Με το μήνυμα ότι «με τα δύο μας χέρια μπορούμε να σώσουμε μία ανθρώπινη ζωή» πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου επιμορφωτικό σεμινάριο στην Γ3 τάξη του 5ου γυμνασίου Βέροιας μετά από κάλεσμα της εκπαιδευτικού κ. Παναγιώτας Μπάλτα στα πλαίσια των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων.
Το σεμινάριο είχε θεωρητική και πρακτική προσέγγιση και το θέμα του ήταν η Βασική Υποστήριξη Ζωής στην περίοδο covid-19 που διανύουμε βασισμένη σε όλα τα νέα πρωτόκολλα του ILCOR (International Liaison Committee on Resuscitation).
Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε από την εκπαιδευτικό Κούτλα Γεωργία, πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια BLS/CPR ERC - European Resuscitation Council, BLS/ CPR/ ACLS / PALS της American Heart Association και Trauma Care Instructor ΑΤCN, TNCC καθώς και από τις Τσιρανίδου Γεωργία και Χρυσοστομίδου Μαρία, πιστοποιημένες εκπαιδεύτριες BLS/ CPR ERC - European Resuscitation Council. Όλες τους αποτελούν την ομάδα εκπαίδευσης σε θέματα παροχής πρώτων βοηθειών του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Βέροιας που έχει ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο να εκπαιδεύει ομάδες πληθυσμού στη Βασική Υποστήριξη Ζωής δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να εκπαιδευθούν όλο και περισσότεροι άνθρωποι.
Το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Βέροιας είναι το πρώτο σχολείο της Ημαθίας που το Δεκέμβριο του 2019 τοποθέτησε αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή, πιστοποίησε τους 50 πρώτους ανανήπτες - μαθητές αλλά και τους πρώτους 16 έφηβους εκπαιδευτές της Ευρώπης στη βασική υποστήριξη ζωής και στη χρήση του αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή.
Μετά το τέλος του επιμορφωτικού σεμιναρίου,οι μαθητές ήταν σε θέση να εφαρμόσουν μέσα από πρακτική εξάσκηση το σύνολο των τεχνικών εφαρμογών για τη Βασική υποστήριξη της ζωής που είναι:
1. Αξιολόγηση ενός θύματος που κατέρρευσε
2. Αναγνώριση καρδιακής ανακοπής
3. Κλήση στο 166 ή 112
4. Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ-CPR)
5. Χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (AED)
6. Αντιμετώπιση θύματος πνιγμονής από ξένο σώμα και
7. Αντιμετώπιση αναίσθητου θύματος – Θέση ασφαλείας ή ανάνηψης
Οι μαθητές και οι μαθήτριες έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον καθόλη τη διάρκεια της επιμόρφωσης και συμμετείχαν ενεργά σε αυτή και οι εκπαιδευτές εύχονται να είναι πάντα τόσο ευαισθητοποιημένοι στα θέματα που αφορούν τη διατήρηση της ανθρώπινης ζωής!