Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι διαδικασίες για την εκλογή αρχηγού στο ΚΙΝΑΛ και οι υποψηφιότητες φαίνεται να κλείνουν με τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, Χάρη Καστανίδη, που επίσημα ανακοίνωσε την 1η Σεπτεμβρίου, ότι διεκδικεί επίσης, την αρχηγία του κόμματος στις επερχόμενες εσωκομματικές εκλογές του 2021, που εκτιμάται ότι θα γίνουν τον Νοέμβριο.
Για την υποψηφιότητά του, το ΠΑΣΟΚ και το νέο στοίχημα της δημοκρατικής παράταξης να επαναποκτήσει την πρωτοκαθεδρία στην πολιτική ζωή του τόπου, με νέο ιδεολογικό και προγραμματικό λόγο και ταυτότητα, μίλησε ο κ. Καστανίδης στην εκπομπή «πρωινές σημειώσεις» του ΑΚΟΥ 99.6 την περασμένη Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου. Επεσήμανε την ανάγκη για έναν νέο ιδεολογικό και προγραμματικό λόγο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο «πρέπει να ξαναβρεθεί στο τιμόνι της χώρας, για να ξανακυβερνήσει, για να πάει η χώρα μπροστά».
Πώς προσδιορίζει την προσωπική του προσπάθεια και ρητορική;
«Θα σας πω μια ιστορική αλήθεια: Η χώρα προόδευσε πάντοτε όταν στο τιμόνι της διακυβέρνησης βρισκόταν η δημοκρατική παράταξη και στον κύκλο της μεταπολίτευσης η δημοκρατική παράταξη πήρε τα χρώματα, τη φωνή και το όνομα του ΠΑΣΟΚ. Βεβαίως έζησα όλες τις στιγμές της ανάτασής του αλλά και της πτώσης του, τα τελευταία χρόνια. Αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν πολλοί δημοκρατικοί πολίτες που έχουν την ανάμνηση του παρελθόντος και πολλά νέα παιδιά τα οποία θέλουν να μάθουν, θέλουν να ακούσουν τι λέμε για τη ζωή τους και πώς θα οργανώσουμε το μέλλον της Ελλάδας και των Ελλήνων πολιτών. Υπάρχουν και πολλοί απογοητευμένοι που ψάχνουν να βρουν την ευκαιρία της επιστροφής. Το έδαφος λοιπόν είναι απολύτως γόνιμο, πρέπει να δώσουμε αυτό το έναυσμα να εγερθούν και πάλι από την σιωπή και την αδράνεια οι δημοκρατικοί πολίτες και να συσπειρωθούν στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ. Αρκεί να ακούσουν, πώς διαμορφώνουμε έναν ορίζοντα βιώσιμων προσδοκιών για τη χώρα και τους πολίτες, να ακούσουν ποια είναι η ιδεολογική μας ταυτότητα, τι λέμε για το πρόγραμμά μας με πολύ συγκεκριμένες αρχές, πώς μπορούν να ξεχωρίζουν μία προοδευτική πολιτική από μία συντηρητική πολιτική. Αυτή είναι η δική μου προσπάθεια: να ιδεολογικοποιήσω και να πολιτικοποιήσω τη συζήτηση. Να ξαναβρούμε μια δήλη ταυτότητα για το τι σημαίνει, ένας πολιτικός φορέας να εκπροσωπεί τις ιδέες του δημοκρατικού σοσιαλισμού τον 21ο αιώνα. Και μάλιστα σε μια περίοδο που η σοσιαλδημοκρατία, μπορεί να επιστρέψει δυνατή».
