Ξεκίνησε χθες δια ζώσης στη Θεσσαλονίκη, στο συνεδριακό κέντρο Ιωάννης Βελλίδης της ΔΕΘ, το ετήσιο τακτικό Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας ( ΚΕΔΕ) παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και του αναπληρωτή υπουργού Στέλιου Πέτσα, του υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Σταύρου Καλαφάτη.
«Θεωρώ ότι δεν έχουμε άλλο χρόνο για χάσιμο. Πρέπει να προχωρήσουμε στις τολμηρές αλλαγές που θα μας λύσουν τα χέρια και θα μας επιτρέψουν να είμαστε ακόμη πιο χρήσιμοι στους πολίτες.Θέλουμε ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα, σε μια κοινωνία που θα δημιουργεί αξία και θα υπηρετεί αξίες. Γι΄ αυτό η Αυτοδιοίκηση για μια ακόμη φορά, βγαίνει μπροστά”.
Με αυτό το μήνυμα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου άνοιξε τις τριήμερες εργασίες του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της σήμερα στη Θεσσαλονίκη, σε μια δια ζώσης διαδικασία και τηρώντας φυσικά τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε την αδιάλειπτη επαφή και ενημέρωση των δήμων και του αιρετού προσωπικού, για όλα όσα αφορούν και επηρεάζουν τη λειτουργία τους, τις διαρκείς παρεμβάσεις της ΚΕΔΕ για την προώθηση των αιτημάτων της Αυτοδιοίκησης, την ισότιμη αντιμετώπιση όλων των δήμων χωρίς διαχωρισμούς μεγέθους ή κομματικού χρώματος. «Αναδείξαμε το σύγχρονο πρόσωπο των δήμων, που εστιάζουν στην ουσία των προβλημάτων και στο αποτέλεσμα. Και όχι στην εικόνα και τις πρόσκαιρες εντυπώσεις. Την Αυτοδιοίκηση της καινοτομίας και των έξυπνων λύσεων, που λειτουργούν προς όφελος των πολιτών και υπηρετούν το αναπτυξιακό μας όραμα για μια Αυτοδιοίκηση που βγαίνει μπροστά και δίνει λύσεις, σε έναν κόσμο που αλλάζει. Αυτό είναι άλλωστε και το βασικό μήνυμα του συνεδρίου μας. Και το μήνυμα αυτό το υπηρετούμε στην πράξη, κι όχι με λόγια» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Παραθέτοντας ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τις παρεμβάσεις της Διοίκησης που αφορούν τον θεσμό αλλά και την ίδια τη λειτουργία των δήμων σημείωσε μεταξύ των άλλων, τον νέο εκλογικό νόμο, τη διασφάλιση της κυβερνησιμότητας των δήμων, τον νέο νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις, τα πολλά βήματα που έγιναν στον ψηφιακό μετασχηματισμό των δήμων, τις νέες ψηφιακές πλατφόρμες που συνέβαλαν στην ομαλή λειτουργία των οργάνων διοίκησης, στη διάρκεια της κρίσης. «Υπάρχουν όμως στιγμές που δυσκολευόμαστε, που νοιώθουμε μόνοι, εμείς και τα προβλήματά μας, που διαπιστώνουμε πως πάμε αργά ενώ τα προβλήματα είναι εκεί έξω, στις πόλεις και τα χωριά μας και περιμένουν λύσεις σήμερα, τώρα, χθες, που νοιώθουμε πως “τρώμε ξύλο”».
