Πρόγραμμα εκδηλώσεων της Ημαθίας
Η διεθνής έκθεση «Χρώματα πέρα από τις λέξεις – Colours Beyond Words» του Συλλόγου Rett Greece στη Γκαλερί Παπατζίκου

Η διεθνής έκθεση «Χρώματα πέρα από τις λέξεις – Colours Beyond Words» του Συλλόγου Rett Greece στη Γκαλερί Παπατζίκου

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2026: Παρουσιάζεται το βιβλίο του Γεώργιου Κλοκίδη «Η Ημαθία κατά την περίοδο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου»

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2026: Παρουσιάζεται το βιβλίο του Γεώργιου Κλοκίδη «Η Ημαθία κατά την περίοδο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου»

Η 8η Γιορτή Παραδοσιακών Προϊόντων Φυτειά γιορτάζει: Κρασί, κάστανα και γλέντι στο Τρανό Πηγάδι

Η 8η Γιορτή Παραδοσιακών Προϊόντων Φυτειά γιορτάζει: Κρασί, κάστανα και γλέντι στο Τρανό Πηγάδι

Την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου στο «Αιγές Μέλαθρον» Βέροιας  Παρουσιάζεται το  βιβλίο της Αθηνάς- Χριστίνας Τζένου «Ισορροπώντας Μεταξύ Αναπηρίας και Κανονικότητας”

Την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου στο «Αιγές Μέλαθρον» Βέροιας Παρουσιάζεται το  βιβλίο της Αθηνάς- Χριστίνας Τζένου «Ισορροπώντας Μεταξύ Αναπηρίας και Κανονικότητας”

Πρόγραμμα εορτασμού για την Επέτειο Απελευθέρωσης της Αλεξάνδρειας

Πρόγραμμα εορτασμού για την Επέτειο Απελευθέρωσης της Αλεξάνδρειας

Την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2026 Εορτασμός ημέρας Μακεδονικού Αγώνα, από την ΠΕ Ημαθίας

Την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2026 Εορτασμός ημέρας Μακεδονικού Αγώνα, από την ΠΕ Ημαθίας

12–16 Οκτωβρίου Δύο δράσεις συντήρησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας

12–16 Οκτωβρίου Δύο δράσεις συντήρησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας

[ditty id=231425 category="h-thesh-tou-laou"]

Διορθώσεις το ταχύτερο δυνατό υπόσχεται το ΥΠΟΙΚ για τον φουσκωμένο ΕΝΦΙΑ

Διορθώσεις και ελαφρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ προανήγγειλε το υπουργείο Οικονομικών με μακροσκελέστατη ανακοίνωση, αναγνωρίζοντας λάθη στον υπολογισμό του κυρίως λόγω του ότι ο φόρος αυτός εφαρμόζεται για πρώτη φορά. 

Χωριά ολόκληρα ανά την επικράτεια «καίει» ο ΕΝΦΙΑ, καθώς ο φόρος υπολογίστηκε με αντικειμενικές αξίες έως και δέκα φορές πάνω από τις πραγματικές.

Πέραν των λαθών που οφείλονται σε παραλείψεις φορολογουμένων, με κλασικότερη όλων να μην έχει δηλωθεί ο όροφος ενός διαμερίσματος, οπότε ο φόρος να υπολογίζεται ωσάν το διαμέρισμα να ήταν στον έκτο, με τον υψηλότερο συντελεστή, παρατηρούνται φαινόμενα όπου σε ακίνητα στα μπετά δεν έχει περάσει η έκπτωση του 60% που προβλέπεται για ημιτελή κτίσματα ή σε περίπτωση συνιδιοκτησίας τα εκατοστά συμμετοχής στο ακίνητο αθροιζόμενα ξεπερνούν το 100%. 

Χαρακτηριστικά τα παραδείγματα που αναφέρουν Τα Νέα: Σε προϊστάμενο Εφορίας στο κέντρο της Αθήνας για ένα σπίτι το οποίο κατέχει 50-50 με τη σύζυγό του χρεώθηκε ΕΝΦΙΑ για το 50% στη σύζυγο και 100% για τον ίδιο. Ετσι ο φόρος που βεβαιώθηκε αντιστοιχεί σε ενάμισι σπίτι.

