Στις 7 Σεπτεμβρίου στις 9.00 μ.μ. στην Παλιά Εβραική Συνοικία με ελεύθερη είσοδο και καθήμενοι
Πώς άντεξε τόσα χρόνια αυτό το υφαντό και δείχνει σαν καινούργιο; Από τι είναι φτιαγμένα αυτά τα νήματα και οι βαφές και δεν χαλάνε; Πώς χάλασε η σειρά κι αντί να φτιάχνουμε τεχνήματα χρήσιμα που αντέχουν, φτιάχνουμε τεχνήματα εφήμερα και αναλώσιμα;
Πολλά απ’ αυτά τα υφαντά τα βρήκαμε στα σκουπίδια, άλλα τα βρήκαμε φυλαγμένα με ευλάβεια, σαν ένα μυστικό που πρέπει να κρατηθεί. Υπάρχουν βέβαια και υφαντά που ακόμα στολίζουν τοίχους περήφανων ανθρώπων κι ευτυχώς υπάρχουν ακόμα κι αργαλειοί που υφαίνουν.
Την τεχνική της μουσικής την μάθαμε καλά, κι ακόμα τη σπουδάζουμε βέβαια, την ύφανση της όμως έπρεπε να τη νοιώσουμε. Ταξιδέψαμε όπου τραβούσε η καρδιά, ταξιδέψαμε σε διάφορα μέρη, γνωρίσαμε, νοιώσαμε, μάθαμε. Κι όταν πιάσαμε να υφάνουμε ήρθε από μόνο του ένα νήμα κι έλαμπε ολόκληρο κι ήταν ένα νήμα που δεν το κουβάλησαν, μα φυτρώνει, κι όσο κι αν το κόβεις αυτό φυτρώνει: το ασταμάτητο τραγούδι της γιαγιάς, τα τραγούδια στο τραπέζι, οι χοροί, τ΄ αποκριάτικα. Ένας χείμαρρος συναισθημάτων, ήχων, βιωμάτων, ιστοριών ποτίζει το νήμα και το δυναμώνει. Κι ο λόγος του τραγουδιού μια κιβωτός ποίησης: καμιά λέξη δεν περισσεύει, κάθε λέξη είναι μια βελονιά που ανοίγει μια πιθανότητα στη συλλογική μνήμη.
Ο Αργαλειός μας υφαίνει αόρατα μα τα υφαντά του μένουν αξέχαστα. Βάζουμε νήματα πολλά και πολλών μα τελικά είμαστε εμείς οι ίδιοι τα νήματα και υφαινόμαστε ξανά και ξανά μέσα στο χρόνο. Άκουσε να δεις αυτό που έχεις ήδη μέσα σου, ένα κομμάτι απ’ όλες και όλους όσους μίλησαν ελληνικά να σου εξηγούν με τραγούδι και χορό τους δρόμους της ζωής.
Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Στιγμές
Τα τραγούδια που ερμηνεύουμε τα διαλέξαμε επειδή μιλούν για το σήμερα όσο και για το χτες ή το αύριο, μιλούν για το παντοτινό και μάλιστα απ’ την μεριά των ταπεινών ανθρώπων. Είναι η προφορική, η άγραφη ιστορία κι αυτό που σώζει δεν είναι στρατηγοί και μάχες μα στιγμές. Στιγμές μαγικές που έλιωσαν τον χρόνο: ένα μέρος, ένα θάνατο, ένα σπίτι, έναν έρωτα που πήγε στραβά, έναν αποχαιρετισμό. Μικρές αφορμές συνθέτουν ένα συναρπαστικό αφήγημα της ανθρώπινης φύσης.
