Πρόγραμμα εκδηλώσεων της Ημαθίας
[ditty id=231425 category="h-thesh-tou-laou"]

Μια θέση στα γαλλικά θρανία: Η ξεχωριστή εμπειρία δύο μαθητών του 5ου ΓΕΛ Βέροιας

Μια ιδιαίτερη εμπειρία ευρωπαϊκής εκπαίδευσης έζησαν δύο μαθητές του 5ου Γενικού Λυκείου Βέροιας, η Φρειδερίκη Γιαννούλα, μαθήτρια της Β΄ Λυκείου και ο Στυλιανός Καφές, μαθητής της Γ΄ Λυκείου, οι οποίοι συμμετείχαν σε Βραχυχρόνια Μαθησιακή Κινητικότητα μαθητών στο Lycée Benjamin Franklin, στην πόλη Auray της Βρετάνης, στη Γαλλία, από τις 5 έως τις 16 Οκτωβρίου 2026, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+, κωδικός 2026-1-EL01-KA121-SCH-000334251.
Η συγκεκριμένη κινητικότητα ξεχωρίζει, καθώς οι δύο μαθητές δεν περιορίστηκαν σε μια σύντομη επίσκεψη ή σε ένα οργανωμένο πρόγραμμα δραστηριοτήτων για επισκέπτες. Φοίτησαν κανονικά στις αντίστοιχες τάξεις του γαλλικού λυκείου, παρακολουθώντας το καθημερινό πρόγραμμα μαθημάτων και συμμετέχοντας στη σχολική ζωή μαζί με τους Γάλλους συνομηλίκους τους. Με τον τρόπο αυτό είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από πρώτο χέρι τη λειτουργία ενός διαφορετικού εκπαιδευτικού συστήματος, τις διδακτικές πρακτικές και τις απαιτήσεις της καθημερινής σχολικής πραγματικότητας στη Γαλλία.
Ιδιαίτερη σημασία έχει και το γεγονός ότι οι μαθητές δεν συνοδεύονταν από εκπαιδευτικούς κατά τη διάρκεια της φοίτησης και των δραστηριοτήτων τους στο σχολείο υποδοχής. Η συνοδεία των εκπαιδευτικών περιορίστηκε στη μετακίνησή τους από και προς το Auray. Έτσι, οι δύο μαθητές κλήθηκαν να αναλάβουν ενεργό ρόλο στη διαχείριση της καθημερινότητάς τους, να προσαρμοστούν σε ένα νέο περιβάλλον και να αναπτύξουν μεγαλύτερη αυτονομία, υπευθυνότητα και αυτοπεποίθηση, έχοντας παράλληλα τη δυνατότητα να υποστηριχθούν από το σχολείο υποδοχής και το περιβάλλον φιλοξενίας τους.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλάμβανε την παρακολούθηση μαθημάτων διαφορετικών γνωστικών αντικειμένων, όπως η Ιστορία και Γεωγραφία, η Αγγλική και η Γαλλική Γλώσσα, οι Κοινωνικές και Οικονομικές Επιστήμες, καθώς και μαθήματα που συνδέονται με τις φυσικές επιστήμες, τις τέχνες και τη φυσική αγωγή. Σημαντική θέση στο πρόγραμμα είχε επίσης η σύνδεση της μάθησης με την τέχνη και τον πολιτισμό, μέσα από δραστηριότητες σχετικές με την καλλιτεχνική δημιουργία και την πολιτιστική κληρονομιά, καθώς και την προσέγγιση έργων του Andy Warhol και άλλων Γάλλων καλλιτεχνών. Η συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία έδωσε στους μαθητές τη δυνατότητα να εξασκήσουν τη δημιουργικότητα, την κριτική τους σκέψη, τις γλωσσικές τους δεξιότητες σε αυθεντικές συνθήκες επικοινωνίας, να εξοικειωθούν με διαφορετικές διδακτικές προσεγγίσεις και να συνεργαστούν με μαθητές και εκπαιδευτικούς της χώρας υποδοχής.
Παράλληλα, η καθημερινή επαφή με τη γαλλική σχολική κοινότητα ενισχύθηκε ουσιαστικά από τη φιλοξενία των δύο μαθητών σε οικογένειες Γάλλων συμμαθητών τους. Η διαμονή σε οικογενειακό περιβάλλον τούς έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά την καθημερινότητα, τις συνήθειες και τον πολιτισμό της χώρας υποδοχής, να επικοινωνήσουν σε ένα αυθεντικό πολυγλωσσικό περιβάλλον και να δημιουργήσουν δεσμούς με τους συνομηλίκους τους πέρα από τα όρια της σχολικής τάξης. Η εμπειρία αυτή συνέβαλε στην καλλιέργεια της αυτονομίας, της προσαρμοστικότητας, της διαπολιτισμικής κατανόησης και του σεβασμού στη διαφορετικότητα, αναδεικνύοντας στην πράξη την αξία της ευρωπαϊκής συνεργασίας και της ανθρώπινης επαφής.
Η κινητικότητα εντάσσεται στη σταθερή ευρωπαϊκή πορεία του 5ου ΓΕΛ Βέροιας, το οποίο αξιοποιεί το Erasmus+ ως ουσιαστικό εργαλείο αναβάθμισης της μαθησιακής εμπειρίας, ενίσχυσης της εξωστρέφειας και διεύρυνσης των ευκαιριών για τους μαθητές του. Μέσα από τέτοιες δράσεις, η ευρωπαϊκή διάσταση της εκπαίδευσης αποκτά βιωματικό χαρακτήρα και συνδέεται άμεσα με την προσωπική ανάπτυξη, την κοινωνική ωρίμανση και την προετοιμασία των νέων για έναν πολυπολιτισμικό κόσμο.
Η εμπειρία των δύο μαθητών αναδεικνύει την αξία της ατομικής μαθησιακής κινητικότητας: την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις δυνατότητές τους, να ανταποκριθούν σε νέες προκλήσεις και να επιστρέψουν με γνώσεις, δεξιότητες και εμπειρίες που μπορούν να αξιοποιηθούν τόσο στην προσωπική όσο και στη σχολική τους πορεία.
Το 5ο ΓΕΛ Βέροιας συνεχίζει να επενδύει σε μια ανοιχτή, συμπεριληπτική και ευρωπαϊκά προσανατολισμένη εκπαίδευση, στην οποία οι μαθητές δεν γνωρίζουν απλώς την Ευρώπη, αλλά μαθαίνουν να συμμετέχουν ενεργά σε αυτήν.
Η κινητικότητα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ για τη Σχολική Εκπαίδευση, με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Διευθυντής
Δρ. Απόστολος Καραφυλλίδης

Κοινοποίηση της ανάρτησης:

Σχετικές αναρτήσεις

Ιστορικό

[pmpro_login redirect="/account/"]