(με αφορμή τις εσωκομματικές διαδικασίες σε ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ)
Σε μια περίοδο που κατά τα λεγόμενα της «κοινής γνώμης» ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται για τα κόμματα και αποφεύγει να ασχολείται με την πολιτική, οι κομματικές οργανώσεις δείχνουν ότι έχουν ακόμη σφυγμό και μοιάζουν να επανακάμπτουν ως μηχανισμοί χρήσιμης πολιτικής παρέμβασης στις τοπικές κοινωνίες. Αυτό φαίνεται τουλάχιστον από τις εσωκομματικές διαδικασίες κομμάτων που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ΚΙΝΑΛ) ή ολοκληρώθηκαν πρόσφατα (ΚΚΕ, ΜέΡΑ25). Η αλήθεια είναι ότι η θλιβερή είδηση για απώλεια της Φώφης Γεννηματά επισκιάζει κάθε άλλη αναφορά γύρω από τα κόμματα, ειδικά σε σχέση με το ΚΙΝΑΛ αλλά και γενικότερα. Ενδεχομένως να προκαλέσει και εξελίξεις που να αλλάζουν κομματικούς προγραμματισμούς. Έστω κι έτσι, παράκαιρα ή στο περιθώριο, ένα σημείωμα για τα κόμματα, σε σχέση με τον παλμό της παρουσίας τους και την αξία των εσωκομματικών διαδικασιών τους, νομίζω ότι βρίσκει πάντα έναν χώρο για να διατυπωθεί.
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ξεκινώντας από τη Νέα Δημοκρατία, μια πρώτη ακτινογραφία των εσωκομματικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν προχθές Κυριακή, δίνει δείγμα θετικό όχι μόνο σε σχέση με το κυβερνών κόμμα αλλά σε σχέση και με τη συμμετοχή των πολιτών σε κομματικές διαδικασίες. Ο κομματικός «σφυγμός» που δείχνει να έχει η Νέα Δημοκρατία, μέσα από την εσωκομματική διαδικασία της ενόψει και του 14ου συνεδρίου της, μετριέται από πολιτικούς παρατηρητές ως ακμαίος και δυνατός και το συμπέρασμα προκύπτει από τη γενική εικόνα χωρίς να την περιορίζουμε σε τοπικές εντυπώσεις. Στις περισσότερες περιοχές όπου έγιναν οι εκλογές, η αθρόα συμμετοχή των πολιτών ήταν το κεντρικό χαρακτηριστικό τους και λόγω αυτής της προσέλευσης σχεδόν σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα δόθηκε παράταση για να κλείσουν οι κάλπες στις 8,00 το βράδυ αντί στις 7,00 που αρχικά είχε οριστεί. Αρκετές ήταν και οι χρονικές στιγμές που στα εκλογικά τμήματα των τοπικών οργανώσεων σχηματίζονταν ακόμη και ουρές από τα μέλη της ΝΔ που έσπευδαν να ψηφίσουν, όπως στη γειτονική Θεσσαλονίκη και στην όμορη Κατερίνη, στην Αθήνα, στη Λάρισα, στο Βόλο, στην Πάτρα, στα Χανιά, στο Ηράκλειο και σε άλλες περιοχές.
Μπορεί στη Βέροια, στη Νάουσα και στην Αλεξάνδρεια να μην έγινε το ίδιο αφού οι προγραμματισμένες τοπικές εκλογές της ΝΔ δεν πραγματοποιήθηκαν και οι εκλεγέντες αναδείχθηκαν χωρίς κάλπη (προβλέπεται εσωκομματικά κι εφαρμόζεται όταν οι υποψήφιοι είναι ισάριθμοί των θέσεων που πρέπει να καλυφθούν μέσω της κάλπης όπως συνέβη με τους υποψήφιους στην Ημαθία) αυτό όμως καθόλου δεν αναιρεί το μέγεθος της επιχειρούμενης κομματικής ανασυγκρότησης και της διαφαινόμενης κοινωνικής ανταπόκρισης. Για να είμαστε δίκαιοι θα πρέπει κάποια στιγμή να συζητηθούν από τους αρμόδιους και οι αντίθετες γνώμες «διαμαρτυρίας» που εκφράστηκαν, όμως το ξαναγράφω: Η εικόνα που δίνει το συμπέρασμα είναι η γενική και όχι μεμονωμένες και «ειδικές» περιπτώσεις. Αυτό το δείχνουν και τα στοιχεία
Σύμφωνα με τα αριθμητικά δεδομένα που ανακοινώθηκαν, σε πανελλαδικό επίπεδο, στα 6.852 ανέρχονται στελέχη που κατέθεσαν υποψηφιότητες για τις εσωκομματικές δομές, ενώ σε σχέση με τη γενική καταγραφή των μελών, στα 99.754 ανέρχονται τα μέλη που ανανέωσαν την εγγραφή τους και 35.048 είναι τα μέλη γράφτηκαν για πρώτη φορά. Συνολικά η Νέα Δημοκρατία κατέγραψε 134.802 μέλη εκ των οποίων το 26% είναι καινούργια και από το σύνολο των εγγεγραμμένων μελών, το 22% (29.656) είναι μέλη ηλικίας έως 35 ετών και μόλις το 16% είναι από 60 ετών και πάνω. Αριθμητικά δεδομένα που κάθε άλλο παρά τα λες «μικρά» και φαίνεται να ξεπέρασαν τις προσδοκίες των επιτελών της Νέας Δημοκρατίας εάν συνυπολογιστεί ότι διανύουμε μια περίοδο χωρίς κομματικούς φανατισμούς και τα κομματικά ενδιαφέροντα των πολιτών δείχνουν κάτι παραπάνω από εξασθενισμένα.
