Μάστιγα της κληρονομιάς μας οι λαθρανασκαφές. Τα ποσά που παίζονται φαίνεται είναι μεγάλα. Στον διευρυμένο Δήμο της Νάουσας, που καλύπτει τον χώρο εγκατάστασης των πρώτων Μακεδόνων στους κήπους του βασιλιά Μίδα, στη χρυσοφόρο Μακεδονίδα γη έχουμε χτυπήματα λαθρανασκαφής μεγάλου θράσους.
Λαθρανασκαφή στο παλιοκκλήσι. Κατέβηκαν βαθιά στον τύμβο δουλεύοντας νύχτα. Μπορεί να βρήκαν κάτι, μπορεί να μη βρήκαν τίποτε. Αποκαλύφθηκε στη συνέχεια μια Χριστιανική Βασιλική (Ναός), πόλης που φαίνεται ότι συνεχίζει να ζει τον Ε΄ μ. Χ. αιώνα στη θέση της αρχαίας Μίεζας.
Δεύτερη θρασεία δράση των αρχαιοκαπήλων ήταν το σήκωμα και η μεταφορά σε άλλο σημείο ολόκληρου αρχαίου Μακεδονικού τάφου. Χρησιμοποιήθηκαν βαριά οχήματα για την εκσκαφή και την μεταφορά του. Άγνωστο πού πήγε ο τάφος, άγνωστο αν ήταν ασύλητος. Καμιά εξέλιξη.
Τρίτο χτύπημα, αποκαλύφθηκε σήμερα. Κοπιώδης εργασία, σε σημαδιακό τόπο, εργασία ημερών και ομάδας ατόμων. Ό,τι σημαδιακό, εγκαταλειμμένο, προσδιοριζόμενο ως παλιό είναι στο στόχαστρο των αμετανόητων αυτών τροφοδοτών των ξένων χρυσοδάχτυλων αρχαιοκαπήλων.
Πρόσφατα πουλήθηκε σε δημοπρασία από τον οίκο Κρίστις στο Λονδίνο ένα χρυσό στεφάνι μυρτιάς μακεδονικής προέλευσης. Ο προσδιορισμός Μακεδονικό είναι του οίκου Κρίστις. Δεν μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες, τα έχω γράψει όλα. το από πού και πώς. Δρομολογήθηκε η διεκδίκησή του, είμαι όμως υποχρεωμένος να πω ότι είμαι αποκαρδιωμένος. Όλως αδικαιολογήτως η προσπάθεια εγκαταλείφτηκε. Ερωτώ, γιατί;
Μιλάμε για Ελλάδα. Κάτι πρέπει να κάνουμε. Η έρημη ζητάει βοήθεια. Ακούει κανείς;
Να σημειώσω ότι η πρόσφατη αποκάλυψη οφείλεται στον κ. Ιωάννη Ρότζιο, παλαιό μαθητή μου. Μου ανέφερε αυτά που είδε, τα οποία και φωτογράφησε. Ενημέρωσα αμέσως την αρχαιολογική υπηρεσία και επισκεφθήκαμε τον δύσβατο τόπο, χτες το μεσημέρι, ο κ. Ρότζιος, η αφεντιά μου και ο φύλακας αρχαιοτήτων κ. Τάκης Δημητρούσης. Χαρακτήρισα τον τόπο σημαδιακό, είναι. Θα επανέλθω.