Ο αντιστράτηγος ε.α, πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, πρώην αρχηγός ΓΕΣ και επίτιμος διοικητής του Β΄ΣΣ κ. Φράγκος (το επίθετο) Φραγκούλης, δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις στην Ημαθία, αφού η δίχρονη παρουσία του εδώ, ως διοικητής του «Βασιλέως Φιλίππου του Β΄» μόνο φίλους δημιούργησε. Τη φιλία αυτή τού την ανταπέδωσαν το βράδυ της Τετάρτης 19 Φεβρουαρίου πολίτες όλων των ηλικιών, από όλες τις γωνιές της περιφερειακής μας ενότητας, οι οποίοι κατέκλυσαν τον «Χώρο Τεχνών» της Βέροιας, για να παρακολουθήσουν την παρουσίαση του βιβλίου του «Ποια Τουρκία; Ποιοι Τούρκοι;», το οποίο έχει γίνει ήδη best seller. Και αυτός, όπως και ο συντοπίτης μας καθηγητής κ. Κώστας Φωτιάδης, τους καθήλωσε επί 2,5 ώρες αναφερόμενος στην αναγκαιότητα της εθνικής ομοψυχίας, ειδικά αυτούς τους δύσκολους καιρούς για το έθνος μας.
Είναι γεγονός ότι ο Στρατηγός δεν δίνει εύκολα συνεντεύξεις. Τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα γιατί επέλεξε τον «Λαό» και το laos-epea.gr για να μιλήσουμε για όλους και για όλα. Και φυσικά για την κατάργηση του Β΄ΣΣ, τις κατά καιρούς επιθέσεις που δέχεται από τα γνωστά κέντρα της διαπλοκής, το πολιτικό του μέλλον, αλλά και για πρώτη φορά, για την καρατόμηση από την κυβέρνηση Παπανδρέου δέκα επτά ανώτατων αξιωματικών των Ενόπλων μας Δυνάμεων, τον Νοέμβριο του 2011, μια μέρα πριν από την πτώση της κυβέρνησης!
-Στρατηγέ καλώς ήρθατε και πάλι στην Ημαθία. Δυο λόγια για τις εντυπώσεις σας από την περιοχή μας, από τον καιρό που ήσασταν διοικητής του Β΄ΣΣ, το οποίο δυστυχώς καταργήθηκε.
«Ευχαριστώ όλους τους πολίτες και τις αρχές της Βέροιας, αλλά και της Νάουσας, η οποία επέμενε ιδιαίτερα να την επισκεφθώ. Ζητώ συγνώμη που δεν μπόρεσα να βρεθώ και στις δυο πόλεις. Αποτελεί ιδιαίτερα τιμητικό λόγο για μένα η παρουσία τόσων ανθρώπων σήμερα, πολύ φίλων, πολύ οικείων με τους οποίους συνδέθηκα όταν υπηρέτησα εδώ. Κάποιοι, ατυχώς σε μια τέτοια ιστορική συγκυρία, όπου χρειάζονται όλοι οι δυνάμεις του έθνους να είναι ενωμένες, αποφάσισαν να καταργήσουν το Β΄ΣΣ. Θεωρώ το κλείσιμο του τραγικό λάθος από πλευράς συγκρότησης των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Οι πραγματικές επιχειρησιακές ανάγκες επιβάλλουν να υπάρχει ένα συγκροτημένο Β΄ΣΣ που να προετοιμάζεται για ειρήνη και να έχει υπό τις διαταγές του τις καλύτερες μονάδες, όπως είναι οι καταδρομείς και η μηχανοκίνητες μεραρχίες. Δεν θέλουμε πόλεμο, θέλουμε ειρήνη, για αυτό όμως χρειαζόμαστε το Β΄ΣΣ. Δείτε τα σχόλια των τουρκικών εφημερίδων της Χουριέτ, της Μιλιέτ και τα πανηγύρια που έκαναν όταν έκλεισε το Σώμα. Το ίδιο κάνουν τώρα και με το νούμερο 2 σχέδιο Ανάν» μας είπε ο κ. Φράγκος.
-Κατόπιν τον ρωτήσαμε για το βιβλίο του «Ποια Τουρκία; Ποιοι Τούρκοι;».
