Ο καταποντισμός του κόμματος του Ζόραν Ζάεφ στις δημοτικές εκλογές της Βόρειας Μακεδονίας προκάλεσε την παραίτησή του και την πολιτική αναταραχή στην γείτονα χώρα. Με τις πρόωρες εκλογές να είναι ορατές και την άνοδο του εθνικιστικού κόμματος VMRO, έχουν περισσέψει οι φωνές στα Σκόπια που αμφισβητούν την Συμφωνία των Πρεσπών και ζητούν την χρήση του ονόματος Μακεδονία χωρίς κανέναν περιορισμό.
Από την δική μας πλευρά υπάρχουν απόψεις που θεωρούν ίσως ευκαιρία αυτή την πολιτική αποσταθεροποίηση στην γειτονική χώρα για να καταπέσει η Συμφωνία. Ωστόσο, τίθεται το θέμα ακόμη και αν δεν μας αρέσουν όροι αυτής της συμφωνίας και καταπέσει, σε ποιο σημείο θα επιστρέψουμε; Γιατί θεωρούμε δεδομένη την προς όφελος της Ελλάδας βελτίωση της κατάστασης; Με δεδομένο το παιχνίδι άσκησης επιρροής στα Βαλκάνια από τους Αμερικανούς θεωρώντας τα Σκόπια ένα από τα αγαπημένα παιδιά τους μήπως αντί να πάμε για μαλλί θα βγούμε κουρεμένοι;
Παράλληλα η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν πρέπει να «νίπτει τας χείρας» της και να θεωρεί την Συμφωνία των Πρεσπών κάτι ξένο προς αυτή και ότι είναι κάτι που έκλεισε με την υπογραφή της κυβέρνησης Τσίπρα. Η τωρινή κυβέρνηση, όπως και κάθε επόμενη είναι συνεχείς θεματοφύλακες της συμφωνίας και οφείλουν να ελέγχουν και να πιέζουν για την εφαρμογή της. Η μετάβαση και η πλήρης υιοθέτηση όλων των όρων δεν είναι κάτι εύκολο και απαιτεί ακόμη χρόνο και προσπάθεια. Ειδικά με την παρούσα πολιτική αστάθεια στα Σκόπια, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επαγρυπνεί γιατί όλα δείχνουν ότι οι εθνικιστικές φωνές στη Βόρεια Μακεδονία θέλουν να απαλείψουν το Βόρεια…
Ζήσης Μιχ. Πατσίκας