ΔΕΥΑΒ και ΤΟΕΒ: Επιτακτική ανάγκη εξοικονόμησης και ορθολογικότερης χρήσης του νερού από όλους
Ούτε μία, ούτε δύο βροχές και καταιγίδες αρκούν, για να πούμε ό- τι φέρνουμε μια κάποια ισορροπία στις συνέπειες από την έλλειψη νερού λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας, που έχει επηρεάσει σημαντικά τα αποθέματα νερού. Οι πηγές του Βερμίου στερεύουν, το ίδιο και οι γεωτρήσεις σε πολλά χωριά της περιοχής μας.
Μεγάλο πρόβλημα στα ορεινά
Το πρόβλημα της έλλειψης νερού παρατηρήθηκε φέτος σε μεγαλύτερο βαθμό, εξ αιτίας της ανομβρίας και προφανώς της κλιματικής αλλαγής (σύμφωνα με εκτιμήσεις επιστημόνων), αλλά και της υπερκατανάλωσης νερού, κυρίως σε ορεινά παραθεριστικά χωριά του δήμου Βέροιας, που το καλοκαίρι υπερδιπλασιάζουν την δραστηριότητά τους.
Ι. Πισσάς: «Εάν επαναληφθεί ο φετινός χειμώνας, θα είμαστε ακόμη πιο δύσκολα»
«Φέτος η χρονιά ήταν πολύ δύσκολη ως προς την επάρκεια του νερού. Δεν είχε τέτοιες βροχές ώστε να μπορούμε να είμαστε καλά. Στα ορεινά χωριά υπάρχει όντως θέμα, γιατί έχουν μειωθεί οι πηγές κυρίως από την ανομβρία. Και μια καλή βροχή δεν μας σώζει… Χρειαζόμαστε τουλάχιστον μία εβδομάδα συνεχόμενης βροχόπτωσης για να γεμίσουν κάπως οι υδροφόροι ορίζοντες», λέει ο κ. Ιωάννης Πισσάς, τεχνικός δικτύου ΤΟΕΒ Βέροιας, επισημαίνοντας -ερωτηθείς σχετικά- ότι ο κάμπος της Βέροιας δεν έχει τα ίδια προβλήματα με τον κάμπο της Νάουσας, διότι ποτίζεται από τον Αλιάκμονα. Υπάρχει όμως όντως πρόβλημα στα ορεινά χωριά, υπογράμμισε, τονίζοντας την επιτακτική ανάγκη εξοικονόμησης του πολύτιμου αυτού αγαθού, καθώς και την ορθολογικότερη χρήση του νερού προς άρδευση και μάλιστα σε χρονιές όπως η φετινή που είναι δύσκολη.
«Με μια καλή διαχείριση πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να το εξισορροπήσουμε κάπως, με τη συνεργασία πολιτών και φορέων. Χρειάζεται να μπορούμε να έχουμε μία ισορροπία. Φέτος το παλέψαμε, αλλά εάν επαναληφθεί ο φετινός χειμώνας και την επόμενη χρονιά, τότε θα είμαστε όντως ακόμη πιο δύσκολα».
Δ. Δάσκαλος: Στέρεψαν πηγές και γεωτρήσεις
Το μεγάλο πρόβλημα που έχουν με την έλλειψη νερού τα ορεινά χωριά του δήμου Βέροιας, επεσήμανε ο κ. Δημήτρης Δάσκαλος, διευθυντής Τεχνικής Διεύθυνσης της ΔΕΥΑΒ.
«Δεν υπάρχουν αποθέματα νερού στις πηγές, η λειψυδρία είναι γεγονός. Για να έχουμε νερά και να μην έχουμε πρόβλημα το καλοκαίρι, θα πρέπει το χιόνι του χειμώνα να είναι το λιγότερο πάνω από έξι μέτρα στο βουνό. Πρέπει περιοδικά να συγκεντρωθεί αυτό το ύψος χιονιού, αλλιώς δεν μπορούμε να έχουμε νερό με επάρκεια», τονίζει και προσθέτει: «Αποθέματα νερού δεν υπάρχουν… Να φανταστείτε ότι ο αγωγός συνδέσμου της Αλεξάνδρειας από τον οποίο παίρνει νερό η Αλεξάνδρεια αλλά και ένα τμήμα της Βέροιας (Μετόχι, Ασώματα κλπ) κι αυτός έχει στερέψει τους τελευταίους μήνες».
Προσπάθεια νέων γεωτρήσεων
Συνεχίζοντας ο κ. Δάσκαλος, λέει: «Οι πηγές στον Τριπόταμο, σε Καστανιά, Κουμαριά, Κωστοχώρι, οι πηγές του Ασούρμπασι στο Σέλι, έχουν στερέψει … Σε Πολυδένδρι, Ελαφίνα, Χαράδρα και σε πολλά ακόμα χωριά έχει πέσει η παροχή των πηγών . Οι μόνες που έχουν λίγο νερό, είναι πάνω στα Πριόνια κι αυτές με χαμηλή παροχή, που το στέλνουν στον οικισμό. Πρόβλημα υπάρχει και στη Φυτειά όπου οι πηγές δεν έχουν καθόλου νερό. Το ίδιο και μία γεώτρηση που υπάρχει στο χωριό, η οποία δουλεύει σταδιακά για 4-5 ώρες, τόσο όσο να γεμίσουν οι κάτοικοι τις δεξαμενές τους. Χθες μάλιστα στη Φυτειά έγινε μία προσπάθεια για δεύτερη γεώτρηση δίπλα στην υπάρχουσα (φωτο) πλην όμως δεν φαίνεται να μας δίνει νερό. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν άλλες λύσεις, γι αυτό επιχειρούμε να ανοίξουμε νέες γεωτρήσεις δίπλα στις παλιές που έχουν στερέψει, όπως και στο Ξηρολίβαδο.
