Hμερίδα για την παραγωγή ανταγωνιστικών αγροτικών προϊόντων με μειωμένες εισροές και χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, διοργανώθηκε το πρωί του Σαββάτου 2 Οκτωβρίου στο Αιγές Μέλαθρον της Βέροιας, από τον Συνεργατικό σχηματισμό Αγροδιατροφής στην Κεντρική Μακεδονία Ι.Κ.Ε. «Ag Cluster», της οποίας μέλος είναι και η Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών νομού Ημαθίας, με τη σύμπραξη της περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της εταιρείας τεχνολογίας Neuropublic.
Το εγχείρημα χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020 και αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, λόγω και της κλιματικής αλλαγής που επηρεάζει άμεσα τον πρωτογενή τομέα.
Στην έναρξη της ημερίδας απηύθυνε χαιρετισμό ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καλαϊτζίδης, τονίζοντας ότι η Ημαθία χάρη στην προσπάθεια της Κοινοπραξίας συνεταιρισμών ομάδων παραγωγών της περιοχής, συμμετέχει σε πιλοτικό πρόγραμμα που αφορά τις καλλιέργειες του ροδάκινου και του ακτινιδίου, συνεπώς η περιοχή μπορεί να λειτουργήσει ενδεικτικά στην επιτυχία της προσπάθειας. Ο κ. Καλαϊτζίδης συγχάρηκε δημόσια τους διοργανωτές και όλους τους επιστημονικούς και άλλους φορείς που τη στηρίζουν, ευχόμενος να πετύχει άμεσα ο στόχος για χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα στην παραγωγή των αγροδιατροφικών προϊόντων.
Ο δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, χαιρέτησε το πρόγραμμα που, όπως είπε, αφορά στον εξορθολογισμό της λειτουργίας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, όχι μόνο με οικονομικά κριτήρια αλλά και με όρους περιβαλλοντικής προσαρμογής και βιώσιμης καταναλωτικής συμπεριφοράς, ειδικότερα σε ότι αφορά τα ροδάκινα και τα ακτινίδια που είναι βασικά προϊόντα παραγωγής της περιοχής μας. “Η προτεινόμενη επένδυση βρίσκεται στη φάση εντοπισμού των σημείων επαφής με τον αγροτικό κόσμο και εδώ στην Ημαθία που είναι μία αγροτική περιοχή κατανοούμε και υποστηρίζουμε τον αγροτικό τομέα πού συνεισφέρει στην οικονομία του νομού, στην απασχόληση, τη βιομηχανία και στις εξαγωγές. Το αποτύπωμα άνθρακα είναι ένα εργαλείο για την εκτίμηση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου και αποτελεί ένα από τα κύρια μέτρα για την παρακολούθηση της βιωσιμότητας των γεωργικών διαδικασιών. Ως δήμος Βέροιας ήμασταν και είμαστε αρωγοί σε κάθε προσπάθεια που γίνεται τόσο προς όφελος των παραγωγών μας όσο και στις νέες πρακτικές που μπορούν να μειώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα ώστε να συμβάλουμε στην άμβλυνση του προβλήματος της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής», ανέφερε ο δήμαρχος.
Γ. Γαλάνης: Πρακτικές πιο φιλικές προς το περιβάλλον
Μιλώντας στο Λαό για την ημερίδα και το θέμα της, ο γεωπόνος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Γιώργος Γαλάνης, μας είπε ότι το «Ag-Cluster», είναι ένας φορέας που δημιουργήθηκε με τη σύμπραξη και άλλων φορέων και είναι έργο περιφέρειας που αφορά τις καλλιέργειες ροδάκινων και ακτινιδίων στην περιοχή της Ημαθίας, με στόχο να παράγονται τα προϊόντα με χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα. Πρόκειται για μία έννοια σχετικά καινούργια που έχει να κάνει με το πόσο ή όχι, επιβαρύνει το περιβάλλον η κάθε καλλιέργεια αν παραχθούν προϊόντα με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα. «Θέλουμε να δούμε, εάν με πιο φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές, θα καταφέρουμε να έχουμε πιο ανταγωνιστικά στην αγορά τα προϊόντα μας και επιπλέον μέσω της νέας ΚΑΠ θα μπορούμε να έχουμε δυνατότητες επιδότησης», τόνισε και πρόσθεσε: «Το έργο θα ξεκινήσει πιλοτικά σε κάποια αγροτεμάχια και προϊόντα χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα και θέλουμε να δείξουμε στους παραγωγούς της περιοχής, τι έχουμε κάνει μέχρι τώρα και κατά πόσο είναι εφικτές αυτές προσπάθειες. Να δούμε δηλαδή τι γίνεται σε πιλοτική κλίμακα, έτσι ώστε στην πορεία να εφαρμοστούν και εδώ. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει η δυνατότητα να μειώσουμε κάποιες κοστοβόρες ενέργειες στη χώρα μας, οπότε υπάρχει δυνατότητα και στην Ημαθία να έχουμε προϊόντα με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα. Εξάλλου ο βασικός άξονας της ΚΑΠ είναι να μειώσουμε τις συνέπειες της γεωργίας απέναντι στην κλιματική κρίση. Κι όσο πιο υψηλό είναι το αποτύπωμα του άνθρακα, τόσο πιο πολύ επιβαρύνεται το περιβάλλον… Άρα θέλουμε πλέον καλλιέργειες χωρίς μεγάλη επιβάρυνση».
Εισηγητές σχετικών θεμάτων δια φυσικής ή εξ αποστάσεως παρουσία, ήταν οι κ.κ. Παναγιώτης Κακαφίκας, γεωπόνος, διαχειριστής Ag – Cluster, Σπύρος Ρέππας, γεωπόνος, Τμήματος Επιχειρησιακής Υποστήριξης Έργων Ευφυούς Γεωργίας της Neuropublic, Γεώργιος Ζαλίδης, καθηγητής γεωπόνος, διευθυντής Εργαστηρίου Τηλεπισκόπησης, Φασματοσκοπίας & Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών Α.Π.Θ., Θωμάς Θωμίδης, φυτοπαθολόγος, αν. καθηγητής στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
Την ημερίδα χαιρέτησε εξ αποστάσεως ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ν. Ημαθίας κ. Χρήστος Γιαννακάκης, που βρισκόταν για επαγγελματικές υποχρεώσεις, εκτός Ημαθίας.
Σοφία Γκαγκούση