Το 5ο ΓΕΛ Βέροιας συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ KA1 μετά την έγκριση της αίτησής του σε σχέδιο κινητικότητας προσωπικού σχολικής εκπαίδευσης με τίτλο Επενδύοντας σε ένα Σχολείο Αποδοχής, Ευημερίας και Πληρότητας. Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ KA1 χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προσφέρει την ευκαιρία σε στελέχη σχολικών μονάδων να βιώσουν μια μαθησιακή εμπειρία σε μια άλλη χώρα με σκοπό την απόκτηση νέων δεξιοτήτων και γνώσεων σε σχέση με τις ανάγκες του σχολείου.
Στα πλαίσια του συγκεκριμένου σχεδίου το 5ο ΓΕ.Λ Βέροιας υλοποίησε δύο κινητικότητες στις 8/8/2021 και στις 23/8/2021. Η πρώτη αφορούσε την εκπαιδευτικό του 5ου ΓΕΛ Βέροιας, Αξούριστου Χαρά φιλόλογο, που συμμετείχε σε διαρθρωμένα προγράμματα μαθημάτων στην Ιταλία με θέμα «Διαχείριση συγκρούσεων, Συναισθηματική νοημοσύνη και Πρόληψη του Εκφοβισμού». Στη δεύτερη κινητικότητα συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί Χρυσής Σταμάτιος, φιλόλογος και Διευθυντής του 5ου ΓΕ.Λ Βέροιας, Γιαννάκη Ελένη, καθηγήτρια Αγγλικών και Λιακοπούλου Ευσταθία, φιλόλογος, οι οποίοι επίσης παρακολούθησαν διαρθρωμένα προγράμματα μαθημάτων στην Ισπανία με θέμα «Η Εμπειρία ενός Σχολείου που προσφέρει Πληρότητα και Ικανοποίηση- Στρατηγικές και Δεξιότητες για τους Εκπαιδευτικούς»
Η συμμετοχή των τεσσάρων εκπαιδευτικών στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα επιμόρφωσης συνέβαλε στην επαγγελματική τους βελτίωση και στην απόκτηση των απαιτούμενων γνώσεων και εμπειριών, προκειμένου να εκσυγχρονιστούν οι διδακτικές πρακτικές και παράλληλα να περιοριστούν οι ενδοσχολικές συγκρούσεις και η σχολική διαρροή και να θεμελιωθεί ένα γόνιμο μαθησιακό κλίμα στο σχολικό οργανισμό. Ταυτόχρονα η επαφή τους με συναδέλφους άλλων ευρωπαϊκών σχολείων και η ανταλλαγή εμπειριών και διδακτικών πρακτικών ενίσχυσε την Ευρωπαϊκή διάσταση και εξωστρέφεια του σχολείου και καλλιέργησε το έδαφος για μελλοντικές συνεργασίες.
Ειδικότερα στην πρώτη κινητικότητα, αυτή της Φλωρεντίας της Ιταλίας η συμμετέχουσα εκπαιδευτικός επιμορφώθηκε σχετικά με το πώς μπορεί να αναπτυχθεί η συναισθηματική νοημοσύνη των μαθητών στο πλαίσιο του σχολείου και να ελεγχθεί δημιουργικά το συναίσθημα, ώστε να αποτελέσει τη βάση για μια αποδοτικότερη μαθησιακή λειτουργία. Τα μαθήματα διάρκειας μίας εβδομάδας που διοργανώθηκαν από τους έμπειρους εκπαιδευτές του ευρωπαϊκού οργανισμού Europass Teacher Academy, πλούσια σε βιωματικές ασκήσεις και πρακτικές συμβουλές κατάφεραν να προσδώσουν στους συμμετέχοντες την πεποίθηση ότι είναι άμεσα εφαρμόσιμα στο ωρολόγιο πρόγραμμα του δημόσιου σχολείου.
Όσον αφορά τη δεύτερη κινητικότητα, στη Βαρκελώνη της Ισπανίας, αυτή εστίασε στο θετικό κλίμα που μπορεί να διαμορφωθεί στο σχολικό περιβάλλον μέσω της ομαδοσυνεργατικής μεθόδου διδασκαλίας και της συμπερίληψης στον σχολικό χώρο. Αναπτύχθηκαν με βιωματικό τρόπο οι έννοιες της ενσυνειδητότητας (mindfulness) και της ψυχικής υγείας (mental health) ως στόχοι προκειμένου να επιτευχθεί η ενεργοποίηση και η δημιουργικότητα μαθητών και εκπαιδευτικών. Παρουσιάστηκαν ακόμα πρακτικές για την αντιμετώπιση τόσο των συγκρούσεων μέσα στο σχολικό περιβάλλον, όσο και της κόπωσης (burn out). Η εμπειρία, η επιστημονική επάρκεια και η οργανωτικότητα των εκπαιδευτών του ευρωπαϊκού οργανισμού Europass Teacher Academy ανταποκρίθηκαν πλήρως στις προσδοκίες και τις ανάγκες των επιμορφούμενων εκπαιδευτικών.