Πρόγραμμα εκδηλώσεων της Ημαθίας
[ditty id=231425 category="h-thesh-tou-laou"]

Προαστιακός: Πάνδημο το αίτημα, αναγκαίο το πρό(σ)ταγμα για ενίσχυση της τοπικής οικονομίας

Της Συρμούλας Τζήμα-Τόπη*

Ένα κίνημα που ξεκίνησε από την κοινωνία και απευθύνεται στην κοινωνία, αποτελεί πραγματικά η πρωτοβουλία για τη λειτουργία προαστιακού σιδηρόδρομου στη γραμμή Θεσσαλονίκη- Αλεξάνδρεια- Βέροια- Νάουσα, στο Νομό μας, από ομάδες πολιτών των τριών πόλεων της Ημαθίας, αλλά και της γειτονικής Σκύδρας και Έδεσσας στην Πέλλα. Οι Ομάδες, με μαζικές, συντονισμένες και μεθοδικές κινήσεις, απαιτούν ένα σύγχρονο προαστιακό που θα λειτουργεί υποστηρικτικά στην αναπτυξιακή κατεύθυνση του τόπου μας και την σύνδεση των περιφερειακών μας πόλεων με το αστικό κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Η δυναμική του αιτήματος εδράζεται στην εντυπωσιακή στήριξη, άνω των 175.000 πολιτών, που με την υπογραφή τους ευθυγραμμίζονται στην προσπάθεια της διεκδίκησης και στην επιχειρηματολογία αναγκαιότητας του έργου, αλλά και φορέων που δηλώνουν δημόσια τη στήριξή τους στο αίτημα.
Το θέμα βρίσκεται εδώ και μήνες στο επίκεντρο της τοπικής ατζέντας και των πολιτικών επαφών, με τις ομάδες πολιτών να ζητούν απαντήσεις για το σύνολο των πολιτικών ενεργειών σχετικά με τον φάκελο και την προοπτική του έργου, ώστε να έχουν πλέον μια ξεκάθαρη εικόνα, παράλληλα με την συνέχιση της προσπάθειάς τους.
Παρακολουθώντας τις κινήσεις και τα δημοσιεύματα των ομάδων πολιτών του νομού, καθώς και την επιχειρηματολογία που στηρίζει το αίτημα, θα σταθώ σε δύο από τους λόγους, συγκεκριμένα αυτούς που αφορούν την ενίσχυση της τοπικής μας οικονομίας και την εξυπηρέτηση φοιτητών και εργαζομένων που καθιστά επιτακτική την ανάγκη της προαστιακής σύνδεσης με τη Θεσσαλονίκη.
Με δεδομένη την ολόθερμη στήριξή μου στην πρωτοβουλία αυτή, θέλω να καταθέσω κάποιους προβληματισμούς, ως αστερίσκους στην επιδίωξη όλων μας, πολιτών και φορέων, να επεκταθεί ο προαστιακός και στην Ημαθία.
Εκτιμώ κατ΄ αρχας ότι το υψηλό ποσοστό υποστήριξης της τοπικής κοινωνίας στην επίτευξη αυτού του στόχου, θα πρέπει να έχει μια εξίσου δυναμική συνέχεια, ως προστιθέμενη αξία, επιδρώντας θετικά στο ζητούμενο της τοπικής ανάπτυξης, σε μακροοικονομικό επίπεδο.
Με απλά λόγια, στο πλαίσιο αυτής της πάνδημης εκστρατείας για επέκταση του προαστιακού θα πρέπει να «στοιχηματίσουμε» πρωτίστως στην πολυπόθητη αποκέντρωση με απώτερο σκοπό να αντιστρέψουμε το φαινόμενο φυγής από τις μικρές πόλεις σε μεγαλύτερα αστικά κέντρα, δίνοντας προοπτική στο τόπο μας και στους εργαζόμενους Ημαθιώτες ή φοιτητές που «ματώνουν» με τα υψηλά ενοίκια στην μητροπολιτική Θεσσαλονίκη. Παράλληλα να υπερθεματίσουμε συνειδητά στην συγκράτηση των ισορροπιών και την στήριξη της τοπικής οικονομίας και αγοράς αλλά και της ανάδειξης των τοπικών μας σημείων αναφοράς και αξιοθέατων, αυξάνοντας την επισκεψιμότητα τους. Έχοντας ως γνώμονα και αυτές τις πολύ σημαντικές, κατά τη γνώμη μου παραμέτρους, είμαι αισιόδοξη ότι το εγχείρημα του προαστιακού θα καταφέρει να επιτύχει την πολυπόθητη βιώσιμη αστική ανάπτυξη για όλες τις αιτούμενες περιοχές, αξίζει πραγματικά να υποστηριχτεί οικονομικά ως έργο από τα αρμόδια υπουργεία και οφείλουμε όλοι μας, ο καθένας από το δικό του μετερίζι να συμβάλουμε σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια.

Περιφερειακή Σύμβουλος Ημαθίας
Δικηγόρος-Εκπαιδευτικός

Κοινοποίηση της ανάρτησης:

Σχετικές αναρτήσεις

Ιστορικό

[pmpro_login redirect="/account/"]