορία, τον πολιτισμό.

Εμπρός λοιπόν, περισσότερο από κάθε άλλη φορά και σε πείσμα των καιρών γυρνάμε αποφασισμένοι με τις όποιες δυνάμεις μας να σηκώσουμε τον Ήλιο πάνω από την Ελλάδα, πάνω από τη χώρα μας, πάνω από τα παιδιά μας. Τους το οφείλουμε σαν γονείς , τους το οφείλουμε σαν δάσκαλοι. 

ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Κοινοποίηση της ανάρτησης:

Σχετικές αναρτήσεις

  Την Τετάρτη 29 Απριλίου: Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Καβάφη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νάουσας

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Ηρωικής Πόλης Νάουσας και το  Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Νάουσας συνδιοργανώνουν εκδήλωση αφιερωμένη στον ποιητή Κωνσταντίνο

Διαβάστε περισσότερα »

Στις 27 Απριλίου στο 16ο Δ.Σχ. Βέροιας Προβολή της βραβευμένης ταινίας “ο δάσκαλος που υποσχέθηκε τη θάλασσα”

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ημαθίας  ενημερώνει πως η προβολή της βραβευμένης ταινίας “Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΠΟΥ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ” θα γίνει τη Δευτέρα 27 Απριλίου,

Διαβάστε περισσότερα »

Ιστορικό

[pmpro_login redirect="/account/"]