Το πιο εκτεταμένο φαινόμενο είναι αυτό που αφορά οικόπεδα της περιφέρειας, για τα οποία δεν υπάρχει συντελεστής οικοπέδου ή συντελεστής αξιοποίησης οικοπέδου. 

Ετσι, ο φόρος υπολογίστηκε με βάση τις αντικειμενικές αξίες των πλησιέστερων πόλεων και εκτοξεύθηκε στα ύψη. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, οι απαλλαγές και οι εξαιρέσεις που εξετάζονται είναι:

Μειώνεται ο φόρος στο 50% για όσους έχουν

1. Συνολικό εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό):

Έως 9.000 ευρώ (άγαμος).

Έως 10.000 ευρώ (έγγαμος χωρίς παιδιά).

Έως 11.000 ευρώ (έγγαμος με ένα παιδί).

Έως 12.000 ευρώ (έγγαμος με δύο παιδιά).

2. Συνολική επιφάνεια κτισμάτων έως 150 τ.μ.

3. Δεν χρωστούν στην Εφορία ή σε ασφαλιστικά ταμεία ούτε ένα ευρώ ή έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση χρεών.

Πλήρης απαλλαγή από τον φόρο

 Αυτή παρέχεται σε τρίτεκνους, πολύτεκνους και άτομα με αναπηρία άνω του 80% εφόσον πληρούν σωρευτικά τις παρακάτω προϋποθέσεις:

1. Το συνολικό εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό) να είναι:

Έως 12.000 ευρώ για άγαμο.

Έως 13.000 ευρώ για έγγαμο.

Έως 14.000 ευρώ για έγγαμο με ένα παιδί.

Έως 15.000 ευρώ για έγγαμο με δύο παιδιά.

Έως 16.000 ευρώ για έγγαμο με τρία παιδιά.

Έως 17.000 ευρώ για έγγαμο με τέσσερα παιδιά.

2. Συνολική επιφάνεια κτισμάτων έως 150 τ.μ.

3. Δεν χρωστούν στην Εφορία ή σε ασφαλιστικά ταμεία ούτε ένα ευρώ ή έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση χρεών.

Το υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζοντας ότι σε κάποιες περιπτώσεις προέκυψαν υπερβολικές και άδικες επιβαρύνσεις, γεγονός που αποδίδει σε σφάλματα στην υποβολή των δηλώσεων από την πλευρά των φορολογουμένων, αλλά και «σε στρεβλώσεις και προβλήματα που οφείλονται στη μη εξαντλητική κάλυψη όλων των ειδικών περιπτώσεων του νόμου», δεσμεύεται για την ταχύτατη και πλήρη εξάλειψη όλων των αδικιών που προέκυψαν.

Ζητώντας δε επιείκεια αναφέρει ότι για πρώτη φορά εφαρμόζεται ο ενιαίος φόρος ακινήτων σε κάθε μορφή δικαιώματος επί ακίνητης περιουσίας, και «όπως είναι φυσικό για τέτοιας έκτασης μεταρρύθμιση, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά, προκύπτουν προβλήματα, σφάλματα και στρεβλώσεις. Όλα αυτά θα αντιμετωπιστούν, πάντα με κριτήριο την εξάλειψη των αδικιών».

 

Κοινοποίηση της ανάρτησης:

Σχετικές αναρτήσεις

ΧΑΙΡΕΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΝΑΖΙΑΝΖΟΥ ΑΘΗΝΑΓΟΡΑ ΩΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΝΕΑΣ ΙΕΡΣΕΗΣ

Συντάκτης: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Τα τελευταία χρόνια και κατά την διάρκεια ταξιδιών στις Ηνωμένες Πολιτείες, δόθηκε η χαρά των συναντήσεων και

Διαβάστε περισσότερα »

Ιστορικό

[pmpro_login redirect="/account/"]