" Η αγάπη θέλει φρόνηση, θέλει ταπεινοσύνη, θέλει λαγού περπατησιά κι αητού γρηγοροσύνη”
Η ίδια η φύση της ζωντανής επιτέλεσης της δημοτικής μουσικής μας προτρέπει να αυτοσχεδιάσουμε, να νοιώσουμε τον ακροατή και τον παλμό του και να δημιουργήσουμε κάτι για εμάς εδώ και τώρα που αξία του να είναι το βίωμα και όχι η καταγραφή. [Παρακαλούμε ξεχάστε για λίγο τα κινητά σας, θα σας κάνει καλό...]
Ο αυτοσχεδιασμός ως δομικό στοιχείο της δημοτικής μουσικής δημιουργεί ένα ευρύχωρο περιβάλλον που συνομιλεί με λαϊκές και λόγιες μουσικές του κόσμου, ένα περιβάλλον ουσιωδώς μοντέρνο. Δεν ξέρουμε εαν η μουσική που φτιάχνουμε είναι νέα ή παλαιά, πάντως είναι η δική μας μουσική, η μουσική μας!
Μη καμαρώνεις Άνοιξη με τα πολλά λουλούδια
θε να τα πάρει ο θεριστής, να τα μαράνει ούλα”
Ο Αλέξανδρος Ιωσηφίδης γεννήθηκε στη Βέροια το 1987. Ξεκίνησε μαθήματα μουσικής σε ηλικία 4 ετών και ασχολήθηκε με πιάνο, βιολί, χορωδία, θεωρητικά και αυτοσχεδιασμό. Από τα 12 μέχρι τα 17 συνέχισε μαθήματα πιάνου και ανώτερων θεωρητικών στη Θεσσαλονίκη με τη Μαρία Γεωργιάδου. Στο διάστημα αυτό πήρε πτυχίο πιάνου, αρμονίας και αντίστιξης. Στα 17, κατόπιν ακρόασης, το Βασιλικό Κολλέγιο Μουσικής του προσέφερε πλήρης υποτροφία για να σπουδάσει εκεί. Έτσι το 2009 ολοκλήρωσε το Bachelor Of Music με καθηγητή πιάνου τον prof. John Blakely. Το 2009-2010 ο Αλέξανδρος επέστρεψε στη Βέροια όπου δούλεψε στο Ωδείο Φίλιππος ως δάσκαλος κλασσικού και τζαζ πιάνου. Την ίδια χρονιά το Ωνάσειο Ίδρυμα του προσέφερε υποτροφία για μεταπτυχιακές σπουδές κι έτσι τον Σεπτέμβρη του 2010 επέστρεψε στο Βασιλικό Κολλέγιο του Λονδίνου και ολοκλήρωσε το Masters in Performance τον Ιούνιο του 2012. Έπειτα παρέμεινε για 3 χρόνια στο Λονδίνο όπου δούλεψε ως πιανίστας και δάσκαλος μουσικής σε σχολεία.
Το 2015 επέστρεψε στην Ελλάδα και από τότε εργάζεται σε διάφορους χώρους της μουσικής: δάσκαλος πιάνου και αυτοσχεδιασμού, ιδρυτικό μέλος της τζαζ μπάντας "Balsam Blue",
μαέστρος της χορωδίας Π.Γ.Σ. "Ο Προμηθέας", συνθέτης και μουσικός για το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βεροίας και άλλους θεατρικούς φορείς κ.α. Το 2018 εξέδωσε συλλογή από μεταγραφές ρεμπέτικων τραγουδιών για πιάνο με τίτλο "10 Νυχτερινά Ρεμπέτικα" και το 2019 μια συλλογή από 32 αυτοσχεδιασμούς σε πιάνο, βασισμένους σε ινδικά raga με τίτλο "Melakarta Ragam Piano Project".
