Σε ένα άδειο γήπεδο και με «ενός λεπτού σιγή», για τους νεκρούς της πανδημίας από την Covid-19, αλλά και με μια μεγάλη διοργάνωση παράλληλα ξεκίνησαν χθες Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο του 2020 που λόγω της πανδημίας ακυρώθηκαν πέρυσι και διεξάγονται φέτος με καθυστέρηση ενός χρόνου και με πολλούς περιορισμούς, χωρίς θεατές σε άδειο γήπεδο καθώς εξακολουθούν τα κρούσματα κορονοϊού να παρουσιάζουν έξαρση. Για το λόγο αυτό, η τελετή ξεκίνησε μ’ ένα βίντεο για τον κορονοϊό και το πως άλλαξε τα πάντα σε όλο τον κόσμο, ενώ χορευτές αναπαριστούσαν την προσπάθεια και την επιμονή των αθλητών στην προπόνηση εν μέσω πανδημίας.
Ο Ιάπωνας αυτοκράτορας Ναρουχίτο και ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) Τόμας Μπαχ, και οι δύο με μάσκες, μπήκαν στο γήπεδο και υποκλίθηκαν ο ένας στον άλλο πριν καθίσουν κοινωνικά απομακρυσμένοι. Ως μία στιγμή ελπίδας, χαρακτήρισε ο Τόμας Μπαχ την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο.
Οι γιγαντιαίοι ξύλινοι δακτύλιοι μεταφέρθηκαν στο γήπεδο σε μια πλατφόρμα, καθοδηγούμενη από το φως πολλών φαναριών χαρτιού. Με το τράβηγμα ενός σχοινιού, τα δαχτυλίδια μετατράπηκαν σε Ολυμπιακό σύμβολο.
Mε υδρογόνο η Ολυμπιακή Φλόγα
του Τόκυο
Τη Φλόγα των 32ων Ολυμπιακών Αγώνων που θα διαρκέσουν μέχρι και τις 8 Αυγούστου άναψε η Ναόμι Οσάκα, πρωταθλήτρια του τένις που ήταν η τελευταία λαμπαδηδρόμος και στα δικά της χέρια ήρθε η Ολυμπιακή Φλόγα, μετά το ταξίδι της πριν περίπου ενάμιση χρόνο από την Αρχαία Ολυμπία.
Το υδρογόνο χρησιμοποιείται για πρώτη φορά για την Ολυμπιακή Φλόγα στο πλαίσιο των προσπαθειών του Τόκιο 2020 για μία διοργάνωση φιλική προς το περιβάλλον.
Κορακάκη-Πετρούνιας πρώτοι στο Στάδιο
Αθλητές από όλο τον κόσμο παρέλασαν στο Ολυμπιακό στάδιο του Τόκιο, εκπροσωπώντας τα έθνη τους, για πρώτη φορά με τα χαμόγελά τους κρυμμένα πίσω από τις μάσκες και με τις περισσότερες χώρες έχοντας εκπροσώπηση από άνδρες και γυναίκες σημαιοφόρους. Η Ελλάδα, μπήκε πρώτη στη σκηνή του σταδίου, έχοντας σημαιοφόρους την Αννα Κορακάκη και τον Λευτέρη Πετρούνια.
Την Ολυμπιακή σημαία, μετέφεραν έξι αθλητές, ένας από κάθε μία εκ των πέντε ηπείρων, καθώς και ένας εκπρόσωπος της Ολυμπιακής Ομάδας Προσφύγων της ΔΟΕ:
ΑΣΙΑ: Κέντο Μομότα (Ιαπωνία/Μπάντμιντον)
ΩΚΕΑΝΙΑ: Ελενα Γκαλιάμποβιτς (Αυστραλία/Σκοποβολή)
ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ: Σιρίλ Τσάτσετ (Αρση Βαρών)
ΑΜΕΡΙΚΗ: Πάουλα Παρέτο (Αργεντινή/Τζούντο)
ΑΦΡΙΚΗ: Μεχντί Εσαντίκ (Μαρόκο/Τρίαθλο)
ΕΥΡΩΠΗ: Πάολα Ογκέτσι Εγκόνου (Ιταλία/Βόλεϊ)
Οι έξι αθλητές παρέδωσαν τη σημαία σε εργαζόμενους που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της καθημερινής μάχης κατά του κορονοϊού και ακολούθησε η έπαρση της σημαίας με τους πέντε κύκλους, υπό τους ήχους του Ολυμπιακού Ύμνου, που συνέθεσε ο Σπύρος Σαμαράς, σε ποίηση του Κωστή Παλαμά. Τον Ύμνο τραγούδησε χορωδία μαθητών από το Τόκιο και τη Φουκουσίμα.
Ολυμπιακός όρκος
Ο αθλητής του στίβου Ριότα Γιαμαγκάτα και η αθλήτρια του πινγκ πονγκ Κασούμι Ισικάουα διάβασαν τον Ολυμπιακό όρκο, ενώ τον αντίστοιχο δικό τους όρκο έδωσαν εκπρόσωποι των προπονητών και των κριτών/διαιτητών. Πριν από αυτό, παρουσιάστηκε επίσημα για πρώτη φορά το νέο moto των Αγώνων, όπου στο γνωστό «Πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά» (citius, altius, fortius στα λατινικά), προστέθηκε και η λέξη «μαζί» (together), ως ένα μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης.
Συμμετείχαν μόνο 15 παγκόσμιοι ηγέτες, μαζί με τον Ιάπωνα αυτοκράτορα Ναρουχίτο, ο οποίος θα ανοίξει επίσημα τους Αγώνες όπως έκανε ο παππούς του Χιροχίτο το 1964. Μαζί του ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, και η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Τζολ Μπάιντεν.