«Το βιβλίο δεν αναφέρεται αποκλειστικά και μόνο στην Μ. Ασία, αλλά εκεί όπου έχει ανθίσει ο Ελληνισμός, είτε στα Βαλκάνια, είτε στην Ανατολική Μεσόγειο. Ξεκινά το 1071 από την μάχη του Μάτζικερτ, οπότε και μπαίνουν οι Σελτζούκοι στο Βυζάντιο, το οποίο ουσιαστικά καταλύεται το 1204 με τις σταυροφορίες. Οι δυτικοί δεν μας συμπαραστάθηκαν όπως έπρεπε το 1453. Περιλαμβάνει την ιστορία μέχρι και τις μέρες μας Σήμερα στην Τουρκία υπάρχει σύγκρουση τριών κόσμων, του μετριοπαθούς Ισλάμ, των νεοθωμανιστών ,όπως είναι ο σημερινός υπουργός εξωτερικών Αχμέντ Νταβούντογλου και ο Ερτνογάν, τον οποίο ανέσυραν οι ΗΠΑ όταν φυλακίστηκε ως δήμαρχος και των κεμαλιστών. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονται οι άνθρωποι που υποφέρουν. Το 1/3 του πληθυσμού είναι θρησκευτικοί διάφοροι από τους σουνίτες τούρκους, οι αλεβίτες, ενώ υπάρχουν 92 διαφορετικές εθνότητες» μας απαντά ο Στρατηγός.
-Στρατηγέ,υπάρχει διέξοδος σε αυτή την σημερινή ζοφερή πραγματικότητα που εξαθλιώνει τους Έλληνες;
«Ατυχώς έχουμε μια μεγάλη ασθένεια ως Έλληνες , που λέγεται διχόνοια. Οι Έλληνες φθονούμε τον ίδιο μας τον εαυτό και αυτό ξεκινάει από τα πολύ παλιά χρόνια. Η διχόνοια μας κάνει, εκεί που μεγαλουργούμε να γινόμαστε μικρόψυχοι. Σήμερα χρειαζόμαστε όλοι, πρέπει να κυριαρχήσει η αγάπη για την πατρίδα, για τα παιδιά και το μέλλον της χώρας μας . Βέβαια το καράβι δεν πηγαίνει σωστά, για αυτό σε λίγο θα πούμε ποια Ελλάδα, ποιοι Έλληνες. Πρέπει να ενώσουμε τις προσπάθειες μας. Δεν πιστεύω ότι Ελλάδα χρωστά, τις οφείλονται πολλά. Από τον κατοχικό δάνειο και τον χρυσό της, ο οποίος δεν πήγε στην Γερμανία, αλλά είναι στην Αγγλία. Έπρεπε να πιέσουμε τους συμμάχους για τις πολεμικές επανορθώσεις που δεν πήραμε. Σήμερα χρειάζεται γενναία προσπάθεια για να βγούμε από το τέλμα και να μην συνεχίσουν να φεύγουν τα καλύτερα παιδιά μας στο εξωτερικό. Χρειάζεται μια γενναία απόφαση από αυτούς που κυβερνούν και από αυτούς δεν κυβερνούν και εκεί όπου δεν θα περισσεύει κανένας, θα πρέπει να βάλουμε πλάτη όλοι μας, απ΄ οποιοδήποτε μετερίζι. Έχουμε το σαράκι να αρχηγεύουμε όλοι. Η πατρίδα θέλει στρατιώτες και όχι στρατηγούς» μας τονίζει.
Τον ρωτάμε και για τα όσα κατά καιρούς γράφονται, κατά παραγγελία, για να πλήξουν το πρόσωπο του και τις ιδέες του, οι οποίες βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στον ελληνικό λαό, αφού όπου και να μιλά ο Στρατηγός Φράγκος, από το Βελλίδειο, έως την Βέροια, οι αίθουσες είναι γεμάτες.
«Κύριε Ελευθεριάδη, δεν με εκφράζει αυτού του είδους η δημοσιογραφία. Δεν μου αρέσουν οι κομματικές σημαίες. Την μόνο σημαία που ξέρω είναι η ελληνική. Αυτήν έχουμε υποχρέωση να υπηρετήσουμε όλοι μας.. Ξέρω μια σημαία και αυτή είναι ελληνική.Οι κομματικοί σχηματισμοί δεν εκφράζουν την μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Δεν καταλαβαίνω τα αριστεροδέξια ή τα κεντροδέξια σχήματα. Ή είσαι σωστός ως έλληνας και προσφέρεις στην πατρίδα ή όχι. Οι πραγματικοί έλληνες πατριώτες είναι αυτοί που αντρώνουν οικογένειες και σμιλεύουν συνειδήσεις στα παιδιά τους για να γίνουν χρήσιμοι στον τόπο.»
