Τα 139 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού «χτύπησε» χθες Δευτέρα 18 Οκτωβρίου η Ημαθία που συγκαταλέγεται πλέον στις πολύ επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές, ενώ έντονη είναι και η ανησυχία των ειδικών για το ενδεχόμενο αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού το επόμενο χρονικό διάστημα σε όλη τη χώρα.
Οι υγειονομικές αρχές είναι υπ’ ατμόν για την πιθανότητα να συνυπάρξουν το επόμενο διάστημα ο κορονοϊός, η γρίπη αλλά και οι ιώσεις και μάλιστα από χθες υπάρχουν σενάρια, σύμφωνα με τα οποία οι ειδικοί επεξεργάζονται το σενάριο να δημιουργηθούν οι «μωβ» περιοχές, για τους πιο επιβαρυμένους νομούς, με υποχρεωτική μάσκα παντού και διπλή μάσκα στα μέσα μεταφορών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ οι περιοχές που φλερτάρουν να γίνουν ‘μωβ’ είναι η Δράμα, η Λάρισα, η Ημαθία, η Ξάνθη και η Πιερία.
Από την πλευρά του ωστόσο, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ξεκαθάρισε ότι στην κυβέρνηση δεν υπάρχει συζήτηση για «μωβ» περιοχές, ούτε για αλλαγή του μοντέλου που ανακοινώθηκε πριν από 10 μέρες».
Η λύση προς το παρόν είναι ο εμβολιασμός, τονίζει ο υπουργός, καθώς ο αριθμός των ανεμβολίαστων πολιτών παραμένει πονοκέφαλος για το υπουργείο Υγείας
«Έχει εμβολιαστεί πάνω από το 60% του γενικού πληθυσμού και πάνω από το 70% του ενήλικου πληθυσμού», ανέφερε στο Mega ο κ. Πλεύρης προσθέτοντας ότι αυτό το ποσοστό είναι ανισομερώς κατανεμημένο. Υπάρχουν, δηλαδή, περιοχές -ειδικά στη βόρεια Ελλάδα- που τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλότερα από τον μέσο όρο και εκεί η επιδημιολογική κατάσταση είναι πιο έντονη. Γίνεται μία προσπάθεια να πειστούν οι άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί, ειδικά στους άνω των 60 ετών που έχει εμβολιαστεί το 80%, αλλά παραμένουν ανεμβολίαστοι περίπου 600.000 συμπολίτες μας και αυτοί αποτελούν τις πιο ευάλωτες ομάδες, υπό την έννοια ότι παράγουν πολύ βαριές νοσηλείες».
Ο ίδιος έκανε λόγο για ξεκάθαρα μηνύματα, τονίζοντας πως οι αριθμοί λένε την αλήθεια, καθώς το 87%-90% στις ΜΕΘ προέρχονται από συμπολίτες μας που είναι ανεμβολίαστοι, ενώ μόλις το 10% από τους εμβολιασμένους.
Στην Ημαθία
Τα χθεσινά υψηλά καταγεγραμμένα κρούσματα στην Ημαθία ανησυχούν ιδιαίτερα τους γιατρούς των νοσοκομείων, την ώρα μάλιστα που καταγράφεται σχετική στασιμότητα στα ποσοστά εμβολιασμού στο νομό μας, φοβούμενοι ότι όσο προχωράμε στο χειμώνα η κατάσταση δεν φαίνεται να βελτιώνεται.
«Ο μόνος τρόπος να αναστραφεί η πορεία των νοσηλευμένων από πνευμονία στα νοσοκομεία Βέροιας και Νάουσας είναι ο εμβολιασμός. Ο ιός έχει απρόσμενη εξέλιξη και δεν ξέρεις εκ των προτέρων πως θα πάει… Αν οδηγηθεί κανείς σε ΜΕΘ παίζει τη ζωή του κορώνα-γράμματα…», τονίζει στο Λαό ο διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βέροιας, κ. Χρήστος Κούτρας. Ο ίδιος εφιστά την προσοχή και των γιατρών της πρωτοβάθμιας φροντίδας, ώστε να μην δίνουν οξυγόνο σε ασθενείς στο σπίτι, αλλά να τους παραπέμπουν άμεσα στο νοσοκομείο για να μην καθυστερεί η θεραπεία της νόσου και να μην ξεκινούν αμέσως κορτιζόνη διότι γίνεται πιο επιθετική η ασθένεια και ο ιός.