-Υπάρχει βέβαια και μια τάση και από συνυποψηφίους σας, να στρέφονται είτε προς τα δεξιά, είτε αριστερότερα. Εσείς, εκτιμάται ότι είστε μία πιο «αριστερόστροφη» υποψηφιότητα. Πόσο ξεκάθαρος θα μπορέσει να είναι ένας κοινός στόχος;
Να σας πω καταρχάς ότι απεχθάνομαι τις ρετσέτες, τους τίτλους ότι κάποιος είναι δεξιόστροφος, κάποιος είναι αριστερόστροφος. Να δούμε τι προτείνει στις ιδέες ο καθένας από μας. Στο μεγάλο ΠΑΣΟΚ χωρούσαν όλες οι αποχρώσεις, ανθρώπων που π.χ. στα ζητήματα λειτουργίας της δημοκρατίας είχαν μία πιο συντηρητική άποψη, στα θέματα της λειτουργίας του κράτους μπορεί να είχαν μία προοδευτική άποψη. Ένα ευρύχωρο κόμμα που παίρνει υπόψη όλες τις κοινωνικές ιδιαιτερότητες αλλά και τα θεσμικά προβλήματα της χώρας, μπορεί να υπάρχουν αποχρώσεις, πάντοτε στη βάση όμως μιας κεντρικής κατεύθυνσης. Και η κεντρική κατεύθυνση είναι ότι δεν ορκιζόμαστε στο όνομα της Αγοράς, την οποία πρέπει να τη διορθώσουμε υπέρ της Δημοκρατίας και της κοινωνίας, πρέπει να ξαναμιλήσουμε για τις ανάγκες της κοινωνίας, για τις ανάγκες, τις ελπίδες και τις προσδοκίες των πολιτών. Γιατί ο νεοφιλελευθερισμός και στη χώρα μας, διόρθωσε την κοινωνία και υπέταξε τη Δημοκρατία στις ανάγκες της Αγοράς. Πρέπει να ξαναμιλήσουμε για τις ανάγκες και τις ελπίδες των ανθρώπων.
-Κάτι που συζητήθηκε πάρα πολύ, ήταν η αλλαγή της ονομασίας
του μεγάλου όπως αναφέρατε ΠΑΣΟΚ, σε ΚΙΝΑΛ που σας βρήκε αντίθετο, εκτιμώντας ότι πρέπει να επιστρέψει το ιστορικό ακρωνύμιο του ΠΑΣΟΚ και τα σύμβολά του. Επιμένετε σε αυτό;
Απολύτως! Συνηθίζω να λέω ένα παράδειγμα: όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου μιλούσε για το θέμα της διαφοράς μας με τα Σκόπια για το μακεδονικό ζήτημα, είχε πει τότε το περίφημο «το όνομά μας είναι η ψυχή μας». Αυτό δεν αφορά μόνο λοιπόν την Μακεδονία και την Ελλάδα, αφορά και το όνομα ενός κόμματος, Άρα λοιπόν, με κάποιον τρόπο τον οποίον θα συζητήσουμε, στον τίτλο θα επανέλθουν και τα χρώματα και τα σύμβολα και το ακρωνύμιο του κόμματος, γιατί πάντοτε πρέπει να συνδέεις το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον. δεν υπάρχει μέλλον αν δεν υπάρχει σαφής αντίληψη για το παρόν και το παρελθόν.
Πιστεύετε ότι έχασε το κόμμα από αυτό;
Νομίζω ότι το όνομα από μόνο του δεν είναι αυτό προδικάζει την τύχη ενός κόμματος. Το βασικό θέμα είναι να επιλύσουμε τα «ταυτοτικά» ζητήματα του χώρου, δηλαδή την ιδεολογική πολιτική και προγραμματική του ταυτότητα. Αν είναι απλώς να επανέλθει το όνομα χωρίς να προσφέρουμε κάτι νέο στην προοπτική της χώρας και των πολιτών, δεν έχουμε κάνει μεγάλο βήμα.
-Από τις εσωκομματικές διαδικασίες, ένας από τους τέσσερις (προς το παρόν) υποψήφιους θα εκλεγεί στην προεδρία του κόμματος. Θυμόμαστε ωστόσο τη διάσπαση που ακολούθησε στις προηγούμενες εκλογές, με την αποχώρηση Ραγκούση, Θεοδωράκη, κλπ. Αυτή τη φορά διασφαλίζεται η ενότητα; Θα είστε όλοι μαζί και τι προσδοκίες υπάρχουν;
Πιστεύω απόλυτα στην προοπτική της δημοκρατικής παράταξης. Χρειάζεται απλώς να δοθεί μεγάλος αγώνας γιατί τίποτα δεν είναι εύκολο σε έναν χώρο που πληγώθηκε από την 10ετή δημοσιονομική κρίση. Αλλά έχω μεγαλώσει με μία αρχή, ότι η μόνη μάχη που είναι χαμένη, είναι αυτή που δεν δόθηκε ποτέ. Εμείς λοιπόν θα τη δώσουμε… Σε ότι αφορά την ενότητα μετά την επόμενη μέρα των εκλογών, έχω να πω ότι πιστεύω στη μάχη των ιδεών, απεχθάνομαι τη μάχη των μηχανισμών και των μεθοδεύσεων. Και κάλεσα όλους να προσέλθουν με την ίδια στάση και με την ίδια ευπρέπεια. Και είμαι βέβαιος ότι και οι συνυποψήφιοί μου θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, γιατί όλοι θα υπολογίζουμε και πρέπει να υπολογίζουμε, ότι ανεξάρτητα από την εκλογική διαδικασία ανάδειξης του αρχηγού, την επόμενη μέρα όλους μας χρειάζεται ο χώρος.
