-Παράδειγμα προς μίμηση εκτιμούν το μοντέλο της Ημαθίας
Μια αποστολή από 21 εκπροσώπους αγροτικών συνεταιρισμών και άλλων αγροτικών οργανώσεων της Βόρειας Μακεδονίας, βρέθηκε για δύο μέρες στην Βέροια (προχθές και χθες) για να επισκεφθούν και να δουν πώς λειτουργούν οι αγροτικοί συνεταιρισμοί στην περιοχή μας και να μεταφέρουν τα συμπεράσματα της επίσκεψής τους στους αγρότες της χώρας τους. Η επαφή έγινε με την Κοινοπραξία Ομάδων Παραγωγών και Συνεταιρισμών Ημαθίας και τον πρόεδρό της Χρήστο Γιαννακάκη, μέσω της οργάνωσης CARE (MKO) που είναι ευρωπαϊκός οργανισμός με έδρα τη Γερμανία και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαική Ένωση. Η οργάνωση έχει 15.000 εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο και δραστηριοποιείται στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας καθώς και στα Σκόπια, στον αγροτικό τομέα, εστιάζοντας στα δικαιώματα και τις δυνατότητες που μπορούν να έχουν οι αγρότες ώστε να οργανωθούν καλύτερα μέσω συνεταιρισμών και ενώσεων. Για την αγροτική ανάπτυξη και την ενίσχυση των γεωργών, 19 συνεταιρισμοί υποστηρίζονται από την CARE, με ένα εκατομμύριο ευρώ για την παραγωγή αλλά και την επεξεργασία των προϊόντων τους, μετά τη συγκομιδή.
Χρήσιμη εκπαιδευτική επίσκεψη
Ο εκπρόσωπος της CARE κ. Ντράγκαν Πέριτς, ζήτησε ο ίδιος από τον κ. Γιαννακάκη, εάν υπάρχει δυνατότητα, να προγραμματισθεί μια «εκπαιδευτική» επίσκεψη στην περιοχή μας (προηγήθηκε και μια στην Καβάλα), η οποία άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στην αποστολή, τόσο από τη φιλοξενία, όσο και από τον τρόπο λειτουργίας των συνεταιριστικών οργανώσεων στην Ημαθία, όπως είπαν σε συνέντευξή τους χθες το μεσημέρι, στο «Αιγές Μέλαθρον». Παρόντες ήταν ο κ. Shovket Hazari , ως εκπρόσωπος του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης της Βόρειας Μακεδονίας και η πρόεδρος της Ένωσης Aγροτικών Συνεταιρισμών κα Σουζάνα Ντιμιτριέβσκα, με διερμηνέα την Μαρία Λύρα.
Η αποστολή επισκέφθηκε αγροτικούς συνεταιρισμούς της Ημαθίας για να δει τον τρόπο που δουλεύουν και λειτουργούν. Οι εντυπώσεις της αποστολής από την λειτουργία τόσο της κοινοπραξίας όσο και των συνεταιρισμών της περιοχής μας ήταν άριστες, όπως είπαν, και προσβλέπουν στην υπογραφή ενός μνημονίου κατανόησης και συνεργασίας για περαιτέρω ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και περιοχών.
«Εμείς δεν λειτουργούμε στο επίπεδο της Ελλάδας και για αυτό το λόγο ήρθαμε να δούμε το μοντέλο των συνεταιρισμών στην Ημαθία και να μεταφέρουμε την εμπειρία μας στους αγρότες της χώρας μας. Είδαμε με ενδιαφέρον τι γίνεται στον συνεταιριστικό τομέα εδώ, πώς λειτουργούν και πώς συνεργάζονται οι συνεταιρισμοί μεταξύ τους και πόσο μεγάλη σημασία δίνουν στην ποιότητα των προϊόντων», τόνισαν.
