Τη Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021 και μετά την ενημέρωση από το Δασαρχείο Βέροιας με το 256074/29-10-2021 έγγραφο, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων για τη διαχείριση περιστατικών προσέγγισης-αλληλεπίδρασης αρκούδας σε κατοικημένες περιοχές στην Π.Ε. Ημαθίας, η οποία συγκροτήθηκε με την υπ’ αριθ. 223211/28-9-2021 απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης (ΑΔΑ: ΨΩΚ1ΟΡ1Υ-ΞΨΡ) και αποφασίστηκε η έκδοση του παρόντος προς ενημέρωση των πολιτών της Π.Ε. Ημαθίας.
Παρακαλούνται οι κάτοικοι της ΠΕ Ημαθίας και ιδιαιτέρως ο κάτοικοι των Τοπικών Κοινοτήτων Παλαιοχωρίου, Αράχου, Λιανοβεργίου, Πλατέως, Σχινά καθώς και της ευρύτερης περιοχής αυτών προς τον Δήμο Γιαννιτσών, να είναι πολύ προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις τους κυρίως τις βραδινές ώρες και σε περίπτωση που αντιληφθούν εμφάνιση αρκούδας να ενημερώσουν αμέσως το Δασαρχείο Βέροιας καλώντας τους αριθμούς 2313309642, 2313309644 ή το πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής ή το Συντονιστικό Κέντρο Δασοπροστασίας στον αριθμό 1591.
Τονίζεται ότι η καφέ αρκούδα είναι απόλυτα προστατευόμενο είδος με βάση την εθνική νομοθεσία [άρθρο 258, παρ. 2ε και 2ζ (ΝΔ 86/69) του Δασικού Κώδικα], ενώ περιλαμβάνεται και ως είδος προτεραιότητας στα παραρτήματα ΙΙ και IV της Οδηγίας των Οικοτόπων (92/43/EΟΚ). Επίσης, περιλαμβάνεται στο παράρτημα ΙΙ της Σύμβασης της Βέρνης ως είδος υπό αυστηρή προστασία, ενώ το εμπόριό της καθώς και το εμπόριο τμημάτων της απαγορεύεται σύμφωνα με τη Σύμβαση CITES.
Για την πληρέστερη ενημέρωση και ασφάλεια των πολιτών της Π.Ε. Ημαθίας, ακολουθούν οδηγίες και μέτρα προφύλαξης σε περιπτώσεις προσέγγισης αρκούδας σε κατοικημένες περιοχές.
ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ:
• Έγκαιρη συλλογή καρποφόρων δέντρων και αποφυγή συγκέντρωσης δεύτερης διαλογής καρπών εντός ορίων των καλλιεργειών.
• Συλλογή απορριμμάτων από εξωτερικούς χώρους, πλατείες, αυλές σπιτιών καθώς και ότι άλλο μπορεί να αποτελεί τροφική πηγή για την αρκούδα.
• Αποφυγή ρίψης απορριμμάτων έξω από τους κάδους στις περιοχές που έχει παρατηρηθεί κίνηση ή αποτελούν βιότοπο της αρκούδας, ώστε οι κάδοι να είναι καθαροί τη νύχτα.
• Επισκευή περιφράξεων ή τοποθέτηση ηλεκτροφόρας περίφραξης όπου είναι δυνατόν, για την προστασία του γεωργικού, κτηνοτροφικού και μελισσοκομικού κεφαλαίου.
• Επαρκής φωτισμός περιμετρικά των οικοπέδων, κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων κλπ.
• Ιδιαίτερη προσοχή συστήνεται στους κατόχους των οικόσιτων ζώων και τους κτηνοτρόφους οι οποίοι θα πρέπει να ασφαλίζουν κατά τις νυχτερινές ώρες τα ζώα τους και να μην αφήνουν εκτεθειμένα νεκρά ζώα.
• Φύλαξη κοπαδιών και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων από ποιμενικούς σκύλους.
• Αποφυγή ρίψης οικιακών απορριμμάτων σε σκουπιδότοπους και διατήρησης αυτών σε κατοικημένες περιοχές, οικισμούς.
ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΥΝΤΑΝΤΗΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ – ΑΡΚΟΥΔΑΣ:
στην ύπαιθρο θα πρέπει να ακολουθούνται οι παρακάτω κατευθύνσεις:
• Θα πρέπει να αφεθεί ο ανοιχτός χώρος (διάκενο δάσους, δρόμος) προς την αρκούδα προκειμένου να έχει ελεύθερο χώρο διαφυγής ώστε να μην αισθανθεί εγκλωβισμένη και να φύγει, γιατί διαφορετικά πιθανόν να αντιδράσει απειλητικά προς τον άνθρωπο.
• Η αρκούδα δεν πρέπει να αισθανθεί ότι απειλείται.
• Να κρατηθεί η ψυχραιμία του ανθρώπου που θα συναντήσει την αρκούδα και να μείνει ακίνητος. Να μην τρέξει ο άνθρωπος.
• Η αρκούδα όταν συναντήσει πεζό άνθρωπο συνήθως σηκώνεται όρθια στα δυο πίσω πόδια της. Αυτό το κάνει για να μυρίσει τον αέρα προκειμένου να ερευνήσει τι είναι αυτό που εμφανίστηκε μπροστά της διότι έχει ισχυρή όσφρηση και αδύνατη όραση. Ο άνθρωπος δεν πρέπει να την εκλάβει αυτή την κίνηση της αρκούδας ως κίνηση προς επίθεση και δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να χάσει την ψυχραιμία του και να της επιτεθεί με ξύλα, κλαδιά, πέτρες κλπ.
• Το πιο πιθανό είναι ότι μέχρι ο άνθρωπος να σκεφθεί τα παραπάνω η αρκούδα θα έχει φύγει.
• Υπόψη ότι η αρκούδα είναι ικανή να τρέξει πολύ γρήγορα, αλλά δεν είναι ικανή να ανέβει γρήγορα μια πλαγιά βουνού με απότομη κλίση καθώς δυσκολεύεται επειδή είναι πελματοβάμων ζώο (πατάει ολόκληρο το πέλμα των ποδιών της στο έδαφος).
• Υπόψη ότι η αρκούδα είναι καλός αναρριχητής και σκαρφαλώνει επάνω στα δένδρα.
• Είναι νυκτόβιο ζώο. Κατά τη διάρκεια της ημέρας ξεκουράζεται ή κοιμάται.
• Η αρκούδα κινείται κυρίως από το σούρουπο ως την αυγή.
• Ενοχλείται από τους θορύβους καθώς και από τον θόρυβο των οχημάτων ενώ απομακρύνεται πριν γίνει αντιληπτή από τον άνθρωπο. Πρέπει να κάνετε θόρυβο εφόσον βρίσκεστε σε δασική περιοχή ή να μιλάτε διαρκώς. Έχετε υπόψη ότι μπορεί να χρησιμοποιεί την περιοχή ως πέρασμα.
Για την επιτροπή
Ο Δ/ντής Δασών Ημαθίας
Νικόλαος Μέντης
Δασολόγος με Α΄ βαθμό