Η άνοιξη και το καλοκαίρι είναι μπροστά μας και τα τραπεζάκια θα αρχίσουν να απλώνονται στα πεζοδρόμια για τους θαμώνες τους. Ήδη με την εκ νέου ισχύ του αντικαπνιστικού νόμου άρχισαν να βγαίνουν σταντ, τραπέζια και σόμπες μανιτάρια για την εξυπηρέτηση και των καπνιστών πελατών τους. Έτσι, μια ομάδα εργασίας του Δήμου Βέροιας ξεκίνησε να μετράει πεζοδρόμια και να οριοθετεί, ώστε να συντάξει το προσχέδιο του νέου κανονισμού χρήσης πεζοδρομίων.
Οι βασικές αρχές του κανονισμού, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Θεόφιλο Κορωνά, προβλέπουν ότι για να αναπτυχθεί τραπεζοκάθισμα ή οτιδήποτε άλλο (μανάβικα, ψαράδικα, ανθοπωλεία, περίπτερα και άλλα μαγαζιά) θα πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον 1,60μ. πλάτος για την ασφαλή διέλευση των πεζών και από κει και πέρα θα αναπτύσσεται το οτιδήποτε επί του πεζοδρομίου.
Όσον αφορά τα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, θα πρέπει να υπάρχει ένα υποχρεωτικό χώρισμα που θα οριοθετεί τη γραμμή μέχρι την οποία θα μπορεί να αναπτυχθεί το τραπεζοκάθισμα. Αυτό το χώρισμα θα αποτελείται από 2/3 γυαλί, για την αισθητική του χώρου, και το υπόλοιπο θα είναι μια σταθερή βάση. Οι διαχωριστικές εγκαταστάσεις θα είναι κινητές διότι οτιδήποτε πακτωμένο απαγορεύεται από τους πολεοδομικούς κανονισμούς και τη νομοθεσία. Αυτή η κατασκευή, θα αποτελεί μια μορφή περίφραξης που δεν θα μετακινείται, θα είναι κοινή για όλους, εκτός από τον χρωματισμό της για να ταιριάζει αισθητικά στο κάθε μαγαζί.
Και βέβαια αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει και δεν θα ισχύει η γνωστή μέχρι σήμερα κίτρινη γραμμή, αφού θα αντικατασταθεί με τα γυάλινα διαχωριστικά.
Οι προτάσεις του κανονισμού, θα περάσουν από διαβούλευση πριν πάνε στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα κληθούν όλοι οι φορείς να διατυπώσουν τις απόψεις, τις προτάσεις ή τις αντιρρήσεις τους. Κατόπιν τούτου θα προκύψει ένας κανονισμός που θα είναι καταστάλαγμα όλων των απόψεων, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο. Από κει και πέρα θα περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο και μάλιστα εν μέσω των δημοτικών εκλογών, κάτι που καθιστά ακόμα πιο δύσκολη μια απόφαση του Σώματος για ένα θέμα που χρόνια δεν βρίσκει εφαρμόσιμες λύσεις.
«Θεωρώ ότι μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα είναι κάτι το οποίο, εάν τηρηθεί το ίδιο για όλους, δεν θα υπάρξουν οι αντιρρήσεις που πιθανόν να υπήρχαν. Αρκεί η μεταχείριση να είναι ίση για όλους και για όλα τα μαγαζιά», εκτίμησε ο κ. Κορωνάς μιλώντας χθες στο Ράδιο Τύπος Fm 99,7.
Όσον αφορά τα περίπτερα, γι’ αυτά υπάρχει ειδική νομοθεσία που ορίζει πολεοδομικές ζώνες και με βάση αυτές τις ζώνες αλλά και τα τετραγωνικά χρήσης, θα πρέπει να ενσωματωθούν στον υπό διαμόρφωση νέο κανονισμό…
Σοφία Γκαγκούση