Ανασφάλιστος 1 στους 4 εργαζoμένους  σε ελέγχους τον Ιανουάριο

Ανασφάλιστος 1 στους 4 εργαζoμένους σε ελέγχους τον Ιανουάριο

Πλήθος ανασφάλιστων εργαζομένων απασχολούσαν επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν από τις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας τον Ιανουάριο στο πλαίσιο του σχεδίου «Άρτεμις», γεγονός που δείχνει πως η αυστηροποίηση των προστίμων (10.550 ευρώ ανά αδήλωτο εργαζόμενο) δεν έχει εξαλείψει το φαινόμενο της «μαύρης» εργασίας.

   Ειδικότερα, τον Ιανουάριο του 2014 διενεργήθηκαν δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας αλλά και στοχευμένοι έλεγχοι σε τομείς που με βάση όλες τις μέχρι σήμερα ενδείξεις παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά ανασφάλιστης και αδήλωτης εργασίας. Συνολικά ελέγχθηκαν 1.880 επιχειρήσεις που απασχολούσαν 5.839 εργαζόμενους. Ο αριθμός των ανασφάλιστων εργαζομένων που εντοπίσθηκαν είναι 1.446 άτομα και αντιστοιχεί στο 24,76% του συνόλου. 

Από τους 1.446 εργαζόμενους, οι 574 είναι αλλοδαποί, που αντιπροσωπεύουν το  38,14% σε σχέση με το συνολικό αριθμό των αλλοδαπών εργαζομένων, ο οποίος ανέρχεται στους 1.505 για τις επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν οι έλεγχοι.  Οι ημεδαποί ανασφάλιστοι και μη καταχωρημένοι στα ειδικά βιβλία νεοπροσλαμβανόμενου προσωπικού ήταν 872, ποσοστό 20,12% των  4.334 συνολικά ημεδαπών εργαζόμενων στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν. 

Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στις παραπάνω περιπτώσεις, αποκλειστικά για την ανασφάλιστη εργασία ανέρχονται σε 1 εκατ. ευρώ, χωρίς ωστόσο να περιλαμβάνονται τα πρόστιμα για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας. 

Στο διάστημα 15 Σεπτεμβρίου 2013 έως 31 Ιανουαρίου 2014, διενεργήθηκαν στα πλαίσια του ειδικού επιχειρησιακού σχεδίου «Άρτεμις»  έλεγχοι σε 7.878 επιχειρήσεις.  Στο πλαίσιο αυτής της δειγματοληπτικής διαδικασίας 684 επιχειρήσεις, βρέθηκαν να  απασχολούν αδήλωτους εργαζόμενους (ποσοστό 8,68%).  Σε σύνολο 49.126 εργαζομένων στις επιχειρήσεις που διενεργήθηκαν έλεγχοι, εντοπίστηκαν 1.063 αδήλωτοι εργαζόμενοι (ποσοστό 2,16%), ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, αποκλειστικά για την αδήλωτη εργασία ανέρχονται στο ποσό των 10,8 εκατ. ευρώ.

Οι υψηλές αυτές κυρώσεις επιβλήθηκαν άμεσα, επιτόπια και κατά «δέσμια αρμοδιότητα» του ελεγκτή, καθώς η αδήλωτη εργασία αντιμετωπίζεται πλέον ως ευθέως αποδεικνυόμενη παράβαση. 

Από τους 1.063 συνολικά εργαζόμενους που απασχολούνταν  αδήλωτοι  στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν, οι άνδρες καταλαμβάνουν ποσοστό 55,90%, ενώ οι γυναίκες 44,10%. Το μερίδιο των αδήλωτων εργαζομένων ανδρών  σε σχέση με το σύνολο των εργαζομένων ανδρών αντιστοιχεί σε ποσοστό 2,23%, ενώ το αντίστοιχο μερίδιο των αδήλωτων εργαζομένων γυναικών, καταλαμβάνει ποσοστό 2,09%.

Από τους 49.126 εργαζόμενους που απασχολούνταν συνολικά στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν οι 44.291 είναι ημεδαποί, (ποσοστό 90,16%), ενώ οι 4.835 αλλοδαποί (ποσοστό 9,84%).

Το ποσοστό των αδήλωτων ημεδαπών εργαζομένων, σε σχέση με το σύνολο των ημεδαπών εργαζομένων είναι 1,79%, ενώ αντίστοιχα  το ποσοστό των αδήλωτων αλλοδαπών εργαζομένων σε σχέση με το σύνολο των αλλοδαπών εργαζομένων είναι 5,54%. Οι αδήλωτοι ημεδαποί εργαζόμενοι στο σύνολο των αδήλωτων εργαζομένων αντιστοιχούν σε ποσοστό 74,79%, ενώ οι αδήλωτοι αλλοδαποί εργαζόμενοι αντιστοιχούν σε ποσοστό 25,21%.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σε λίγες μέρες η εφαρμογή του προσωπικού αριθμού  - Αλλάζει το σύστημα ραντεβού για νέα ταυτότητα

Σε λίγες μέρες η εφαρμογή του προσωπικού αριθμού -...

Μια τεράστια αλλαγή για τον πυρήνα των μητρώων του...

Πρόγραμμα κοινωνικού  τουρισμού ΔΥΠΑ: Συνεχίζεται το ενδιαφέρον συμμετοχής από τουριστικά καταλύματα  και ακτοπλοϊκές

Πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού ΔΥΠΑ: Συνεχίζεται το...

Συνεχίζονται οι αιτήσεις τουριστικών καταλυμάτων και...

Με αίτημα Μητσοτάκη διαγραφή Αυγενάκη από την Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας μετά το  περιστατικό με εργαζόμενο στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Με αίτημα Μητσοτάκη διαγραφή Αυγενάκη από την Κ.Ο. της...

Διαγράφηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας...

Καταργείται το Τέλος Χαρτοσήμου σε περισσότερες από 600 συναλλαγές

Καταργείται το Τέλος Χαρτοσήμου σε περισσότερες από 600...

Την κατάργηση του Τέλους Χαρτοσήμου για πάνω από 600...

Συνεχίζεται η άνοδος των τιμών των ακινήτων, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία

Συνεχίζεται η άνοδος των τιμών των ακινήτων, σύμφωνα...

Συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς η αύξηση των τιμών...

One Stop Liaison Office :  Ενημέρωση για τα Σχέδια Δράσης σχετικά με την ανάπτυξη  της Βιο-οικονομίας στην ΠΚΜ

One Stop Liaison Office : Ενημέρωση για τα Σχέδια Δράσης σχετικά...

 Σχετικά με τις στρατηγικές και τα σχέδια δράσης που...

80.000 έκαναν διακοπές  τον Ιούνιο με voucher  κοινωνικού τουρισμού της ΔΥΠΑ

80.000 έκαναν διακοπές τον Ιούνιο με voucher κοινωνικού...

Συνολικά 79.977 επιταγές κοινωνικού τουρισμού 2023-2024 της...

Ένωση Περιφερειών Ελλάδας: Ξεκινάει η διαβούλευση για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της Αυτοδιοίκησης

Ένωση Περιφερειών Ελλάδας: Ξεκινάει η διαβούλευση για...

Παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου και...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...