-Στρατηγέ θα αρθρώσετε κάποια στιγμή λόγο στην πολιτική;
«Δεν έχω πρόβλημα να μιλήσω πολιτικά. Εάν υπάρξουν άνθρωποι που θα βάλουν πρώτα την πατρίδα και μετά το κόμμα ,τότε θα είμαστε μαζί τους και θα τους βοηθήσουμε. Δεν είμαστε στο παρά, αλλά στο πολύ και πέντε. Ο χρόνος που χάνεται σημαίνει την πλήρη τελμάτωση της πατρίδας μας».
Ο Στρατηγός μας μιλά και για την Ημαθία και την εθνική αναγκαιότητα να βρεθούν αγορές για τα αγροτικά τις προϊόντα.
«Σέβομαι και τιμώ τους Ημαθιώτες, είναι δεμένοι με την ευλογημένη γη των τάφων του Φιλίππου. Δίνουν ένα μεγάλο αγώνα με ισχυρή ατμομηχανή τα αγροτικά τους προϊόντα. Οι μόνο που μας συμπαραστέκονται σε αυτό τον τομέα σήμερα είναι οι Ρώσοι και όχι οι δυτικοί. Υπάρχουν άραγε καλύτερα ροδάκινα, μήλα, ζάχαρη από τα δικά μας; Ποτέ δεν κατάλαβα τις ποσοστώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης» λέει ο κ. Φράγκος.
Για πρώτη φορά από τότε που η τραγική ηγεσία Μπεγλίτη, καρατόμησε 17 ανώτατους αξιωματικούς των Ενόπλων μας Δυνάμεων, μια μέρα πριν πέσει η κυβέρνηση Παπανδρέου, τον Νοέμβριο του 2011, ο Στρατηγός Φράγκος, τότε αρχηγός ΓΕΣ ανοίγει την καρδιά του.
Ήμασταν και θα παραμείνουμε στρατιώτες. Πρέπει να υπακούμε στα κελεύσματα δημοκρατικής κυβέρνησης, άσχετα αν ήταν μειωτικά για μας. Σε καμιά περίπτωση δεν υπήρξε περίπτωση αμφισβήτηση στο δημοκρατικό καθεστώς. Οτιδήποτε σκέφθηκαν κάποιοι ήταν λάθος. Δεν είναι σωστό να φεύγουν 17 αντιστράτηγοι, αντιπτέραρχοι και αντιναύαρχοι για να εξυπηρετηθεί μια πολιτική σκοπιμότητα. Ήταν τραγικό λάθος εκείνης της εποχής. Εμπιστεύομαι όμως τους συναδέλφου που μας διαδέχθηκαν» τονίζει λακωνικά ο Στρατηγός. Φυσικά ο ίδιος υπήρξε…καρφί στα πλευρά των επιζητούντων πειθήνιες και άτολμες στα κελεύσματα της τρόικας και του ΔΝΤ, στρατιωτικές ηγεσίες. Για αυτό όμως και τον αγαπούν οι Έλληνες. Του το έδειξαν το βράδυ της Τρίτης, όταν εκατοντάδες Ημαθιώτες περίμεναν ώρες στην ουρά για να τους υπογράψει το βιβλίο του, τα αποθέματα του οποίου στον «Χώρο Τεχνών» εξαντλήθηκαν.
Φυσικά από την συζήτηση δεν μπορεί να λείψει ο …ΠΑΟΚ, αφού είναι γνωστή η αγάπη του για τον «Δικέφαλο του Βορρά».
«Ο ΠΑΟΚ δεν είναι μια απλή ομάδα. Είναι ένα κίνημα ανθρώπων που ήρθαν ξεριζωμένοι και προσπάθησαν να διαπαιδαγωγήσουν με τα αθλητικά ιδεώδη τιε νέες γενιές. . Δεν μου αρέσει όμως ο ΠΑΟΚ με τα παιδιά στις κερκίδες να παίρνουν ναρκωτικά. Μου άρεσε ο ΠΑΟΚ, τότε που ήμασταν όλοι μαζί στα γήπεδα και πειράζαμε ο ένας τον άλλον» μας απαντά.
Ο Θεός να σας ευλογεί» κατευοδώσαμε, κλείνοντας τούτη την αποκλειστική συνέντευξη στον Στρατηγό Φράγκο. «Τους Βεροιώτες να ευλογεί και την πατρίδα» μας αντευχήθηκε. Αμήν Στρατηγέ και να ξέρετε ότι πατριώτες όπως εσείς η πατρίδα τους χρειάζεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα.
Θόδωρος Ελευθεριάδης