Με την παραπάνω χαρακτηριστική φράση περιέγραψε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου, τα προβλήματα και τις εκκρεμότητες που φρενάρουν την ομαλή λειτουργία των δήμων και κατ’ επέκταση και την εκπλήρωση των αυξανόμενων απαιτήσεων των πολιτών και χρήζουν άμεσων λύσεων. Όπως η κινητικότητα, οι νέες προσλήψεις, η Δημοτική Αστυνομία, τα οικονομικά, (πάνω από 12 δις οφείλονται στους Δήμους και 53 εκατομμύρια σε ΚΕΔΕ και ΠΕΔ), το τέλος ταφής, το Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης και τις καθυστερήσεις στη μετάβαση από τον «Φιλόδημο». Όμως, όπως είπε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, οι ανάγκες των δήμων φάνηκε πως είναι τεράστιες, πολύ μεγαλύτερες από αυτές που ο «Τρίτσης» μπορεί να σηκώσει, συνεπώς πρέπει άμεσα, σήμερα, να ξεκαθαρίσουμε τί μένει στον «Τρίτση», τί μπορεί να πάει στο ΕΣΠΑ και τί στο Ταμείο Ανάκαμψης... Θα ήταν καταστροφικό να μείνει εκτός σχεδιασμού και υλοποίησης έργων του Ταμείου Ανάκαμψης το υπουργείο Εσωτερικών, και μέσω αυτού και οι δήμοι της χώρας».
Έθεσε επίσης θέματα για τον νέο τρόπο κατανομής των ΚΑΠ, την Τεχνική βοήθεια στους μικρούς δήμους, για το νέο ΕΣΠΑ, τις ΔΕΥΑ, την καταστατική θέση αιρετών που χαρακτήρισε «αυτοφωράκηδες» του ελληνικού Δημοσίου.
Αναφέρθηκε επίσης στην επαναφορά της χορηγίας των αιρετών, της αποζημίωσης για τη συμμετοχή στα Δημοτικά Συμβούλια και της διάταξης για την αναγνώριση των ετών θητείας στην Τ.Α. ως προϋπηρεσίας για την υπαλληλική εξέλιξη των αιρετών, η περικοπή στο 100% της σύνταξης των συνταξιούχων-αιρετών αποτελούν αιτήματα που χρίζουν άμεσης λύσης.
Καταλήγοντας ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου υπογράμμισε ότι όλα τα παραπάνω οδηγούν στην ανάγκη για μια γενναία διοικητική μεταρρύθμιση που θα αλλάξει τη σημερινή χαοτική κατάσταση, με την αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων με τους άλλους θεσμούς του Κράτους, την Κεντρική Κυβέρνηση και τις Περιφέρειες, που ενισχύει την γραφειοκρατία, λειτουργεί αντιαναπτυξιακά και ταλαιπωρεί αδικαιολόγητα εμάς και τους πολίτες. «Πρώτος στόχος η απλοποίηση, μείωση, καταμερισμός και ψηφιοποίηση των περίπου 900 αρμοδιοτήτων που περνούν από τις Αποκεντρωμένες.Η πρόκληση είναι μεγάλη. Και είναι κρίμα να μη γίνει τώρα. Με αυτήν τη σύνθεση στο υπουργείο Εσωτερικών και αυτήν την ΚΕΔΕ» επεσήμανε ο κ. Παπαστεργίου.
