Του Αναστάσιου βασιάδη
H προβλεπόμενη για το 2021 απογραφή του πληθυσμού της χώρας που πραγματοποιείται κάθε δέκα χρόνια από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), βάσει κοινών μεθοδολογικών αρχών, κανόνων και προδιαγραφών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο εθνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο, ήδη ξεκίνησε και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του προσεχούς χρονικού διαστήματος. Η απογραφή που βρίσκεται σε εξέλιξη, για πρώτη φορά πραγματοποιείται και με ηλεκτρονικό τρόπο, λαμβανομένων υπόψη των πρωτόγνωρων συνθηκών που επικρατούν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ στην έρευνα έχουν ενταχθεί και ειδικές ερωτήσεις, ώστε να αποτυπωθεί η έκταση του brain drain, από την τελευταία απογραφή, δηλαδή από δεκαετίας. Το φαινόμενο των μεταναστευτικών εκροών από την χώρα μας προς άλλους προορισμούς, για αναζήτηση αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας και αμοιβών, αυτού του ανεπίτρεπτου φαινομένου που αποστερεί την χώρα από το εκλεκτότερο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει, έχει επισημανθεί επανηλλειμένα και η έκταση του αναμένεται να καταγραφεί επακριβώς με την απογραφή. Η πλέον ανησυχητική ωστόσο καταγραφή η οποία αναμένεται να επισημοποιηθεί με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της απογραφής, είναι η συνολική μείωση του γηγενούς πληθυσμού, που αποτελεί και την σημαντικότερη εθνική απειλή, που ωστόσο φαίνεται να παραβλέπεται κάτω από την πιεστική επικαιρότητα
Η διαρκώς αναζωπυρούμενες απειλές για τα κρίσιμα εθνικά μας ζητήματα, κυριαρχούν στην τρέχουσα επικαιρότητα, σε συνδυασμό με την επιτεινόμενη επιδημική κρίση του κορωνοϊού.
Οι διπλωματικές πρωτοβουλίες που δημοσιοποιούνται, σε συνδυασμό με τα εξοπλιστικά προγράμματα, αλλά και οι δημόσιες συζητήσεις για την εξέλιξη του επιδημικού φαινομένου και των συνεπειών του, απασχολούν κατ αποκλειστικότητα την ειδησεογραφία, ενώ άλλα σημαντικότατης σημασίας ζητήματα με σαφέστατες εθνικές επιπτώσεις, παραμερίζονται.
Ένα από αυτά τα κρίσιμα ζητήματα αποτελεί η υπογεννητικότητα που καταγράφεται στην χώρα μας και της οποίας τα πραγματικά στοιχεία αναμένονται να γίνουν γνωστά από τα αποτελέσματα της απογραφής.
Σύμφωνα ωστόσο με στοιχεία που κοινοποιούνται συνεχώς, σε σχέση με την πληθυσμιακή εξέλιξη των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ο πληθυσμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξάνεται συνολικά, η Ελλάδα παρουσιάζει σταδιακή μείωση του πληθυσμού της, η οποία καθίσταται διαρκώς εμφανέστερη.
Από αυτά τα στοιχεία αναδύεται σε διεθνές επίπεδο το ζέον πρόβλημα της υπογεννητικότητας στην χώρα μας, κάτι το οποίο εντοπίζεται και τονίζεται από δεκαετίες, χωρίς ωστόσο να φαίνεται στον ορίζοντα κάποια προοπτική για την επίλυσή του.
Αυτό το πρόβλημα σε συνδυασμό με το φαινόμενο του αριθμού των προσφύγων και μεταναστών που εγκαθίστανται στην χώρα μας, οδηγεί νομοτελειακά στην αλλοίωση της σύνθεσης του πληθυσμού της χώρας μας, πράγμα το οποίο αποτελεί μια βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της εθνικής μας υπόστασης.
Το πρόβλημα αυτό οξύνεται ακόμα περισσότερο από την στάση της πολιτείας η οποία στην ουσία αρνείται να θεσπίσει κίνητρα στα νεαρά ζευγάρια προκειμένου να φέρουν στον κόσμο περισσότερα παιδιά αλλά και να στηρίξει ουσιαστικά τους πολυτέκνους που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά στις τεράστιες δυσκολίες που προκύπτουν απ’ το σημερινό υψηλό κόστος ζωής.
Αποτρεπτικά ως προς την δημιουργία πολυμελών οικογενειών δρα και η προσέλκυση των νέων της επαρχίας προς τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου υπάρχει η πρόκληση των περισσότερων ευκαιριών, αφού η περιφέρεια σταδιακά ερημώνεται και εγκαταλείπεται από τους κατοίκους της.
Η έξαρση της μετανάστευσης των νέων σε άλλες χώρες προς αναζήτηση καλύτερων συνθηκών εργασίας και αμοιβής, που αποτελεί και στοιχείο έρευνας της σε εξέλιξη απογραφής του πληθυσμού, αποτελεί έναν πρόσθετο παράγοντα, που σε συνδυασμό με την υπογεννητικότητα υπονομεύει την εθνική μας αυτοτέλεια και πρέπει να τύχει εξειδικευμένης προσοχής και αντιμετώπισης.
Το φαινόμενο της υπογεννητικότητας όμως αποτελεί τον σημαντικότερο εθνικό κίνδυνο και είναι επιτακτικά αναγκαίο να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αναστροφή του.
Αυτό σημαίνει την καθιέρωση ουσιαστικών κινήτρων στα νεαρά ζευγάρια για απόκτηση παιδιών, ουσιαστικές οικονομικές ελαφρύνσεις, στήριξη των πολύτεκνων οικογενειών και δημιουργία γενικότερων προϋποθέσεων για την εγκατάσταση των νέων ζευγαριών στην περιφέρεια.
Πάνω απ’ όλα όμως επιβάλλεται να υπάρξει μια γενικότερη ενημέρωση για τις παραμέτρους του εθνικού πια προβλήματος, ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν τις επιπτώσεις του.
Ο χρόνος κυλάει ήδη αντίστροφα για την συρρίκνωση του ελληνικού πληθυσμού και αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα οι συνέπειες θα είναι δυσοίωνες για όλους.
Τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν από την απογραφή, θα αναδείξουν την πραγματική έκταση του ζητήματος και θα θέσουν προ των ευθυνών τους τις Αρχές, τους Φορείς και τους Παράγοντες του τόπου, που οφείλουν να προσεγγίσουν με ευθύνη το ζήτημα και να ενεργοποιήσουν τις απαιτούμενες δράσεις, προς όφελος του εθνικού συμφέροντος.