Προσπαθούμε να κάνουμε μία σωστή διαχείριση, όμως ταυτόχρονα γίνεται κατασπατάληση του νερού από τους κατοίκους, που κάνουν κατάχρηση… Οι καταναλώσεις νερού στα χωριά είναι τεράστιες, πολύ μεγαλύτερες και από τη Βέροια. Παρόλο που το λέμε συνέχεια, πολλοί κάτοικοι ποτίζουν μπαξέδες, ακόμα και χωράφια, με πόσιμο νερό. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Το νερό είναι μόνο για οικιακή χρήση και όχι για άρδευση, αυτό πρέπει να το καταλάβουν οι δημότες».
«Δύσκολη» λύση τα ρολόγια
Για το θέμα της κατάχρησης νερού, εδώ και χρόνια ακούγεται από την εκάστοτε δημοτική Αρχή και την ΔΕΥΑΒ, η πρόταση για τοποθέτηση ρολογιών για καταμέτρηση των ποσοτήτων νερού που καταναλώνει το κάθε νοικοκυριό, όμως αυτή η λύση δεν προχωράει, διότι, όπως λέει ο κ. Δάσκαλος, υπάρχει ένα ζήτημα ως προς την κοστολόγηση, σε συνάρτηση με την χρονική περίοδο χρήσης του νερού, καθώς η διαμονή των κατοίκων στα ορεινά χωριά αφορά κυρίως το καλοκαίρι, για παραθερισμό. Οπότε προς το παρόν, η μόνη λύση επαφίεται στον «πατριωτισμό» των κατοίκων για λογική χρήση του νερού.
Επάρκεια για τη Βέροια, από Ασπρονέρι και Μαυρονέρι
Σε ερώτηση σχετικά με την επάρκεια νερού στην πόλη της Βέροιας, ο κ. Δάσκαλος είπε ό- τι η Βέροια παίρνει νερό από το Ασπρονέρι και το Μαυρονέρι, όπου, ευτυχώς, δεν υπάρχει πρόβλημα. «Η παροχή της πηγής, εάν έχει 1.000 κυβικά, εμείς (ΔΕΥΑΒ) έχουμε δεσμευμένα τα 300, οπότε και να πέσει η στάθμη, αυτή την ποσότητα θα την έχει πάλι η Βέροια και δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα. Εκτός εάν προκύψει μεγάλο θέμα με την ανομβρία…»
Από τις πηγές, στην πόλη
Ο Χρήστος Σιδηρόπουλος, μηχανολόγος μηχανικός υπεύθυνος του τμήματος διαχείρισης τηλεμετρίας των δικτύων ύδρευσης της ΔΕΥΑΒ, μας ενημέρωσε για την διαδρομή και τον τρόπο που «κατεβαίνει» το νερό στην πόλη, μέσω αγωγών από τις μεγάλες δί δυμες δεξαμενές που βρίσκονται στη θέση «Αρζόγλου» στο δρόμο προς Ραχιά, χωρητικότητας 1.700 κυβικών η καθεμία και μέσω αγωγών τροφοδοτούν το δίκτυο της Βέροιας, αλλά και τις δίδυμες δε- ξαμενές, στο δρόμο προς το Σέ- λι (από τις πηγές Ασπρονερίου), χωρητικότητας 2.800 κυβικών η καθεμία και όλες τροφοδοτούν την πόλη μέσω μικρότερων δεξαμε- νών και αγωγών, ενώ μέσα στο δίκτυο της Βέροιας είναι τοποθε- τημένοι πολλοί σταθμοί μέτρησης πίεσης και παροχής νερού ώστε σε περίπτωση διαρροής να υπάρ- ξει παρέμβαση.
Αποτυπωμένες στο σύστημα ελέγχου της ΔΕΥΑΒ είναι και ό- λες οι κοινότητες και τα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου Βέροιας (δεξαμενές, γεωτρήσεις, αντλιοστάσια), με δυνατότητα παρεμβάσεων από απόσταση σε περίπτωση βλάβης (τηλέλεγχος -τηλεχει- ρισμός).
Βροχοπτώσεις: Κατ’ ελάχιστον τραγική η φετινή χρονιά
Το πρόβλημα της ανομβρίας, η χαμηλή στάθμη των πηγών και των γεωτρήσεων με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρή έλλειψη νερού, σαφώς δεν αφορά μόνο την περιοχή μας, είναι πανελλαδικό -και όχι μόνο- φαινόμενο. Κλείνοντας, μεταφέρουμε πρόσφατη έκκληση από τον Διευθυντή του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, Χαράλαμπο Χατζηπάκο, που δήλωσε: «Όπως όλοι πρέπει να αντιλαμβάνονται, η φετινή χρονιά όσον αφορά τις βροχοπτώσεις είναι κατ’ ελάχιστον τραγική. Η μόνη έκκληση που κάνω στον κόσμο είναι να κάνει οικονομία στο νερό, διότι μπορεί να έχουμε κι άλλες χρονιές σαν την φετινή».
Σοφία Γκαγκούση