Για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα, ενημερώνουν η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας.
Μίνα Γκάγκα: «Από τα κρούσματα τα περισσότερα καταγράφονται στην Αττική αλλά και πολλά στη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, την Αχαΐα, τις Σέρρες, την Κοζάνη, την Πέλλα. Πολλά περιστατικά, πολλά κρούσματα. Το ΕΣΥ πιέζεται πάρα πολύ αυτή τη στιγμή. Έχουμε 124 νοσοκομεία στην Ελλάδα και σχεδόν όλα λειτουργούν τμήματα covid, αυτό σημαίνει 3πλάσια και 4πλάσια δουλειά για τους γιατρούς. Όταν χρειάζονται να νοσηλεύουν και ασθενείς covid είναι ένα πολύ μεγάλο φορτίο, γιατί χρειάζονται οξυγονοθεραπεία, να αδειάζουν οι δεξαμενές, είναι πολύ μεγάλη η πίεση.
Είναι στο χέρι μας να μπορέσουμε να αναχαιτίσουμε την πανδημία, φοράμε την μάσκα, προσέχουμε τις επαφές μας. Δεν είναι χαλαρά τα πράγματα. Εμβολιαζόμαστε, ο ρυθμός του εμβολιασμού έχει αυξηθεί. Ο εμβοολιασμός όμως κάνει κάποιες μέρες για να δράσει. Με τον χειμώνα και το ότι μαζευόμαστε σε κλειστούς χώρους να προσέχουμε. Να μην βλέπουμε πάρα πολύ κόσμο, να περιοριζόμαστε και να κάνουμε συχνά τεστ».
Βάνα Παπαευαγγέλου: «Έχουμε μεγάλη διασπορά του ιού στην επικράτεια. Τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 50% την τελευταία εβδομάδα. Διάμεση ηλικία κρουσμάτων στα 36, όμως η ηλικία των κρουσμάτων αυξάνεται. Τα ενεργά κρούσματα ξεπερνούν τις 47.000 ανθρώπους. Ένα στα τέσσερα κρούσματα βρίσκεται στην Αττική. Έχουμε σημαντική αύξηση του αριθμού των τεστ. Ελέγχεται περίπου το 2% του πληθυσμού κάθε μέρα. Ο μέσος κυλιόμενος όρος θετικότητας είναι 2,2%. Νοσηλεύονται 3.000 ασθενείς, είναι αναμενόμενο να βλέπουμε πολύ σημαντική αύξηση και των διασωληνώσεων.
Η πληρότητα των ΜΕΘ έχει φτάσει το 88% και στη Θεσσαλονίκη το 97%. Είναι απόλυτη η συσχέτιση της εμβολιαστικής κάλυψης με τη νοσηρότητα και θνητότητα. Προέκυψε άλλη μια πληοροφορία. Φαίνεται ότι το πιο κρίσιμο στοιχεία στην κάθε περιφερειακή ενότητα είναι η εμβολιαστική κάλυψη των ενηλίκων άνω των 60 ετών. Ο εμβολιασμός των ενηλίκων άνω των 60 ετών παίζει πρωταρχικό ρόλο στην πίεση του ΕΣΥ. Ο εμβολιασμός των ατόμων μεγάλης ηλικίας μειώνει την πίεση στο ΕΣΥ. Να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας να πείσουμε τους πολίτες να προσέλθουν ακόμα και σήμερα. Με τόσο μεγάλο αριθμό ενεργών κρουσμάτων η πίεση στο ΕΣΥ θα συνεχίσει για τουλάχιστον 2-3 εβδομάδες.
Άμεση αλλαγή της συμπεριφοράς μας. Όοσι επέλεξαν να μην εμβολιαστούν, πρέπει να μειώσουν την ΄έκθεσή τους στον ιό. Μια ενδιαφέρουσα μελέτη από το ΗΒ εξέτασε την ενδοοικογενειακή διασπορά. Οι εμβολιασμένοι έχουν σημαντικά μικρότερη πιθανότητα να μολυνθούν μέσα στο σπίτι. Μπορούν όμως να μολυνθούν και να μεταδώσουν τη λοίμωξη. Να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας. Εφόσον όλοι και ιδιαίτερα οι ανεμβολίαστοι τροποποιήσουν τη συμπεριφορά τους, μπορούμε να δούμε μείωση στα κρούσματα.
Είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε ότι η διαθεσιμότητα φαρμακευτικών επιλογών δεν συγκρίνεται με το εμβόλιο. Τα φάρμακα προσπαθούν να βελτιώσουν την έκβαση αφού αρρωστήσει κάποιος».