ΣΥΡΙΖΑ –ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Τηρουμένων των αναλογιών φαίνεται ότι παρόμοια φαινόμενα συμμετοχής και συσπείρωσης θα εμφανιστούν και στον κομματικό χώρο του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία όπου ξεκινούν επίσης διαδικασίες κομματικής ανασυγκρότησης, με ορίζοντα το 3ο συνέδριο του κόμματος που προγραμματίζεται για τον Φεβρουάριο του 2022. Μια χρονική στιγμή ίσως πολύ κοντά στο ενδεχόμενο των επόμενων εθνικών εκλογών, εκτίμηση που συγκεντρώνει ολοένα και περισσότερες πιθανότητες. Στο πλαίσιο αυτό, ο κομματικός σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ στους μήνες που θα μεσολαβήσουν, πέρα από την καμπάνια προβολής των πολιτικών θέσεων του κόμματος. περιλαμβάνει και εσωκομματικές διαδικασίες ανασυγκρότησης των τοπικών οργανώσεων με οικονομική εξόρμηση, με εγγραφή νέων μελών και προγραμματικές περιφερειακές συνδιασκέψεις ανοιχτές στις τοπικές κοινωνίες.
Η εξόρμηση για εγγραφή νέων μελών θα ξεκινήσει άμεσα ώστε στις 15 Ιανουαρίου 2022 να οριστικοποιηθούν οι εκλογικοί κατάλογοι των μελών που θα λάβουν μέρος στην εκλογή συνέδρων. Στη συνέχεια, από τις 10 ως τις 14 Φεβρουαρίου θα γίνουν οι εκλογές στις Οργανώσεις Μελών (των τοπικών επιτροπών) για την ανάδειξη των συνέδρων , ενώ το 3ο Συνέδριο του κόμματος θα πραγματοποιηθεί στις 24-27 Φεβρουαρίου 2022 στην Αθήνα. Πρόκειται για ένα χρονοδιάγραμμα που ανεβάζει ταχύτητες και στις εσωκομματικές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ κι αυτό αναμένεται ότι θα φανεί άμεσα και στην Ημαθία τόσο σε σχέση με την κομματική κινητοποίηση όσο και με τις φιλοδοξίες ή τις στρατηγικές των τοπικών στελεχών.
ΚΙΝΑΛ
Όμως και στο ΚΙΝΑΛ, σε ίδιους ρυθμούς εγρήγορσης και συμμετοχής παραπέμπουν τα μέχρι τώρα αριθμητικά δεδομένα της εσωκομματικής διαδικασίας για την ανάδειξη του νέου προέδρου. Κι εδώ, πάντα τηρουμένων των αναλογιών -ίσως και με το παραπάνω- αν υπολογίσουμε ότι οι έξι (6) υποψήφιοι πρόεδροι του Κινήματος συγκέντρωσαν συνολικά περί τις 84.000 υπογραφές μελών και φίλων που υποστηρίζουν την υποψηφιότητά τους. Προφανώς, ο αριθμός αυτός θα αντιστοιχεί και με ψήφους στις εσωκομματικές προεδρικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ που θα πραγματοποιηθούν στις 5 Δεκεμβρίου 2021 ή των επαναληπτικών τους, στις 12 Δεκεμβρίου 2021 (αν δεν αλλάξει κάτι εξ αιτίας της θλιβερής εξέλιξης με την απώλεια της Φώφης Γεννηματά). Και προφανώς δεν θα είναι μόνο αυτό το μέγεθος της συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία αλλά αναμένεται να είναι αρκετά μεγαλύτερος. Ούτε αυτός είναι ένας αριθμός που περνά απαρατήρητος.
