Πρόγραμμα εκδηλώσεων της Ημαθίας
[ditty id=231425 category="h-thesh-tou-laou"]

Κρατικός «Τειρεσίας», θα βλέπει την οικονομική συμπεριφορά και την πιστοληπτική εικόνα κάθε πολίτη ή επιχείρησης

Τον «κρατικό Τειρεσία», ένα νέο μηχανισμό καταγραφής και αξιολόγησης της οικονομικής συμπεριφοράς πολιτών και επιχειρήσεων, προωθεί η κυβέρνηση, μέσω των Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Το σύστημα θα συγκεντρώνει στοιχεία από ολόκληρο σχεδόν τον δημόσιο τομέα, ώστε να διαμορφώνεται μια ολοκληρωμένη εικόνα για τη φορολογική και οικονομική κατάσταση φυσικών και νομικών προσώπων.
Ο κρατικός «Τειρεσίας» θα έχει αντίστοιχο ρόλο με το ιδιωτικό σύστημα πιστοληπτικής αξιολόγησης, με τη βασική διαφορά ότι τα δεδομένα θα προέρχονται αποκλειστικά από υπηρεσίες του Δημοσίου.
Στη βάση δεδομένων του νέου συστήματος θα συγκεντρώνονται πληροφορίες από:
• την ΑΑΔΕ και τις φορολογικές δηλώσεις,
• τα ασφαλιστικά ταμεία,
• τους δήμους,
• τα περιουσιακά στοιχεία,
• τις οικονομικές υποχρεώσεις προς το Δημόσιο,
• το ιστορικό εξυπηρέτησης οφειλών.
Με βάση τα στοιχεία αυτά θα δημιουργείται μια συνολική εικόνα της οικονομικής συμπεριφοράς κάθε φυσικού ή νομικού προσώπου, η οποία θα αποτυπώνεται σε ειδική πιστοληπτική αξιολόγηση.
Η συμμετοχή των δήμων στο νέο σύστημα σημαίνει ότι και οι οικονομικές εκκρεμότητες προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα συνυπολογίζονται στη συνολική εικόνα του πολίτη ή της επιχείρησης.
6 βαθμίδες για πολίτες
και 10 για επιχειρήσεις
Το νέο σύστημα θα κατατάσσει:
• τα φυσικά πρόσωπα σε έξι βαθμίδες αξιολόγησης,
• τις επιχειρήσεις σε δέκα βαθμίδες.
Η βαθμολογία θα αποτυπώνει όχι μόνο τη σημερινή οικονομική κατάσταση, αλλά και τη συνέπεια στην εξυπηρέτηση προηγούμενων υποχρεώσεων, προκειμένου να εκτιμάται η δυνατότητα κάλυψης μελλοντικών οικονομικών δεσμεύσεων.
Βεβαίωση εντός 24ώρου
Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις θα μπορούν να ζητούν ηλεκτρονικά την έκδοση της σχετικής βεβαίωσης, χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς Taxisnet για την ταυτοποίησή τους.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η διαδικασία θα ολοκληρώνεται μέσα σε μία ημέρα, με στόχο την ταχύτερη εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων.
Πρόσβαση τρίτων μόνο με συναίνεση
Το νέο πλαίσιο προβλέπει τη δυνατότητα πρόσβασης τρίτων στη βεβαίωση και στα σχετικά στοιχεία, μόνο όμως με τη ρητή συναίνεση του πολίτη ή της επιχείρησης.
Με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να παρέχεται, όπου απαιτείται, μια ολοκληρωμένη εικόνα της οικονομικής αξιοπιστίας για τη διευκόλυνση συναλλαγών και συνεργασιών.
Η εφαρμογή του κρατικού «Τειρεσία» εκτιμάται ότι θα επεκταθεί σταδιακά σε πολλούς τομείς της οικονομικής δραστηριότητας.
Πέρα από τη χρηματοδότηση και τη δανειοδότηση, η πιστοληπτική αξιολόγηση αναμένεται να αξιοποιείται και σε άλλες συναλλαγές όπου απαιτείται έλεγχος της οικονομικής φερεγγυότητας πολιτών και επιχειρήσεων.

Κοινοποίηση της ανάρτησης:

Σχετικές αναρτήσεις

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ – Συνεδρίαση Λογοδοσίας: Ερωτήματα με επίκεντρο την ασφάλεια του διατηρητέου «Χατζίκου», του μονοπατιού-καταρράκτη Δερματά και της ποιότητας νερού σε Αγία Μαρίνα, Πατρίδα και Φυτειά

Με την λογοδοσία της δημοτικής αρχής ξεκίνησε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας το μεσημέρι της Τετάρτης 21 Οκτωβρίου, για

Διαβάστε περισσότερα »

Ιστορικό

[pmpro_login redirect="/account/"]