Του Αθανάσιου Τόπη
Διατροφολόγου-Διαιτολόγου
Σήμερα η πείνα απειλεί περισσότερο από 800 εκατομμύρια ανθρώπων στον πλανήτη και ο υποσιτισμός, η διατροφική ανασφάλεια, οι άθλιες συνθήκες υγιεινής και ο περιορισμός της βιοποικιλότητας είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των υπό ανάπτυξη χωρών.
Η διάδοση και υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών αποτελεί καθοριστικό παράγοντα προάσπισης της ατομικής υγείας, καθώς και βασικό συντελεστή προαγωγής της Δημόσιας Υγείας.
Η υγιεινή διατροφή έχει ορισμένους γενικούς κανόνες που ισχύουν για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας.
Σκοπός της παγκόσμιας ημέρας διατροφής της 16η Οκτωβρίου είναι η ενθάρρυνση προσοχής στη γεωργική παραγωγή τροφίμων και η ενίσχυση στις εθνικές, διμερείς, πολυμερείς και μη κυβερνητικές προσπάθειών προς το σκοπό αυτό. Επίσης, η ενθάρρυνση στην οικονομική και τεχνική συνεργασία μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών, όπως και τη συμμετοχή των αγροτών, ιδιαίτερα των γυναικών και των λιγότερο προνομιούχων ομάδων, με αποφάσεις και δραστηριότητες που θα επηρεάζουν τις συνθήκες ζωής τους. Ακόμα ένας σκοπός είναι να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση του κοινού για το πρόβλημα της πείνας στον κόσμο. Τέλος, σημειώνεται η ενίσχυση προώθησης της μεταφοράς τεχνογνωσίας προς τον αναπτυσσόμενο κόσμο, να ενισχύσει τη διεθνή και εθνική αλληλεγγύη στον αγώνα κατά της πείνας, του υποσιτισμού και της φτώχειας και να επιστήσει την προσοχή σε επιτεύγματα στην ανάπτυξη τροφίμων και γεωργίας.
Συμπερασματικά, Η διάδοση και υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών αφορά όλους τους ανθρώπους και η ευαισθητοποίηση είναι κύριο συστατικό για την εξάλειψη της πείνας στον κόσμο.