ΚΚΕ
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος (ΚΚΕ) από την πλευρά του, πριν λίγους μήνες πραγματοποίησε μια κορυφαία εσωκομματική διαδικασία του, το Συνέδριο του κόμματος, που πραγματοποιήθηκε στις 24-27 του φετινού Ιουνίου εκλέγοντας νέα Κεντρική Επιτροπή και επανεκλέγοντας τον Δημήτρη Κουτσούμπα ως Γραμματέα της. Είναι το 21ο κατά σειρά συνέδριο από την ίδρυση του κόμματος, με το 1ο Συνέδριο να γίνεται το 1918, μόλις ένα χρόνο μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση. Ήταν το ιδρυτικό συνέδριο του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδος (ΣΕΚΕ) που 6 χρόνια μετά, το Νοέμβριο του 1924, μετονομάστηκε σε Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος. Το ΚΚΕ επίσης έχει εσωκομματικές διαδικασίες οργάνωσης, με θεμέλιο τη λειτουργία Κομματικών Οργανώσεων Βάσης (ΚΟΒ σε τοπικό, νομαρχιακό και περιφερειακό επίπεδο. Είναι το κόμμα με τη μακροβιότερη συνεχή παρουσία στην πολιτική ζωή της χώρας, πάντα με έντονο παλμό εσωκομματικής οργάνωσης . Παλμό που πολλά κι από τα λεγόμενα «αστικά» κόμματα θα επιθυμούσαν να έχουν όμως αυτό είναι πρακτικά αδύνατο. Οι λόγοι είναι πολλοί και δεν είναι του παρόντος.
ΜέΡΑ25
Για την πληρότητα του ρεπορτάζ της καταγραφής των εσωκομματικών διαδικασιών τουλάχιστον στα κόμματα της σημερινής Βουλής, δεν πρέπει να παραληφθεί και το 1ο Διαβουλευτικό Συνέδριο του ΜέΡΑ25 που πραγματοποιήθηκε επίσης τον φετινό Ιούνιο και μεταξύ άλλων αποφάσισε διεύρυνση των κομματικών οργάνων και άνοιγμα στην κοινωνία..
ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ «ΣΦΥΓΜΟ»
Αντιλαμβάνομαι ότι κάποιοι αναγνώστες, θα διαφωνήσουν στο διάβασμα μιας διαπίστωσης ότι τα πολιτικά κόμματα εξακολουθούν να έχουν σφυγμό, ότι ανεβάζουν ταχύτητες δράσης και άλλα σχετικά. Ενδεχομένως και θα «δυσφορήσουν» ισχυριζόμενοι ότι με τα πολιτικά κόμματα ασχολούνται μόνο ότι έχουν «συμφέρον» και είναι ελάχιστοι έναντι του συνόλου της κοινωνίας. Διαφωνώ στη βάση όλων αυτών των απόψεων και των ισχυρισμών που ίσως να ισχύουν εποχικά, τοπικά και εν μέρει.
Οι δημοκρατίες της εποχής μας, είναι δημοκρατίες πολιτικών κομμάτων και τα κόμματα είναι θεσμοί που στηρίζουν τον πολυκομματισμό και την κοινοβουλευτική δημοκρατία.
Συνεπώς κάθε εκδήλωση επιβεβαίωσης της δημοκρατικής λειτουργίας τους, κάθε προσπάθεια που ενισχύει το άνοιγμά τους στην κοινωνία, στους πολίτες και κάθε διαδικασία που δυναμώνει και εξελίσσει την ουσιαστική επικοινωνία τους με το τοπικό γίγνεσθαι, είναι απαραίτητη και έχει μόνο θετικό πρόσημο . Ευτυχώς, οι εσωκομματικές διαδικασίες των κομμάτων, που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έγιναν πρόσφατα, δείχνουν ότι μπορούν να επιβεβαιώσουν τα παραπάνω. Δείχνουν ότι τα κόμματα εξακολουθούν να έχουν σφυγμό για να συνθέσουν και να διαμορφώσουν θετικές εξελίξεις, έχουν παλμό για να μετατρέψουν την όποια καχυποψία και την όποια αδιαφορία σε γόνιμο συμμετοχικό ενδιαφέρον των πολιτών. Το χρειάζεται η δημοκρατία. Κι αν για όλα τα παραπάνω, ως άποψη, υπάρχει αντίλογος, ευχαρίστως να το συζητήσουμε.