Συντάκτης: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ
Οι αισιόδοξες προοπτικές που ανέκυψαν με την πρόοδο της ανοσοποίησης του πληθυσμού έναντι του κορωνοϊού, την άρση των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας και την προσδοκώμενη επάνοδο στην κανονικότητα, ήδη περιορίζονται με την καταγραφόμενη έξαρση των κρουσμάτων από την μετάλλαξη «ΔΕΛΤΑ» που θέτει προ των πυλών το λεγόμενο «τέταρτο επιδημικό κύμα».
Μπροστά στο ορατό αυτό ενδεχόμενο, αναστέλλονται κοινωνικές δραστηριότητες που συνήθως πραγματοποιούνται τους θερινούς μήνες.
Χαρακτηριστικές τέτοιες δραστηριότητες είναι τα παραδοσιακά πανηγύρια που συνοδεύονται και από άλλες εκδηλώσεις με σκοπό την διάσωση της ιστορικής, πολιτιστικής και κοινωνικής κληρονομιάς των κοινωνιών.
Σε όλα σχεδόν τα χωριά της περιφέρειας, οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται είναι συνδεδεμένες με τις θρησκευτικές εορτές του καλοκαιριού.
Στην εποχή της πανδημίας, όπου, το γενικότερο κλίμα ανασφάλειας καθιστά επισφαλείς τις κοινωνικές δραστηριότητες, τα παραδοσιακά πανηγύρια έχουν χάσει την αίγλη και τη σημασία που κάποτε είχαν.
Παρ όλα αυτά διατηρείται αναλλοίωτη στην συλλογική μνήμη η ξεχωριστή διάσταση που τα παραδοσιακά πανηγύρια έδιναν στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή του τόπου και η ιδιαίτερη αίσθηση που επιφύλασσαν για όποιον είχε την τύχη να παραβρεθεί σε κάποια από αυτά.
Τα καλοκαιρινά πανηγύρια ξανάδιναν ζωντάνια στα παραμελημένα χωριά, αφού γίνονταν αφορμή για επανασύσφιξη των σχέσεων όλων των συγχωριανών, οι οποίοι τα έχουν εγκαταλείψει ζητώντας ένα καλύτερο μέλλον στα αστικά κέντρα.
Επόμενο ήταν λοιπόν όλοι να περιμένουν με ανυπομονησία τις εκδηλώσεις αυτές, αφού δίνονταν η ευκαιρία να ανταμώνουν οι παλαιότερες με τις νέες γενιές, να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι, ώστε να διασώζεται η παράδοση.
Από την πλευρά τους οι τοπικές αρχές, οι φορείς και οι παράγοντες έκαναν σημαντικές προσπάθειες για την διατήρηση και τον εμπλουτισμό των εκδηλώσεων αυτών με νέα στοιχεία.
Η επισφαλής προοπτική για την φετινή αναβίωση των θερινών πανηγυριών, συνεπεία της επιδημικής έξαρσης από την μετάλλαξη «ΔΕΛΤΑ» του κορωνοϊού, αποτελεί ένα σοβαρό πλήγμα για τις παραδόσεις του τόπου.
Οι εν εξελίξει όμως αρνητικές συνθήκες που αναμένονται να προκαλέσουν την αναστολή των πανηγυρικών εκδηλώσεων, δεν πρέπει να οδηγήσουν και στην πλήρη ακύρωση τους.
Με την εξασφάλιση όλων των αναγκαίων υγειονομικών μέτρων, πρέπει έστω και αποσπασματικά οι δραστηριότητες αυτές να αναβιώσουν, από τους πολιτιστικούς συλλόγους που αποτελούν τις “κιβωτούς” της παράδοσης.
Προς την κατεύθυνση αυτή, παρά την επιδημική εξέλιξη, πάντα μπορεί να δίδεται σημαντική ώθηση από τις αρχές και τους φορείς που έχουν τη δυνατότητα να στηρίζουν τις εκδηλώσεις αυτές και να δίνουν κίνητρα σε όλους τους ανθρώπους, ιδιαίτερα στους νέους, να συμμετέχουν ενεργά και με όλες τις αναγκαίες προφυλάξεις, βοηθώντας στη συνέχιση της παράδοσης, η οποία έτσι διατηρείται ζωντανή και μεταφέρεται από γενιά σε γενιά.
Πάνω απ’ όλα όμως επιβάλλεται να αποτελέσει κοινή συνείδηση ότι παρά τις συντρέχουσες αρνητικές συγκυρίες , οι παραδόσεις του τόπου, που διασώθηκαν μέσα από εξαιρετικά δυσχερείς συνθήκες, πρέπει να διαφυλαχθούν και να μεταλαμπαδευτούν στις επόμενες γενιές.