Γράφει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος - Φιλόλογος
«Μακαρία η οδός, η πορεύει σήμερον (χθες) ότι ητοιμάσθη σοι τόπος αναπαύσεως» τροπάριο.
Με τις ευχές της εκκλησίας, σύσσωμης της Ελληνικής πολιτειακής, της πολιτικής και ενός απέραντου πλήθους Ελλήνων συνόδευσαν τον μεγάλο μουσουργό της Ελλάδος. Το τέκνο της μάνας Κρήτης, που ανέδειξε ένα Καζαντζάκη, ένα Θεοτοκόπουλο και πολλούς άλλους υποδέχεται τώρα το Μεγάλο δημιουργό. Με τα τραγούδια του και με την καρδιά του συγκίνησε όλους τους Έλληνες που τον συνόδευαν. Οι Κρητικοί με το δικό τους αγέρωχο βλέμμα και με φωνή στεντόρεια τραγούδησαν στην Κρήτη τον καημό τους και την αγάπη τους για το Θάνατο του ήρωα τους. Τον πολιτικό, τον κομματικό, τον πνευματικό, τον Οικουμενικό. Εγώ θα πρόσθετα τον παγκόσμιο διότι ο όρος «Οικουμενικός» ξεκίνησε από τους Αρχαίους Έλληνες, τους Ρωμαίους και στη συνέχεια ακολούθησαν οι Βυζαντινοί. Η έννοια της λέξης είναι περιορισμένη γιατί αναφέρονταν στον τότε γνωστό κόσμο. Σήμερα μετά και τις ανακαλύψεις του Νέου Κόσμου (Αμερικής) ο όρος ¨Παγκόσμιος» είναι πιο ευρύτερος, διότι ο Εθνικός μας Μουσικοσυνθέτης έτυχε παγκόσμιας αναγνώρισης.
Όταν έγινε γνωστός ο θάνατός του τα τηλέφωνα και τα ΜΜΕ μεταδίδουν τη δυσάρεστη είδηση η σκιά του θανάτου βαραίνει στην καρδιά των ανθρώπων Μέρες ολόκληρες τοποθετήθηκε η σορός του στη Μητρόπολη σε λαϊκό προσκύνημα και πέρασε η Ελλάδα και ακούμπησε στο φέρετρό του. Και την 27 Φεβρουαρίου 1943, τα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής κατά την εξόδιο ακολουθία του Κωστή Παλαμά η Ελλάδα ακούμπησε στο φέρετρό το ενώ έψαλε τον εθνικό ύμνο υπό τα βλοσυρά βλέμματα των Γερμανών στρατιωτών .Ήταν γενναίος και ο Παλαμάς που διέσχιζε τους δρόμους της Αθήνας ενώ ακούγονταν τα λόγια του Άγγελου Σικελιανού. Ο Παλαμάς για 60 χρόνια ήταν η εθνική φωνή. Τώρα εθνική φωνή είναι ο Μίκης Θεοδωράκης Απέραντο το πλήθος πήγε και αποχαιρέτησε τον Κρητικό τον Έλληνα και τον πατριώτη.
Χθες το βράδυ στο διαδίκτυο η Ρωσία τίμησε με έναν μοναδικό τρόπο τον μεγάλο Έλληνα Μίκη Θεοδωράκη. Παρουσίασε χορωδία η Ρωσία αποτελούμενη από τρεις μεγάλες σειρές, της ,Αεροπορίας, του Ναυτικού και Πεζικού (διπλές σειρές) Αξιωματικούς σε σύνολο 180 ένστολους αξιωματικούς Όλοι τραγουδούν με μεγάλο ενθουσιασμό τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη Στιγμές πατριωτικές και πρωτόγνωρες για τη συγκίνηση και τον θαυμασμό των Ρώσων.
Φυσικά δεν είναι η μοναδική περίπτωση. Τα τραγούδια του Μίκη έγιναν η ψυχαγωγία των Ελλήνων κάθε ηλικίας και η επαναστατική φωνή των λαών του κόσμου που στοχάζονται και επιθυμούν τη Ελευθερία και του πατριωτισμού. Ο Μεγάλος μας καλλιτέχνης, μουσουργός ήταν Μιχαήλ Θεοδωράκης ήταν βασικώς ένας μεγάλος Έλληνας Πολιτικός και κομματικός. Πολιτικός είναι ο κάθε Έλληνας που είναι γραμμένος στα βιβλία της πατρίδας του και με τις πολιτικές (πολίτης-πολιτικός) συζητήσεις ρυθμίζει τις σχέσεις του με την πολιτεία και με τους πολίτες. Στον τομέα αυτό ο αείμνηστος Μίκης Θεοδωράκης αναδείχτηκε ήρωας, πρωταθλητής. Με τα τραγούδια του εμψύχωνε τα χρόνια της Χούντας τους πολίτες και κουράγιο για τη συνέχεια της ζωής. Μετά την μεταπολίτευση συνέχισε και με τα τραγούδια του έδωσε νόημα στη ζωή τους, στους νέους να τραγουδούν ακόμα και στα σχολεία Ως κομματικός πολίτης είχε την επιλογή του , τις ιδέες του σεβαστές στον κάθε ελεύθερο άνθρωπο. Αντιμετώπισε τα βασανιστήρια του καθεστώτος της Χούντας στο γνωστή για τους εξόριστους το νησί της Μακρονήσου. Όλα αυτά τα βασανιστήρια δεν επηρέασαν τον πολιτικό, πατριωτικό Θεοδωράκη. Ούτε πληγώθηκε από τα τραύματα που είχε όταν ελευθερώθηκε. Το συναίσθημα της πατρίδας δεν αλλοιώθηκε παρά ισχυροποιήθηκε γιατί υπακούει στην προσταγή του Πλάτωνα: Να αγαπάς την πατρίδα, ακόμα και όταν είναι άδικη» Πλάτωνα.
«Τους ηγέτες δεν τους αναδεικνύουν τα διδακτορικά και τα φανταχτερά βιογραφικά, αλλά η φιλοπατρία, το σέβας στην παράδοση του λαού τους, η οξυδέρκεια και η αποφασιστικότητά τους να υπερασπιστούν πάση θυσία τα εθνικά δίκαια.»
Ο Μίκης έκανε και κάτι πιο σπουδαίο. Με το ρόπαλο των τραγουδιών του γκρέμισε τις διαχωριστικές κομματικές γραμμές και έδειξε το δρόμο της ελευθερίας των πολιτών. Αυτό έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην εκτίμηση των Ελλήνων. Τώρα ας αναπαύεται στην γη της Κρήτης που αγάπησε και ζήτησε εκεί να μείνει για πάντα
Βέροια 10 Σεπτεμβρίου 2021 Π. Παπαδόπουλος φιλόλογος