Παράδειγμα προς μίμηση το μοντέλο στην Ημαθία
Η πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, τόνισε ότι η Ένωση η οποία έχει 48 μέλη, δουλεύει για την οργάνωση και την υποστήριξη των μελών της και λειτουργεί ως μέσο μεταφοράς των αγροτικών προβλημάτων προς το κράτος. «Υπάρχει καλή συνεργασία με το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης της χώρας μας και προσπαθούμε να ενταχθούμε σε αγροτικά προγράμματα που θα βοηθήσουν τους αγρότες». Όπως είπε η κα Ντιμιτριέβσκα, η επίσκεψη στην Ημαθία απέφερε χρήσιμα συμπεράσματα που μπορεί να οδηγήσουν και να προετοιμάσουν τους αγρότες της Βόρειας Μακεδονίας σε επενδύσεις, κάτι που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει… Και πρόσθεσε ότι θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε ένα σχεδιασμό μαθαίνοντας από την Ελλάδα και λαμβάνοντας υπόψη το μοντέλο λειτουργίας των συνεταιρισμών της Ημαθίας, ώστε στο μέλλον να μπουν και οι ίδιοι σε ένα σύστημα αγροτικής ανάπτυξης. Επεσήμανε ιδιαίτερα την ύπαρξη συνεργασίας των συνεταιρισμών ως μεγάλο όπλο. «Μας χρειάζεται η εμπειρία και η τεχνογνωσία η δική σας για να εκμεταλλευτούμε και εμείς αγροτικά προγράμματα, αλλά και να αναπτυχθούν συνεργασίες μεταξύ μας και σε επίπεδο μάρκετινγκ».
Από τους επικεφαλής της αποστολής εκφράστηκε η επιθυμία περαιτέρω συνεργασίας με ελληνικές συνεταιριστικές οργανώσεις, στο πλαίσιο του ανοίγματος της Βόρειας Μακεδονίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και της προώθησης προϊόντων των δύο χωρών αντίστοιχα, στις εσωτερικές τους Αγορές (ροδάκινα μήλα δαμάσκηνα καρπούζια πεπόνια κ.α).
Πως λειτουργεί το Υπουργείο Γεωργίας στα Σκόπια
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Γεωργίας της Βόρειας Μακεδονίας, αναφέρθηκε στην εθνική πολιτική για τους αγρότες και την στρατηγική του υπουργείου, με προγράμματα και μέτρα στήριξης των αγροτών, σε συνεργασία με το υπουργείο οικονομικών τα πανεπιστήμια και τις ΜΚΟ και είπε ότι υπάρχει μία online πλατφόρμα που επικοινωνούν με τους αγρότες και τους πολίτες, γύρω από θέματα γεωργίας.
Η επίσκεψη στην Ημαθία, είπε ότι εντάσσεται στο πλαίσιο του στόχου τους για την είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπου παίρνουν διάφορες γνώμες για τη λειτουργία συνεταιρισμών των γειτονικών χωρών, ώστε να μεταφέρουν αυτή την εμπειρία στη χώρα τους, καθιστώντας τους παραγωγούς τους, ανταγωνιστικούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν έρθει η ώρα.
«Ως υπουργείο δεν μπορούμε να παρεμβαίνουμε στον τρόπο οργάνωσης, αλλά μπορούμε να τους υποστηρίξουμε. Γι αυτό εξασφαλίζουμε οικονομική βοήθεια με προγράμματα και με εθνικά μέτρα στήριξης μέσω επιχορηγήσεων των συνεταιρισμών, μέχρι να σταθούν στα πόδια τους, ενώ προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε Ευρωπαϊκά προγράμματα στη Βόρεια Μακεδονία με την βοήθεια και της CARE που συνεργάζεται με το Υπουργείο», υπογράμμισε ο κ. Hazari. Η δε επαφή με την Κοινοπραξία της Ημαθίας, όπως εκτίμησε, θα βοηθήσει και στη σύσταση της νομοθεσίας τους για τα αγροτικά.
Εξήραν την φιλοξενία Γιαννακάκη
Τέλος, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους από την πολύ καλή υποδοχή και φιλοξενία του προέδρου της Κοινοπραξίας, καθώς και την επιθυμία τους να συνεχιστεί η συνεργασία και σε πρακτικό επίπεδο, ενδεχομένως και με την μεσολάβηση για ένα ραντεβού των υπουργών Γεωργίας των δύο χωρών. «Εξάλλου, οι πολίτες έχουν οικογενειακές και φιλικές σχέσεις και η Ελλάδα είναι μεγάλος φίλος και θα βοηθήσει να μπούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι leader στον αγροτικό τομέα και την χρειαζόμαστε και ως συνεργάτη και ως φίλο», είπαν κλείνοντας, οι εκπρόσωποι της αποστολής.
Σοφία Γκαγκούση