Στο βιβλίο του «Άξιζε τον κόπο να αναμειχθώ στην πολιτική;» που κυκλοφόρησε το 2009, ο τέως βουλευτής και ευρωβουλευτής Δημήτρης Βλαχόπουλος, κάνει μία σύντομη, ωστόσο σημαντική αναφορά στην συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη που δόθηκε το 1962 στη Βέροια στον κινηματογράφο Σταρ, η οποία λίγο έλειψε να ματαιωθεί υπό την απειλή παρακρατικών «παραγόντων». Τελικά η συναυλία έγινε με την κινητοποίηση του τότε Τουριστικού Συλλόγου Βέροιας, που είχε ισχυρή δυναμική στην πόλη και στην τοπική κοινωνία.
Γράφει στο βιβλίο του: «Το 1962, σε μία εποχή «ύποπτη» πολιτικά, με το παρακράτος να δείχνει τα δόντια του και να προοιωνίζεται τα όσα τραγικά θα ακολουθούσαν τα αμέσως επόμενα χρόνια μετά την κατάλυση του κράτους και την επιβολή της επτάχρονης δικτατορίας, συνέβη ένα γεγονός αποκαλυπτικό πολλών πραγμάτων. Είχε προγραμματιστεί μία συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη στη Βέροια στο κινηματοθέατρο Σταρ, την εποχή που ο συνθέτης ήταν ανερχόμενος και αναγνωρισμένος αλλά και ένας καλλιτέχνης πολιτικά στρατευμένος και ενταγμένος στην αριστερά. Το κλίμα ήταν τεταμένο, τα εισιτήρια είχαν προπωληθεί από την προηγούμενη και ο συνθέτης είχε καταλύσει στο ξενοδοχείο «Βασίλισσα Βεργίνα». Λίγες ώρες πριν από τη συναυλία, έντρομος ο Μίκης Θεοδωράκης ανακοίνωσε ότι οι διώκτες του από την Αθήνα του μήνυσαν να μην πραγματοποιήσει τις συναυλία, ότι θα την ματαιώνουν αν δινόταν και καλούσαν όσους είχαν προμηθευτεί εισιτήρια να τα εξαργυρώσουν».
Η ανακοίνωση του Μίκη Θεοδωράκη έφτασε και στον Δημήτρη Βλαχόπουλο, ο οποίος αντέδρασε «ώστε να μην υποκύψει η Δημοκρατία στις άρρωστες διαθέσεις μερικών ανθρώπων που δρούσαν στη σκιά του παρακράτους», όπως αναφέρει.
Έτσι, ως πρόεδρος του Τουριστικού Ομίλου Βέροιας (ΤΟΒ) την εποχή εκείνη, ανέλαβε πρωτοβουλία εκτιμώντας ότι «προείχε η επικράτηση των δημοκρατικών πεποιθήσεων, η αξιοπρέπεια της ελευθερίας αλλά και ένας τοπικός μικρός εγωισμός: ότι δεν θα ήταν η Βέροια, η πόλη που θα δειλιάζει μπροστά στις απειλές μερικών τραμπούκων που είχαν σκοπό να πλήξουν τη δημοκρατία». Έχοντας μάλιστα υπόψιν και ανάλογο επεισόδιο που είχε γίνει στη Νάουσα σε βάρος του Μίκη Θεοδωράκη, δεν θα επέτρεπαν να επαναληφθεί αυτή η πολιτιστική βαρβαρότητα και ανέλαβαν την πραγματοποίηση της συναυλίας. Ως διοικητικό συμβούλιο του ΤΟΒ επισκέφθηκαν τον διοικητή της χωροφυλακής, τον εισαγγελέα και άλλες αρχές και ζήτησαν επίμονα να παραστούν και οι ίδιοι στη συναυλία, η οποία τελικά έγινε με την κινητοποίηση των μελών του ΤΟΒ που αριθμούσαν πάνω από 800, με αποτέλεσμα μέσα σε λίγες ώρες η αίθουσα του Σταρ να γεμίσει ασφυκτικά, η κοσμοσυρροή ήταν πρωτοφανής και η συναυλία δόθηκε και είχε μεγάλη επιτυχία!