ΓΡΑΜΜΑ Σ’ ΕΝΑ ΝΕΟ Περί πολιτικής (Β΄) *Του ιερέως Παναγιώτου Σ. Χαλκιά

ΓΡΑΜΜΑ Σ’ ΕΝΑ ΝΕΟ Περί πολιτικής (Β΄) *Του ιερέως Παναγιώτου Σ. Χαλκιά

Διαβάζοντας, φίλε μου, το προηγούμενο σημείωμά μου, θα κατάλαβες πως στην πολιτική αποδίδω ιδιαίτερη σημασία, αφού μάλιστα στη δική μα εποχή έχει στα χέρια της τεράστια δύναμη, που την χρησιμοποιεί όπως θέλει, εξαιτίας μιας ιδιότυπης ελευθερίας στο χειρισμό της εξουσίας.

Ακόμα φαίνεται πως οι λαοί της γης έχουν συνδέσει τους φόβους τους με την επιπολαιότητά της και τις ελπίδες τους με την ωριμότητά της. Έτσι, η πολιτική στον αιώνα μας αποκτά πέρα από τις εθνικές της διαστάσεις και τις παγκόσμιες…

Με τις σκέψεις αυτές θέλησα απλά να δικαιολογήσω τον αποφασιστικό ρόλο της πολιτικής για την παγκόσμια ειρήνη, ευημερία και πρόοδο.

Καθώς, όμως, συνειδητοποιείς την καίρια σημασία της πολιτικής, ο νους σου αβίαστα θα τρέχει στους ανθρώπους που την υπηρετούν, τη διαμορφώνουν, την εκφράζουν.

Ο Γάλλος μαθηματικός, φυσικός, φιλόσοφος και συγγραφέας Βλάσιος Πασκάλο (1623-1662) έλεγε ότι: «ψυχή καθαρή, έχει πάθη καθαρά κα ευγενικά, ψυχή ακάθαρτη έχει πάθη όμοια με τη φυσιογνωμία της». Όσοι, λοιπόν, έχουν το πάθος της πολιτικής, αν έχουν ψυχή καθαρή, απαλλαγμένη από ιδιοτελείς σκοπιμότητες και ευτελείς μικροφιλοδοξίες, οπωσδήποτε θα την υπηρετήσουν με τιμιότητα, θα την εκφράσουν με πίστη, θα την χρησιμοποιήσουν σαν εργαλείο για να δημιουργήσουν ένα κόσμο ευτυχισμένο ή έστω λιγότερο απάνθρωπο απ’ το σημερινό.

Παράλληλα, η πολιτική αποτελεί μία αποκαλυπτική δοκιμασία για όποιον την ασκεί. Ο πολίτης μπορεί να υποκριθεί, ο πολιτικός όχι. Ο Αθηναίος τραγικός ποιητής Σοφοκλής (496-4-6 π.Χ.), έλεγε: «Αμήχανον δε παντός ανδρός εκμαθείν ψυχήν τε και φρόνημα και γνώμην, πριν αν αρχαίς τε και νόμοισιν εντριβής φανεί» (Αντιγ. στ΄ 175). Δηλαδή: Αδύνατον είναι να γνωρίσεις την ψυχή, τις ιδέες και τη γνώμη ενός ανθρώπου, πριν δοκιμαστεί στην εξουσία επάνω και τους νόμους.

Αναμφίβολα, η πολιτική σε παγκόσμια κλίμακα, ελάχιστα προσφέρει σήμερα για να βοηθήσει τον ταλαιπωρημένο άνθρωπο. Δεν είναι τολμηρό να πει κανείς πως η πολιτική συμμαχεί με τις δυνάμεις του κακού επιτείνοντας έτσι το ανθρώπινο δράμα. Ας φαίνεται ότι σ’ αυτήν οφείλεται η ευημερία μας. Ίσως η επιστήμη, όση απομένει ανεξάρτητη απ’ την πολιτική, συνέβαλε σ’ αυτό. Αντίθετα, η πολιτική χρησιμοποίησε την επιστήμη, όχι σπάνια (διάσπαση του ατόμου ας πούμε), για να επιφέρει καταστροφές, βεβηλώνοντας έτσι ό,τι ιερότερο είχε ο άνθρωπος και διαστρέφοντας τον προορισμό της επιστήμης. Αποτέλεσμα ήταν αντί να υπηρετηθεί ο άνθρωπος, οδηγήθηκε μοιραία στα πρόθυρα της αυτοκτονίας.

