Στο βήμα της ολομέλειας της Βουλής βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση για το νομοσχέδιο για την Παιδεία. Τόνισε οτι οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα μπαίνουν μόνο με εργαστηριακά τεστ στις τάξεις.
Με τους εισηγητές των κομμάτων άνοιξε χθες Δευτέρα στην Ολομέλεια της Βουλής, η αυλαία της τριήμερης συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, για «την αναβάθμιση του σχολείου και την ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών», η οποία θα ολοκληρωθεί αύριο Τετάρτη με την ψήφισή του.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για το νέο σχολείο.
Στο βήμα βρίσκεται ο πρωθυπουργός ο οποίος επανέλαβε την έκκληση του προς τους εκπαιδευτικούς που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο να το κάνουν και κάλεσε τους ήδη εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς να μιλήσουν με τη σειρά τους στους συναδέλφους και να τους πείσουν να το κάνουν.
“Πρώτο μας μέλημα είναι το Σεπτέμβριο να επιστρέψουν όλα τα παιδιά στη δια ζώσης εκπαίδευσης. Η τηλεκπαίδευση δεν μπορεί να αντικαταστήσει την φυσική παρουσία στην τάξη. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει όλοι να πείσουμε τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς μας να πάνε να εμβολιαστούν. Μας απασχόλησε και συζητήσαμε το ενδεχόμενο του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εκπαιδευτικών.
Αποφάσισα όμως ότι αυτή δεν θα ήταν η ενδεδειγμένη λύση. Πρέπει να στείλουμε όλα τα κόμματα ένα μήνυμα για τους κινδύνους που αφορούν την υγεία των εκπαιδευτικών. Ο ιός θα κυκλοφορεί ανάμεσα στα παιδιά, άρα θα είναι πιο εκτεθειμένοι να αρρωστήσουν. Έχουν ευθύνη απέναντι στον εαυτό τους, αλλά και απέναντι στα παιδιά. Θα είναι δύσκολο να προχωρήσουμε σε αναπληρώσεις, αν αρρωστήσει μεγάλη ομάδα εκπαιδευτικών”.
«Πρέπει πρώτα και πάνω απ’ όλα να πείσουμε τους εκπαιδευτικούς μας να πάνε να εμβολιαστούν» είπε ενώ τόνισε ότι πάνω από το 70% έχει εμβολιαστεί. Όσο για εκείνους που δεν θα το πράξουν, όπως είπε ο ίδιος, θα κάνουν συχνά εργαστηριακά τεστ προκειμένου να μπουν στη τάξη.
Θα ζητήσουμε συχνά εργαστηριακά τεστ από τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς για να προσέρχονται στην τάξη”, είπε στη συνέχεια.
Αν είχα παιδί σε αυτήν την ηλικία θα το εμβολίαζα
Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο άνοιγμα της πλατφόρμας για τον εμβολιασμό των εφήβων 12 – 15 ετών, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “αν είχα παιδί σε αυτή την ηλικία, δεν θα είχα δισταγμό.
Υπάρχουν ενθαρρυντικές ενδείξεις από τον εμβολιασμό των εφήβων. Αυτή είναι η σωστή λύση. Τα παιδιά πάνω από 12 ετών πρέπει να εμβολιαστούν και παροτρύνω τους γονείς σε συνεννόηση με τους οικογενειακούς γιατρούς, να κάνουν αυτό το βήμα”.
Για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας
«Η ποιότητα της εκπαίδευσης συνδέεεται με την αυτονομία των σχολικών μονάδων. Η σύγκριση με διεθνή δεδομένα είναι απογοητευτική. Η Ελλάδα είναι ουραγός στις χώρες του ΟΟΣΑ. Για όσα συμβαίνουν στις τάξεις, δεν εχουν λόγο όσοι μοχθούν σε αυτές αλλά κάποιοι που κάθονται σε κάποια γραφεία μακριά από αυτές. Το αποτέλεσμα είναι ορατό. Μόνο εμείς και η Κύπρος διατηρούμε το μοναδικό σχολικό εγχειρίδιο. Αυτό αλλάζει. Στη θέση του αποκλειστικού βιβλίου θα υπάρχουν περισσότερες πηγές που το σχολέιο θα επιλέγει. Σκοπός μας είναι η αποστήθιση σταδιακά να αντικαθίσταται από την κριτική και δημιουργική σκέψη», είπε στη συνέχεια.
Το σχολικό εγχειρίδιο αλλάζει και στη θέση του θα υπάρχουν περισσότερες πηγές που το σχολείο θα επιλέγει ενώ, όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, οι επιδόσεις των παιδιών να κρίνονται με ευελιξία
Η διδακτέα ύλη εκσυγχρονίζεταικαι η τεχνολογία πια θα είναι σε όλες τις τάξεις ενώ θα διδάσκονται επίσης σεξουαλική αγωγή, ατομικά δικαιώματα, οδηγική ασφάλεια, προστασία περιβάλλοντος καθώς σε ένα κόσμο, ο οποίος διαρκώς αλλάζει, η γνώση του σήμερα δεν ξέρουμε αν θα ανταποκρίνεται στα επαγγέλματα του αύριο.
Στον πρωθυπουργό αναμένεται να απαντήσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, ενώ τον λόγο θα πάρει και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, όπως έχει ανακοινωθεί.
Πηγή: dikaiologitika.gr