Το
επισφαλές λόγω της σοβούσας πανδημίας κλίμα, δεν επέτρεψε την παραδοσιακή
αναβίωση του πανηγυριού και των πολιτιστικών εκδηλώσεων που
συνήθως συνοδεύουν τον εορτασμό του Αγίου Προφήτη Ηλία στο Ξηρολίβαδο.
Παρ όλα αυτά οι κάτοικοι και οι φίλοι του χωριού τίμησαν την Ιερά Μνήμη του Αγίου Προστάτη του Ξηρολιβάδου, με την τήρηση των προβλεπόμενων περιοριστικών μέτρων, στο θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον του Βερμίου όρους.
Η υπαίθρια αρτοκλασία
Την παραμονή της Εορτής του Παππού Ηλία, όπως αποκαλούν τον Προστάτη τους οι Ξηρολιβαδιώτες, τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Προφήτη Ηλία Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, προεξάρχοντος μεταξύ πλειάδος ιερέων, του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Βεροίας κ. Παντελεήμονα, ο οποίος κήρυξε και τον Θείο Λόγο.
Την λατρευτική εκδήλωση της παραμονής του Εορτασμού τίμησε με την παρουσία του ο Επίσκοπος της Αρμενικής Εκκλησίας της Βενεζουέλας Σεβασμιότατος κ. Βασίλειος, ο οποίος είχε διατελέσει στο παρελθόν και προκαθήμενος της Αρμενικής Εκκλησίας στην Ελλάδα.
Το έθιμο της δημοπράτησης των εικόνων
Την κύρια ημέρα της Εορτής τελέστηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία κατά την οποία συλλειτούργησαν ο Αρχιμανδρίτης π. Σωσίπατρος Πιτούλιας, ο οποίος κήρυξε και τον Θείο Λόγο και ο Εφημέριος Ξηρολιβάδου π. Ιωάννης Κιουλές.
Μετά την Απόλυση τηρήθηκε στον αύλειο χώρο του ναού το έθιμο του πλειστηριασμού των εικόνων.
Ο Αγιασμός στο Καλό Πηγάδι, στην Μπούνα
Ακολούθως το εκκλησίασμα μεταφέρθηκε στην Μπούνα, το Καλό Πηγάδι του λιβαδιού, όπου τελέστηκε ο καθιερωμένος Αγιασμός της ημέρας.
Οι Ξηρολιβαδιώτες και οι φίλοι του χωριού αντάλλαξαν τις καθιερωμένες ευχές με τις επιβαλλόμενες προφυλάξεις, προσδοκώντας την αναβίωση του παραδοσιακού πανηγυριού τους, με την πλήρη αποκατάσταση της κανονικότητας.
Η
καθιερωμένη φωτογράφιση στη Μπούνα μετά τον Αγιασμό.