Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από γρίπη μέσα στο Σαββατοκύριακο, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων στους 40.
Ήδη, 57 άνθρωποι νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ άλλοι τρεις εισήχθησαν σε ΜΕΘ, δύο στο «Βενιζέλειο» και ένας στο «Σωτηρία».
Συνολικά έχουν νοσηλευθεί σε σοβαρή κατάσταση σε ΜΕΘ 145 άτομα και στην πλειοψηφία τους είναι ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα που δεν είχαν εμβολιαστεί κατά της γρίπης.
Ερωτήσεις-απαντήσεις για τη γρίπη
Οι εκπρόσωποι του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς τα θύματα στην πλειοψηφία τους δεν είχαν εμβολιαστεί παρότι ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου (υπερήλικες, χρονίως πάσχοντες, παχύσαρκοι κλπ).
Την περασμένη εβδομάδα, το Ινστιτούτο Παστέρ ανακοίνωσε ότι η εποχική γρίπη έχει περάσει σε φάση «μεγάλης εξάπλωσης» στην Ελλάδα.
Το στέλεχος που κυριαρχεί είναι η γρίπη των χοίρων Α(H1N1) που προκάλεσε πανδημία το 2009. Παράλληλα όμως συνεχίζεται και η κυκλοφορία του στελέχους Α(Η3Ν2) και δύο στελεχών γρίπης τύπου Β.
Το Παστέρ επισήμανε ωστόσο ότι, εκτός από τη γρίπη, κυκλοφορούν αυτή την περίοδο στην Ελλάδα και άλλοι ιοί του αναπνευστικού, όπως ο συγκυτιακός ιός και διάφοροι ρινοϊοί.
Το Ινστιτούτο ανέφερε επίσης ότι δέχεται αναφορές για χαμηλή αξιοπιστία των ταχέων τεστ διάγνωσης της γρίπης. Σύμφωνα με στοιχεία των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), η ευαισθησία των δοκιμασιών κυμαίνεται από 40% έως 70% και η ειδικότητά τους από 85% έως 100%.
Αυτό σημαίνει ότι τυχόν αρνητικά αποτελέσματα σε ένα δείγμα ασθενούς δεν αποκλείουν την ύπαρξη του ιού και στις περιπτώσεις αυτές η εργαστηριακή διάγνωση πρέπει να γίνεται με μοριακή μέθοδο.