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΑΤΣΕΝΤΙΔΟΥ
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λάρνακα της Κύπρου. Η ενασχόληση της με το τραγούδι ξεκίνησε βιωματικά από πολύ νεαρή ηλικία με βασικό ερέθισμα τη γιαγιά της που τραγουδούσε ακατάπαυστα. Σε ηλικία 8 ετών γράφτηκε σε ωδείο οπου παρακολουθούσε μαθήματα πιάνου, θεωρητικά και φωνητική μέχρι τα 18. Τα τελευταία 3 χρόνια στο ωδείο παρέδιδε η ίδια μαθήματα σολφέζ και θεωρίας σε παιδιά του ωδείου. Στα 18 της πέρασε στο τμήμα μουσικών σπουδών του Α.Π.Θ. Κατά τη διάρκεια της φοίτησης της συμμετείχε σε διάφορα μουσικά σύνολα όπως το "Μουσικό Πολύτροπο" και οι "Πλειάδες" μέσα από τα οποία εμβάθυνε τη σχέση της με την Ελληνική παραδοσιακή μουσική.
Τα τελευταία δώδεκα χρόνια η Ελευθερία κατοικεί στην Βέροια όπου εργάζεται ως τραγουδίστρια και δασκάλα φωνητικής τοποθέτησης, πιάνου και μουσικοκινητικής.
ΖΩΗ ΜΑΝΤΖΟΥ
Η Ζωή Μάντζου γεννήθηκε το 1988 και μεγάλωσε στη Βέροια. Η επαφή της με το τραγούδι ξεκίνησε από πολύ νωρίς όπου στο μουσικό δωμάτιο του μπαμπά της άκουγαν και τραγουδούσαν από Gary Moore μέχρι Βαγγέλη Γερμανό. Σε ηλικία 7 ετών ξεκίνησε μαθήματα πιάνου και θεωρητικά στο Ωδείο Φίλιππος στη Βέροια. Παράλληλα συμμετείχε σε χορωδία υπό τη διεύθυνση του Κώστα Μπραβάκη. Στα 16 της ξεκίνησε μαθήματα φωνητικής στο κλασσικό τραγούδι με την Φωτεινή Μπάκα στη Θεσσαλονίκη. Το 2009 ξεκίνησε σπουδές στο Politecnico Di Torino. Κατά τη διάρκεια των σπουδών ήρθε σε επαφή με την τζαζ μουσική και ξεκίνησε μαθήματα σύγχρονου τραγουδιού.
Το 2015 επέστρεψε στη Βέροια. Ξεκίνησε σπουδές τζαζ στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης με δασκάλα φωνητικής τοποθέτησης την Βίκυ Αλμαζίδου και συνοδεία τον Γρηγόρη Σιμαδόπουλο. Τα τελευταία χρόνια συμμετείχε σε διάφορα σεμινάρια σε Ελλάδα και εξωτερικό με μουσικούς διεθνούς φήμης όπως οι Billy Cobham, Sheila Jordan, Aaron Goldberg, Milcho Meviev, Peter
Salchev και Σαββίνα Γιαννάτου. Ως τραγουδίστρια έχει συνεργαστεί με διάφορους καλλιτέχνες της πόλης όπως τον Αλέξανδρο Ιωσηφίδη, Λάζαρο Μπίντση, Γιάννη Γεωργουδάκη, Βασίλη Βαλαβάνη κ.α. Αυτή τη στιγμή είναι ενεργό μέλος στα σχήματα Balsam Blue, Nefes, Ηχώ Βερόης, Λόγιασμα και Αργαλειός.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΟΥΛΙΟΣ
Ο Γιάννης Πούλιος γεννήθηκε στο Bruschal Γερμανίας και μεγάλωσε στην Κατερίνη. Μαθήτευσε στο μουσικό σχολείο Κατερίνης και μετέπειτα φοίτησε στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής στην Άρτα καθώς και στo Yildiz Technical University στην Κωνσταντινούπολη. Σήμερα έχει ενεργή συμμετοχή στον ελλαδικό μουσικό χώρο καθώς και στο εξωτερικό με συνεργασίες επί σκηνής αλλά και σε δισκογραφικό επίπεδο με διάφορα μουσικά σχήματα όπως: το "Tasos Poulios triο", το "Σummation" του Αποστόλου Σιδέρη, το σχήμα Ηλιοδρόμιο, το Lappino project του Δημήτρη Λάππα, και το σχήμα Ali Perret’s DU.DU στην Κωνσταντινούπολη. Επίσης έχει συνεργαστεί με το σχήμα Ψυχή & Σώμα με τον Ματθαίο και Κώστα Τσαχουρίδη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το σχήμα Λωξάντρα και με καλλιτέχνες τον Haig Yazdjan, την Αρετή Κετιμέ, τον Αντώνη Απέργη, τον Φώτη Σιώτα, τον Νίκο Παραουλάκη, τον ο Κωσταντίνο Πλούσιο κι άλλους ακόμη μουσικούς της ελληνικής μουσικής σκηνής.