…Και έχουμε και εθνικές εκλογές όποτε γίνουν και μπορεί να χρειαστούν συνεργασίες. Πώς το βλέπετε;
Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τους συναδέλφους σας να ρωτούν για συνεργασίες… Μα οι μετεκλογικές συνεργασίες θα είναι ή δεν θα είναι αποτέλεσμα του αριθμού των εδρών… Σας λέω λοιπόν ότι με την απλή αναλογική, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι πρώτο κόμμα, τα υπόλοιπα κόμματα μπορεί να είναι δύο ή τρία, δεν μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Συνεπώς μία συζήτηση για τις μετεκλογικές συνεργασίες είναι μία συζήτηση άτοπη διότι αγνοούμε τους αριθμούς. Δεύτερον, συνεργασία με τη δεξιά δεν μπορεί να υπάρξει, για τον απλούστατο λόγο ότι αυτό αφενός πλήγωσε την παράταξη το 2012 και δεύτερον και το σπουδαιότερον, γιατί υπηρετούμε και ανήκουμε σε διαφορετικούς ιδεολογικούς και πολιτικούς κόσμους. Συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ προϋποθέτει εμπιστοσύνη και εμπιστοσύνη δεν υπάρχει μεταξύ των συνομιλητών, διότι στη διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης υπήρξαν συγκρούσεις αλλά και παρεξηγήσεις για τις οποίες χρειάζεται μία ιστορικά αναθεωρητική στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Συνεπώς, όταν λείπει το στοιχείο της εμπιστοσύνης, δεν μπορεί να υπάρξει και προγραμματικός διάλογος, προγραμματική σύγκλιση ή εκλογική συνεργασία. θα απαντήσω λοιπόν, ότι όποιος θέλει να ανασυγκροτήσει το κόμμα του, δεν απαντά για το τι θα κάνει σε σχέση με τους άλλους, αλλά τί προοπτική θα δώσει ο ίδιος, ως ηγεσία, στον ελληνικό λαό και στους πολίτες.
Ως υποψήφιος, προγραμματίζετε ίσως και κάποια επίσκεψη στην Ημαθία;
Ασφαλώς, ασφαλώς… Είναι μέσα στο πρόγραμμα μου και όταν είμαι έτοιμος θα ανακοινώσω ακριβώς το πρόγραμμα της επίσκεψης.
Πιθανότερος χρόνος ο Νοέμβριος
Τα πρακτικά θέματα της εκλογικής διαδικασίας για τον νέο αρχηγό του κόμματος, είναι αρμοδιότητα της κεντρικής επιτροπής, που θα συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες και θα ορίσει την ημερομηνία διεξαγωγής της εκλογής. Πιθανότερο χρονικό διάστημα, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα είναι ο Νοέμβριος. Όσο για συμμετοχή στις εκλογές, αυτή είναι ελεύθερη, καθώς, κάθε πολίτης που ενδιαφέρεται να ψηφίσει, θα μπορεί να προσέρχεται στην κάλπη με την ταυτότητά του.
«Έχουμε ένα κεκτημένο από το 2004, όταν για πρώτη φορά εισήχθη η εκλογή του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ από την βάση. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να υπάρξει μαζική συμμετοχή, διότι έχει τεράστιο ενδιαφέρον να επαναποκτήσει την πρωτοκαθεδρία στην πολιτική ζωή του τόπου, ένα ΠΑΣΟΚ, με τις καινούριες του ιδέες, με τη συνεισφορά του και ταυτόχρονα με την πολιτική πρακτική, την οποία θα δώσει στον τόπο», επισημαίνει ο κ. Καστανίδης.
Να θυμίσουμε ότι έως τώρα, υποψήφιοι για την ηγεσία του κόμματος είναι η πρόεδρος Φώφη Γεννηματά, ο βουλευτής και πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος, ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης και ο κ. Χάρης Καστανίδης.
Σοφία Γκαγκούση