Γι’ αυτό προβάλλει επιτακτική ανάγκη της παρουσίας στο στίβο της πολιτικής, όσο το δυνατόν πιο πολλών ανθρώπων με αρχές, με ήθος, με βαθύ αίσθημα ευθύνης, με ευθύτητα σκέψης, με άσβεστο πάθος για τον συνάνθρωπο.

Αλλιώς, ας μην αυταπατόμαστε. Όσο συστήματα κι αν εφαρμοστούν, όσες πομπώδεις μεταρρυθμίσεις κι αν γίνουν, όσες μεγαλόστομες υποσχέσεις και αν δοθούν, δεν πρόκειται να πετύχουμε, ούτε ελάχιστα το επιδιωκόμενο.

Ο άριστος οδηγός σε ένα, ακόμη κι ελαττωματικό, αυτοκίνητο, αποτελεί εγγύηση. Ο κακός οδηγός και στο αρτιότερο αυτοκίνητο, αποτελεί δημόσιο κίνδυνο.

Πέρα για πέρα σωστό είναι αυτό που έγραψε ο Έντμοντ Μπουρκ: «Για να επικρατήσουν οι δυνάμεις του κακού στον κόσμο, φτάνουν και μόνον οι καλοί να μην κάνουν τίποτε». Υπάρχει, λοιπόν, επιτακτική ανάγκη στον χώρο της πολιτικής διακονίας να στρατευθούν άνθρωποι με διάθεση κοινωνικής προσφοράς, όχι αυτοπροβολής. Για να μη θεωρείται πια η πολιτική μια έννοια διαζευγμένη από την ηθική, που έχει μοναδικό στόχο το αδίστακτο συμφέρον.

Ποιος, λοιπόν, μπορεί στα σοβαρά ν’ αμφισβητήσει, ότι ένας άνθρωπος με ήθος, δεν μεταβάλλει την πολιτική σε λειτουργία, σε έργο δηλαδή, που γίνεται για χάρη και για όφελος του λαού.

Αλλά θα συνεχίσουμε.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μια φρέσκια ματιά στις κοινωνικές εκδηλώσεις και τα πάρτι από την Ios Concept

Μια φρέσκια ματιά στις κοινωνικές εκδηλώσεις και τα...

Η Αντωνία Ιωσηφίδου είναι η 26χρονη διακοσμήτρια πίσω...

Δήμος Νάουσας: Εγκρίθηκε η πρόταση δημιουργίας Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για Άτομα με Αναπηρίες

Δήμος Νάουσας: Εγκρίθηκε η πρόταση δημιουργίας Στέγης...

 Νίκος Κουτσογιάννης: «Μια σπουδαία εξέλιξη  για την...

Ν. Καρανικόλας:  «Ψεύτικες  οι προεκλογικές δεσμεύσεις  του κ. Κουτσογιάννη για  επίδομα σε νέα ζευγάρια!»

Ν. Καρανικόλας: «Ψεύτικες οι προεκλογικές δεσμεύσεις ...

 Από την δημοτική παράταξη  Νάουσας ΕΝΑ ΜΑΖΙ, του πρ....

Εργασίες φυσικού αερίου στη Βέροια

Εργασίες φυσικού αερίου στη Βέροια

Η Δημοτική Αστυνομία Βέροιας γνωστοποιεί ότι από χθες...

Ο «παραλογισμός» και οι προθεσμίες υποβολής φορολογικών δηλώσεων χτυπάνε «κόκκινο» στα λογιστικά γραφεία και στην Ημαθία

Ο «παραλογισμός» και οι προθεσμίες υποβολής...

 Στ. Ζυγουλιάνος, πρόεδρος Ένωσης Φοροτεχνικών:  Η...

Από την Ομάδα Δίωξης Βέροιας συνελήφθη γυναίκα για κατοχή ηρωίνης και άλλων ναρκωτικών ουσιών

Από την Ομάδα Δίωξης Βέροιας συνελήφθη γυναίκα για...

Συνελήφθη στις 2 Ιουλίου 2024 το απόγευμα σε περιοχή της...

Ξεκίνησε  η ασφαλτόστρωση του κεντρικού  δρόμου στα  Λευκάδια Νάουσας

Ξεκίνησε η ασφαλτόστρωση του κεντρικού δρόμου στα ...

Ξεκίνησε το έργο της ασφαλτόστρωσης του κεντρικού...

Επίσκεψη του Διοικητή της Π.Υ. στο Δήμαρχο Αλεξάνδρειας

Επίσκεψη του Διοικητή της Π.Υ. στο Δήμαρχο...

Τον Δήμαρχο Αλεξάνδρειας Παναγιώτη Γκυρίνη,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...