Ήταν απόγευμα Σαββάτου, 31 Αυγούστου 1974, έξω από το ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς της Θεσσαλονίκης και εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου είχαν συντονίσει τη φωνή τους σε μια μόνο λέξη που την επαναλάμβαναν ρυθμικά και ασταμάτητα: «Ε-ε- έρχεται, έ-ε- έρχεται…». Κι όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εμφανίστηκε σε μπαλκόνι του 4ου ορόφου μόλις που πρόλαβε να απαντήσει με μια λέξη : «Ήλθα…!!!». Αμέσως επικράτησε παραλήρημα, φρενήρης ενθουσιασμός και χρειάστηκε να το επαναλάβει αρκετές φορές μέχρι να ξεκινήσει την ομιλία του. Ήταν η πρώτη δημόσια ομιλία που έκανε ως πρωθυπουργός εθνικής ενότητας μόλις ένα μήνα μετά την επιστροφή του, στην Ελλάδα, στις 24 Ιουλίου 1974. Υπολογίζεται ότι εκείνο το απόγευμα συγκεντρώθηκαν τουλάχιστον 300.000 πολίτες για να τον υποδεχθούν και τότε επανεμφανίστηκε ο όρος «λαοθάλασσα», χαρακτηρισμός που είχε λησμονηθεί στα «μαύρα» χρόνια της Επταετίας είχε όμως γνωρίσει έντονες αναφορές σε πλημμυρίδες κομματικών συγκεντρώσεων των προηγούμενων δεκαετιών, του ’60 και του ’50.
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε έλθει στη Θεσσαλονίκη το Σαββατοκύριακο 31/8 – 1/9/1974, για την πολιτική ομιλία του Σαββάτου, για να εγκαινιάσει την 39η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης σε τελετή που έγινε στο Παλέ ντε Σπορ το ίδιο βράδυ και για να παραστεί σε διάφορες εκθεσιακές και άλλες εκδηλώσεις την Κυριακή. Τον συνόδευε σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο της τότε κυβέρνησης εθνικής ενότητας καθώς και άνθρωποι του στενού περιβάλλοντός του, που ήδη εργάζονταν για την ίδρυση και οργάνωση ενός νέου κόμματος, της Νέας Δημοκρατίας.
ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ «ΓΑΛΑΖΙΑΣ» ΗΜΑΘΙΑΣ
Ανάμεσα σε αυτούς που έσπευσαν να υποδεχθούν τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη ήταν και παλιά στελέχη της Εθνικής Ριζοσπαστικής Ένωσης (ΕΡΕ) από την Ημαθία που επίσης επιθυμούσαν να στελεχώσουν σε τοπικό επίπεδο τη διαφαινόμενη νέα κομματική προσπάθεια του πολιτικού ηγέτη τους καθώς και καινούργια πρόσωπα που ήθελαν να αναμειχτούν ενεργά στη νέα πολιτική πραγματικότητα αντλώντας έμπνευση από τον φιλελεύθερο πολιτικό λόγο του Καραμανλή. Στη Θεσσαλονίκη έγινε μια πρώτη συνάντηση όλων αυτών, με τον ηγετικό πυρήνα των «Καραμανλικών» που είχαν έλθει μαζί με τον πρωθυπουργό και ακολούθησαν αρκετές παρόμοιες συναντήσεις , ξανά στη Θεσσαλονίκη αλλά και στην Αθήνα.
Έτσι, όταν ένα μήνα μετά τη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης, στις 4 Οκτωβρίου 1974, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ανακοίνωσε την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας, υπήρχε ήδη έτοιμος πυρήνας στην Ημαθία για να στελεχωθεί το νέο κόμμα και να συγκροτηθεί άμεσα η πρώτη νομαρχιακή οργάνωση, με έδρα τη Βέροια. Άλλωστε δεν υπήρχε καιρός για χάσιμο αφού μια ημέρα πριν, στις 3 Οκτωβρίου 1974, ο Καραμανλής ως πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει ότι οι πρώτες εκλογές μετά την πτώση της Χούντας θα διεξάγονταν στις 17 Νοεμβρίου του ίδιου έτους.
ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ 1970
Με την προεκλογική περίοδο να βρίσκεται σε εξέλιξη, λίγο μετά την ανακοίνωση για τη ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας, ξεκίνησε η συγκρότηση των «επιτροπών» του κόμματος σε κάθε νομό της χώρας. Το ίδιο έγινε και στην Ημαθία, με τον γιατρό- γυναικολόγο Κωνσταντίνο Ζαρκάδα να αναλαμβάνει καθήκοντα συντονιστή και προέδρου της Νομαρχιακής Επιτροπής. Ήταν ο πρώτος πρόεδρος Νομαρχιακής Επιτροπής Ημαθίας της Νέας Δημοκρατίας, ενός κομματικού οργάνου που συνεχίζει να παραμένει σε λειτουργία εδώ και 47 χρόνια με κεντρικούς πρωταγωνιστές, τους διατελέσαντες προέδρους του.
