-Εστίες μετάδοσης οι χώροι διασκέδασης και οι συναθροίσεις - Στο τραπέζι αυστηρές κυρώσεις
πίκεντρο τον εμβολιασμό και το επιχειρησιακό σχέδιο για τη διασκέδαση που θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα, αλλά και τις εξελίξεις γύρω από την πορεία των εμβολιασμών στην περιφέρεια ζήτησε και την πιο ενεργή συμμετοχή των ΟΤΑ στο μέτωπο τον εμβολιασμό και στον ελέγχων.
Για τους ελέγχους τήρησης των μέτρων
Στην πρώτη σύσκεψη, στο επίκεντρο βρέθηκε το επιχειρησιακό σχέδιο που καταρτίστηκε από τα συναρμόδια υπουργεία και οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων κατά του Covid-19, όπου τονίστηκε ότι δεν επιτρέπεται χαλάρωση στους ελέγχους, ενώ παράλληλα τέθηκαν στο τραπέζι και οι κυρώσεις που θα ισχύσουν με την έναρξη εφαρμογής των μέτρων γύρω από τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες -που έχουν ήδη ανακοινωθεί- στις 15 Ιουλίου.
«Θα πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στο κομμάτι της διασκέδασης, σε καταστάσεις που ξεφεύγουν σε αριθμό ατόμων και γεννούν εστίες κρουσμάτων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Το επιχειρησιακό σχέδιο για τους ελέγχους και οι κυρώσεις που θα ισχύσουν θα παρουσιαστούν την επόμενη εβδομάδα.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, οι υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, οι υφυπουργοί Λευτέρης Οικονόμου αρμόδιος για την Αντεγκληματική Πολιτική, Ν. Χαρδαλιάς αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων, Νικόλας Γιατρομανωλάκης αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας Θοδωρής Λιβάνιος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του κυβερνητικού έργου ‘Ακης Σκέρτσος, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, η γενική γραμματέας Εργασίας ‘Αννα Στρατινάκη, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού κυβερνητικού έργου Θανάσης Κοντογεώργης, ο αρχηγός ελληνικής Αστυνομίας Μιχάλης Καραμαλάκης και ο διοικητής Εθνικής Αρχής Διαφάνειας ‘Αγγελος Μπίνης.
Μηνύματα σε εκπροσώπους Περιφερειών και Δήμων
«Το μήνυμα για να έχουμε ένα ασφαλές και ελεύθερο καλοκαίρι είναι ένα: Εμβολιαστείτε, αλλά κάνετε και τακτικά τεστ πριν και μετά από κάθε κοινωνική δραστηριότητα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια σύσκεψης με τη συμμετοχή των εκπροσώπων της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και τις ηγεσίες των υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών με αντικείμενο τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία και την πορεία των εμβολιασμών.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «το τελευταίο τρίμηνο μελετήσαμε αναλυτικά τις νοσηλείες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αλλά και τους θανάτους λόγω COVID-19 στις κρίσιμες ηλικίες 60 έως 80 ετών. Τα συμπεράσματα είναι ότι το 99% -επαναλαμβάνω το 99%- των βαρέων περιστατικών που, δυστυχώς, είτε καταλήγουν σε Μ.Ε.Θ., είτε χάνουν τη ζωή τους, είναι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας που είχαν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν. Είναι πραγματικά κρίμα».
Επίσης τόνισε ότι «έχουμε πετύχει σημαντική πρόοδο, όμως πρέπει να επιστρατεύσουμε κάθε μέσο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας έτσι ώστε το επόμενο δίμηνο του καλοκαιριού να πείσουμε κάθε πολίτη που πιθανόν να έχει δεύτερες σκέψεις, που πιθανόν να έχει φοβίες, να κάνει το εμβόλιο ώστε τελικά, όταν θα ξεκινήσει το φθινόπωρο, να έχουμε φτάσει στο επιθυμητό 70% με 75% ανοσίας του πληθυσμού. Το καλοκαίρι αυτό είναι σίγουρα η περίοδος που όλοι περιμένουμε να ξεκουραστούμε από ένα δύσκολο χειμώνα. Όμως, ο στόχος του εμβολιασμού δεν μπορεί να μένει πίσω το καλοκαίρι. Γι’ αυτό και σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και τη δική σας συνδρομή θα οργανώσουμε και κινητές μονάδες εμβολιασμού σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας, ώστε να μην πάει καμιά μέρα χαμένη».
