Στα 43 λεπτά το κιλό έχει παγιωθεί τις τελευταίες μέρες η τιμή στο συμπύρηνο ροδάκινο, ενόψει της ποικιλίας Άντρος που ξεκινά αυτόν τον καιρό. Ελλείψει πρώτης ύλης, λόγω των ζημιών στην παραγωγή από παγετό και χαλάζι, η αύξηση στην τιμή υπολογίζεται στο 65% σε σχέση με την περσινή (26 λεπτά), ωστόσο πηγές από τον βιομηχανικό κόσμο κάνουν λόγο για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση εξαιτίας της κακής ποιότητας της πρώτης ύλης.
Συγκεκριμένα, μιλούν για παραδόσεις συμπύρηνων ροδάκινων κάθε λογής από τους αγρότες, από τα οποία μετά τη διαλογή αξιοποιείται μόνο ένα μέρος τους. Κάτι που σημαίνει ότι με 43 λεπτά αγοράζονται και τα συμπύρηνα που θα καταλήξουν στη χυμοποίηση. (Το μόνο θετικό της περιόδου είναι η μη ύπαρξη βροχοπτώσεων και προσβολών από μύκητες, που θα αλλοίωναν ακόμη περισσότερο την ήδη προβληματική πρώτη ύλη.)
Με όλα τα παραπάνω, πηγές της βιομηχανίας εκτιμούν ότι στην πράξη το κόστος για τη βιομηχανία θα είναι πολύ μεγαλύτερο από τα 43 λεπτά. Πολλώ μάλλον όταν φέτος η τελική παραγωγή θα κυμανθεί σε επίπεδα κάτω του μισού (περίπου 200.000 τόνοι), την ίδια ώρα που η όλη διαδικασία διαλογής των καλών ποσοτήτων πρώτης ύλης για την κομπόστα, οδηγεί μοιραία σε αύξηση του κόστους παραγωγής, αφού για πολύ λιγότερες ποσότητες τα εργατικά παραμένουν τα ίδια.
Τη φετινή σεζόν ξεκίνησαν τη λειτουργία τους 15 από τις 17 βιομηχανίες κομπόστας.
Πηγή: Penapress