Ο Στέλιος Πέτσας
Στην τοποθέτησή του ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Πέτσας, αναφέρθηκε σε μια σειρά θεμάτων τονίζοντας μεταξύ άλλων:
«Έχουμε προχωρήσει στην έκδοση μίας συμπληρωματικής ΚΑΠ ύψους 107 εκατομμυρίων ευρώ, είναι λίγο παραπάνω από μία τακτική ΚΑΠ, αυτό πιστεύω θα σας βοηθήσει σημαντικά να αντιμετωπίσετε όλες τις υποχρεώσεις και τις ανάγκες που έχετε το επόμενο χρονικό διάστημα και πιστεύουμε, ότι θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε και σε κάτι ακόμη παραπάνω, με τη μορφή της συμπληρωματικής ΚΑΠ, μέχρι το τέλος του έτους. Όσον αφορά τις έκτακτες χρηματοδοτήσεις, είπε ότι δόθηκαν 237,1 εκατομμύρια ευρώ για να στηρίξουν τις απώλειες εσόδων των δήμων και αύξηση δαπανών, για την πανδημία. «Λίγο παραπάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ ήταν ο Φιλόδημος 1, 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ αθροίζει το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», με την ευελιξία που δώσαμε από τον Μάρτιο του 2021 και μετά έχουμε έναν ονομαστικό προϋπολογισμό 3.125.000.000 € για εντάξεις έργων και μετά από συνεννόηση που έχουμε κάνει με το Οικονομικό Επιτελείο αλλά και με τον Πρωθυπουργό, αυτές τις ημέρες, μπορώ να πω ότι τελικά θα μπορέσουμε να αυξήσουμε και άλλο το χώρο που έχουμε στο πρόγραμμα αυτό, για να δείτε εντάξεις έργων τις οποίες προσδοκάτε, που πραγματικά μπορούν να βοηθήσουν και εσάς και τους δημότες σας. Όχι όμως στα επίπεδα του 6,1 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία έχουν υποβληθεί στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης. Θα μιλάμε για ένα σημαντικά μεγαλύτερο χρηματοδοτικό φάκελο, που σίγουρα θα είναι μέχρι 1 δισεκατομμύριο ευρώ παραπάνω.. Όσον αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, είμαστε αρκετά κοντά ώστε να ξεκαθαρίσουμε λίγο τις διαδικασίες μέσα από τις οποίες είτε έργα του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης, θα μεταφερθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης, ή που θα ενταχθούν απευθείας στο Ταμείο Ανάκαμψης από τις προτάσεις που έχετε ήδη ωριμάσει. Επομένως, η πρόκληση για τους επόμενους μήνες, θα είναι πώς θα αξιοποιήσουμε αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία, πώς θα τα απορροφήσουμε, ώστε μέσα στο χρονικό διάστημα του 2022 και 2023 ως Δημοτικές Αρχές θα δείξετε ότι αξίζετε την εμπιστοσύνη των πολιτών, εμείς σαν χώρα θα απορροφήσουμε συγχρηματοδοτούμενα κονδύλια από το εξωτερικό και τελικά οι πολίτες θα μπορέσουν να δουν την καθημερινότητά τους, όπως έχουμε πει και πριν, να βελτιώνεται μέσα από έργα υποδομών, μέσα από έργα σύγχρονα όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός και οι «έξυπνες πόλεις», με έργα που μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, όπως είναι τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων και ανακύκλωσης».
Ο Μ. Βορίδης
Ο υπουργός κ. Βορίδης μίλησε για ρυθμίσεις στις αρμοδιότητες των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, τις σχέσεις τους με τις αποκεντρωμένες διοικήσεις και την εποπτεία τους, τη δημοτική αστυνομία και τη στελέχωση της. Ανέφερε ότι με νόμο θα καταργηθεί η αυτόφωρη διαδικασία για τους αιρετούς, δεν θα υπάρξει αύξηση του αντιμισθίου τους αν δεν δοθούν πρώτα αυξήσεις στους εργαζόμενους, αλλά θα ενισχυθούν μία σειρά δαπανών που βαραίνουν τους δημάρχους, ώστε να κάνουν καλύτερα το έργο τους.
Ο κ. Βορίδης διαβεβαίωσε σχετικά με τις καθυστερήσεις στις προσλήψεις, ότι μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο θα είναι στις θέσεις τους οι 636 που εκκρεμούν από το 2020 και οι 555 που εκκρεμούν από το 2021.
Ως προς την εφαρμογή του συστήματος κινητικότητας, είπε ότι σε ένα σύνολο περίπου 80.000 εργαζομένων, οι απώλειες υπήρχαν μόνο 255. Ο στόχος είναι δημιουργία ενός έξυπνου συστήματος κινητικότητας.
Τέλος, ο υπουργός Εσωτερικών δεσμεύτηκε ότι μέχρι το τέλος του έτους και το 2022, η κυβέρνηση θα δώσει λύσεις σε μία σειρά θεσμικά και οικονομικά ζητήματα της τοπικής αυτοδιοίκηση.