«Η μετάλλαξη Δέλτα έχει ήδη εντοπιστεί στη χώρα μας. Είναι ζήτημα χρόνου, όπως εκτιμά και το ευρωπαϊκό ECDC να γίνει και εδώ, όπως και σε άλλες χώρες, η επικρατούσα μετάλλαξη. Την βλέπουμε ήδη πιο έντονα παραδείγματος χάρη στην Κρήτη», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
Αμέσως μετά την εισαγωγική τοποθέτηση του πρωθυπουργού, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας παρουσίασε την πλήρη επιδημιολογική εικόνα της χώρας, δίνοντας έμφαση στις περιοχές που υπάρχει έντονα αυξητική τάση της πανδημίας το τελευταίο διάστημα, όπως είναι η Αττική, η Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο. Η αυξητική τάση παρατηρείται ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες. Όπως καταγράφεται στις ιχνηλατήσεις, στις οποίες αναφέρθηκαν στη συνέχεια ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, οι χώροι διασκέδασης και οι συναθροίσεις είναι οι βασικές εστίες μετάδοσης.
Ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, παρουσίασε τους πίνακες με την εμβολιαστική κάλυψη ανά περιφέρεια και τόνισε ότι είναι παντού διαθέσιμα και εμβόλια και ραντεβού. Οι υπουργοί Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, επεσήμαναν τη σημασία συνεργασίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και του εντοπισμού συγκεκριμένων προβλημάτων ανά περιοχή, ώστε να γίνει στοχευμένη εμβολιαστική προσπάθεια. Από πλευράς όλων των στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που πήραν το λόγο, σύμφωνα με πληροφορίες, εκφράστηκε η ανάγκη να ενταθεί η εμβολιαστική εκστρατεία και να γίνει ακόμη πιο στενή η συνεργασία με την κυβέρνηση και τις υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας αλλά και με την εκκλησία για την αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού. Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, επιφορτίστηκε από τον πρωθυπουργό με τον συντονισμό ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις εμβολιαστικές υπηρεσίες ώστε να προχωρήσει πιο γρήγορα ο εμβολιασμός σε συγκεκριμένες περιοχές.
Ενεργά στη μάχη ενίσχυσης του εμβολιασμού οι ΟΤΑ
Ενεργά θα συμβάλλει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην εθνική προσπάθεια για την ενίσχυση του εμβολιασμού ενάντια στον κορονοϊό. Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), Δημήτρης Παπαστεργίου, στη σύσκεψη, μέσω τηλεδιάσκεψης, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με αντικείμενο τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία και την πορεία των εμβολιασμών.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν υπουργοί και εκπρόσωποι της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, ο κ. Παπαστεργίου επισήμανε την ανάγκη να γίνει ακόμη πιο συστηματική και εντατική προσπάθεια στην υλοποίηση του εμβολιαστικού προγράμματος. Στο πλαίσιο αυτό, είπε, η Αυτοδιοίκηση μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες ακόμη και σε επίπεδο γειτονιάς, ώστε να ενημερωθούν έγκυρα και να πειστούν οι πολίτες να εμβολιαστούν.
Οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ ζήτησαν επίσης, να υπάρξει συντονισμός δράσεων και στενή συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας και των δήμων, προκειμένου να προχωρήσει με ακόμη γρηγορότερους ρυθμούς ο εμβολιασμός σε περιοχές που σήμερα είναι πίσω. Υπογράμμισαν δε, ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στον εμβολιασμό μέσω των κινητών μονάδων, που πλέον ενεργοποιούνται, των ατόμων που δεν μπορούν να μετακινηθούν, όσο και ευπαθών ομάδων αλλά και πληθυσμών όπως οι Ρομά. Ακόμη, ανέφεραν ότι «για να γίνουν όλα τα παραπάνω και με την πανδημία παρούσα, θα πρέπει να κρατήσουμε το προσωπικό που είχαμε για το σκοπό αυτό, κάτι που ήδη έχουμε ζητήσει».
Σε δήλωση του μετά τη σύσκεψη, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι η Αυτοδιοίκηση, «γνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες των τοπικών μας κοινωνιών, θα δώσουμε τη μάχη γειτονιά-γειτονιά, για να πείσουμε τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν. Δεν θα αφήσουμε να χαθεί ούτε μια μέρα στην προσπάθεια μας να πείσουμε κάθε πολίτη να κάνει το εμβόλιο, ώστε να χτίσουμε το απαραίτητο τείχος ανοσίας».