ΝΙΚΟΣ ΑΓΓΟΥΣΗΣ
Ο Νίκος Αγγούσης γεννήθηκε το 1982 στην Αθήνα. Είναι μουσικός τρίτης γενιάς, της γνωστής μουσικής οικογένειας Δοϊτσίδη και τα πρώτα του μουσικά ερεθίσματα προέρχονται από την οικογένεια του.
Η πρώτη συστηματική ενασχόληση του με το κλαρίνο (σε πρώτη φάση κλασικό) ξεκίνησε στην ηλικία των 12 ετών με πρώτο του δάσκαλο τον Γερμανό Johan Weis, και συνεχίστηκε στο Δημοτικό Ωδείο Σταυρούπολης με δάσκαλο τον Φώτη Τερζή. Ταυτόχρονα κάνει και τα πρώτα του δειλά βήματα στην παραδοσιακή μουσική συμμετέχοντας σε συναυλίες της οικογένειας του.
Τον Ιανουάριο 2010 αποφοίτησε από το Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ. Κατά τη διάρκεια της φοίτησης του στο τμήμα, μαθήτευσε με τους Γιώργο Καραφέρη, Αλέξανδρο Αρκαδόπουλο και Κώστα Ζέρβα. Αυτή την περίοδο ολοκληρώνει το Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών, Εθνομουσικολογία και Πολιτισμική Ανθρωπολογία, με κατεύθυνση στην «Εκτέλεση/Ερμηνεία της Παραδοσιακής Μουσικής» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Όσον αφορά στις καλλιτεχνικές του συνευρέσεις, έχει κατά καιρούς συνεργαστεί με αρκετούς γνωστούς τραγουδιστές του λαϊκού/παραδοσιακού και έντεχνου/έθνικ χώρου. Παράλληλα, αποτελεί ένα από τα ιδρυτικά μέλη του μουσικού σχήματος Μπρατίμια. Επίσης είναι βασικό μέλος των μουσικών σχημάτων Loxandra Ensemble και Rodopi Ensemble. Εκτός των άλλων συνεργάστηκε κατά καιρούς με διάφορα μουσικά σχήμα όπως Villagers of Ioannina City, kontrabando ensemble, Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας, Θρακόμελο, κ.α. Έχει λάβει μέρος σε διάφορες συναυλίες και φεστιβάλ λαϊκής μουσικής τόσο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Τα τελευταία χρόνια διδάσκει Παραδοσιακό κλαρίνο σε διάφορα Μουσικά σχολεία και Ωδεία ανά την Ελλάδα.
Τέλος, παρουσιάζει πλούσια δισκογραφική δραστηριότητα, με την πρόσφατη κυκλοφορία του πρώτου προσωπικού δίσκου, «Με μια Πνοή… Χορός»
Η συναυλία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ ΒΕΡΟΙΑ ΕΥΗΧΗ ΠΟΛΗ της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας
ΟΔΗΓΙΕΣ
Ενημερώνουμε
το κοινό ότι θα τηρηθούν ΟΛΑ τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Υποχρεωτική
χρήση μη ιατρικής μάσκας.
Παρακαλούνται
οι θεατές να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των ταξιθετών και του προσωπικού ασφάλειας
κατά την είσοδο τους και κατά την έξοδο τους.