Για όσους έχει σημασία να διατηρούνται οι μνήμες μέσα από τέτοιες μικροιστορίες και τους πρωταγωνιστές τους, θα συνεχίσω το σημείωμά μου, με τον διάδοχο του Κωνσταντίνου Ζαρκάδα. Ήταν ο καθηγητής Ελευθέριος Καρακώστας, ιδιοκτήτης φροντιστηρίου στη Βέροια και πρόσωπο ιδιαίτερου κύρους τόσο στον κομματικό χώρο της κεντροδεξιάς όσο και ευρύτερα στην τοπική κοινωνία.
Ο Κωνσταντίνος Ζαρκάδας ήταν αυτός που από την αρχή έδωσε στην οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας στην Ημαθία έναν χαρακτήρα ιδιαίτερα προοδευτικό και ξεχωριστά αγωνιστικό, αφήνοντας παράλληλα χώρο και στη δράση νέων ανθρώπων, όπως ο φιλελεύθερος Γιώργος Παπαστάμκος (μετέπειτα βουλευτής Ημαθίας, υφυπουργός Εξωτερικών και ευρωβουλευτής) που ήταν και ο πρώτος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ημαθίας, της νεολαίας του κόμματος. Ο Ελευθέριος Καρακώστας όμως ήταν αυτός που διεύρυνε την κομματική οργάνωση και γύρισε χωριό- χωριό την Ημαθία για να οργανώσει τοπικές επιτροπές και να δημιουργήσει στελέχη, έχοντας και την απευθείας στήριξη- εκτίμηση της κεντρικής κομματικής ηγεσίας, ιδίως μέσω του τότε Γενικού Διευθυντή της ΝΔ, του Γεώργιου Μισαηλίδη που για τον σκοπό αυτό επισκέφθηκε και την Ημαθία.
ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ 1980
Κι όταν ήλθε η εποχή της πτώσης από την κυβέρνηση για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία (1981), ήταν και τύχη να είναι ο φαρμακοποιός Ευάγγελος Τριανταφυλλίδης, ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής που θα διαχειρίζονταν την παρουσία της ΝΔ Ημαθίας σε εκείνη τη νέα εποχή. Άνθρωπος συνετός, μετρημένος, προνοητικός, είχε καταλυτικό ρόλο ως πρόεδρος της κομματικής οργάνωσης, την κράτησε ζωντανή και λειτούργησε πατρικά προς τη νεολαία του κόμματος καθησυχάζοντας συχνά οξύτητες και πολιτικές εντάσεις που εμφανίζονταν ιδιαίτερα συχνά εκείνα τα χρόνια.
Η δεκαετία του ’80 ανήκε στο ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία την πέρασε όλη ως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ήταν μια δεκαετία που περιλάμβανε περιόδους έντονης πόλωσης και μεγάλης πολιτικής έντασης κυρίως με τις ευρωεκλογές του 1984, τις εθνικές εκλογές του 1985 και τις εθνικές και ευρωεκλογές που έγιναν ταυτόχρονα το 1989. Οι πρόεδροι των Νομαρχιακών Επιτροπών της Νέας Δημοκρατίας στο Ν. Ημαθίας που εκείνα τα χρόνια ανέλαβαν να κρατήσουν ενεργή την τοπική κομματική οργάνωση της κεντροδεξιάς παράταξης, ήταν ο εκδότης- δημοσιογράφος Χρήστος Πατσίκας (που διαδέχθηκε τον Βαγγέλη Τριανταφυλλίδη) και στη συνέχεια οι δικηγόροι Σωτήρης Παπαδόπουλος, Κώστας Μπιζάκης και Αντώνης Αλεβιζάκος. Όπως λένε «γαλάζια» στελέχη που συμμετείχαν στις δράσεις εκείνης της εποχής, όλοι τους λειτούργησαν καθοριστικά για να παραμείνει η Νέα Δημοκρατία ενεργή στην Ημαθία παρά τις συνεχείς εκλογικές ήττες της, εκπροσώπησαν επάξια το κόμμα τους και δεν δίστασαν να «σηκώσουν το γάντι» όποτε χρειάστηκε.
ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΩΝ ΔΕΚΑΕΤΙΩΝ 1990 ΚΑΙ 2000
Το ίδιο θετικές είναι οι εκτιμήσεις της «γαλάζιας» Ημαθιώτικης κοινωνίας και για τους προέδρους των νομαρχιακών επιτροπών της Νέας Δημοκρατίας που κλήθηκαν να πάρουν τα τοπικά κομματικά ηνία στις δεκαετίες του 1990 και του 2000, εποχές με εναλλαγές στην κυβερνητική εξουσία μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ αλλά και με την εκλογική επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ που έφερε για πρώτη φορά στην εξουσία μια κυβέρνηση της Αριστεράς. Ήταν κατά σειρά, ο πολιτικός μηχανικός Γιάννης Σιαμάγκας, το στέλεχος της ΕΑΣ Βέροιας Κώστας Ματσαρίδης, ο καθηγητής Γιώργος Κυριακίδης, ο εφοριακός Δημήτρης (Τάκης) Γιοβανόπουλος, ο λογιστής και σύμβουλος επιχειρήσεων Βασίλης Ζωγράφος, ο δικηγόρος Σάββας Ακριτίδης και ο φυσιοθεραπευτής Παναγιώτης Παλπάνας. Όλοι τους, όπως και οι προγενέστεροι, πιστώνονται από τη «γαλάζια» κοινή γνώμη, με αγωνιστική διάθεση, με αποδοτική κομματική παρουσία και προσωπική «κατάθεση ψυχής» όποτε χρειάστηκε ή ήταν αναγκαίο.
ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ
Φτάνοντας στο σήμερα, ο Σταύρος Γιανναβαρτζής, ως νέος πρόεδρος της νεοδημοκρατικής νομαρχιακής οργάνωσης στην Ημαθία (Διοικούσα Επιτροπή Εκλογικής Περιφέρειας σύμφωνα με την επίσημη κομματική ορολογία) πέρα από τα καθήκοντα και τα «βάρη» που του αναλογούν, παίρνει τη σκυτάλη και αναλαμβάνει επικεφαλής σε μια κομματική οργάνωση που «κουβαλά» 47 χρόνια ιστορίας κι έχει ως πρωταγωνιστές -στην ίδια θέση- 14 πρόσωπα άξια αναφοράς, που κατέγραψαν ευδόκιμη κομματική δραστηριότητα (κάποιες φορές και με το παραπάνω) σε εποχές πολύ πιο «δύσκολες» από τη σημερινή . Αυτό ισχυρίζονται όλοι όσοι κλήθηκαν να συμβάλουν με απόψεις , στο δημοσιογραφικό σημείωμα που σήμερα παρουσιάζω και δεν το καταγράφω για συγκρίσεις (είναι νωρίς ακόμη) παρά μόνο για το μέγεθος που έχει αυτή η ιστορία.
Ο Σταύρος Γιανναβαρτζής συνδυάζει την εμπειρία με την όρεξη του καινούργιου κι έχει όλες τις δυνατότητες να παρουσιάσει έργο καθώς η στήριξη που του παρέχεται είναι πολύπλευρή, τόσο σε επίπεδο ΝΔ Ημαθίας όσο και ευρύτερα όπως μου είπαν. Ο ίδιος εκτός από πρόεδρος της νομαρχιακής επιτροπής έχει κι ένα άλλο ρόλο που ανέκαθεν συνοδεύει το αξίωμα που κατέχει. Συντονίζει τις τρείς βασικές δομές της «γαλάζιας» Ημαθίας, σε Βέροια, Νάουσα και Αλεξάνδρεια όπου μετά την πρόσφατη ανακατανομή που επιχειρήθηκε, νέα πρόσωπα εντάχθηκαν στον μηχανισμό και συνυπάρχουν με πολλά έμπειρα που συνεχίζουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, από τη μια ο 19χρονος Τραϊανός Σημίνος (πρωτοετής Πολιτικών Επιστημών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο) που εκλέχθηκε για πρώτη φορά στην Τοπική (ΔΗΜΤΟ) της Νάουσας κι από την άλλη ο επανεκλεγείς πρόεδρος της Τοπικής (ΔΗΜΤΟ) Αλεξάνδρειας, ο Νίκος Τάκης, έμπειρο στέλεχος ευρείας αποδοχής που συνεχίζει στο τιμόνι της τοπικής οργάνωσης. Όπως κι ο Βεροιώτης Κώστας Ζιώγας, δυναμικό στέλεχος πρώτης γραμμής της ΝΔ Ημαθίας, που ξαναμπήκε «μπροστά» κι εγγυήθηκε την εύρυθμη και πλατιά εκλογική προετοιμασία μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής. Μαζί τους βρίσκονται και πολλά ακόμη πρόσωπα (έμπειρα ή νεώτερα) που συμμετέχουν στις νέες κομματικές δομές και στο σύνολό τους αναφέρθηκαν ήδη σε προηγούμενα ρεπορτάζ.
Όλα αυτά (συμμετοχή, σύνθεση, συνεργασία «παλιών» και νέων) είναι μια πραγματικότητα που σήμερα τη συναντάμε και σε άλλες κομματικές οργανώσεις της Ημαθίας ενώ υπάρχουν και αντίστοιχοι πρωταγωνιστές άλλων κομματικών οργανώσεων, συντοπίτες μας, που διαδραμάτισαν εξίσου σημαντικούς ρόλους στους πολιτικούς χώρους που έδρασαν ως στελέχη κι επικεφαλής νομαρχιακών οργανώσεων. Κι αν το ψάξουμε λίγο παραπάνω, θα ανακαλύψουμε ότι κάποια από αυτά τα πρόσωπα, σε όλη τη χρονική διάρκεια της μεταπολίτευσης (από το 1974 έως τις μέρες μας) είχαν τη δική τους «αθέατη» αλλά καθοριστική συμμετοχή σε αποφάσεις που τελικά εξελίχθηκαν ως γεγονότα τοπικής ιστορίας. Αυτό ίσως είναι ένα σημείο δημοσιογραφικής δουλειάς για το οποίο αξίζει να επανέλθουμε.