-Έκαναν λόγο για πλήρη αποδιοργάνωση των νοσοκομείων που επικεντρώθηκαν μόνο στον covid
Συνέντευξη Τύπου για την δημόσια Υγεία κατά τη διάρκεια της παν-δημίας αλλά και στο μέλλον, στην μετά covid εποχή, έδωσαν χθες το μεσημέρι στη Βέροια εκπρόσωποι της νομαρχιακής επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική συμμαχία Ημαθίας. Στο πάνελ, ο συντονιστής της Ν.Ε κ Κώστας Καλδάρας, ο υπεύθυνος του Τομέα Υγείας, γιατρός Πέτρος Τσαπαρόπουλος, ο Βασίλης Κωνσταντινόπουλος και η Μπέϊνα Κωστοπούλου, ως εκπρόσωποι εργαζομένων του νοσοκομείου Βέ-ροιας. Την συνέντευξη συντόνιζε ο Τάσος Κωστόπουλος.
Ο Κ. Καλδάρας καλωσόρισε τους εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε. με ένα πρώτο σχόλιο για το εργασιακό νομοσχέδιο με το οποίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη, την οποία χαρακτήρισε «ανίκανη και επικίνδυνη», έφερε τη χώρα πίσω στον 19ο αιώνα και θα έχει κοινωνικό αντίκτυπο, με θύ-ματα κάθε εργαζόμενο και κάθε πολίτη, όπως είπε.
«Υπέρτατο αγαθό η δημόσια Υγεία»
Ακολούθησε με την εισήγησή του ο κ. Τσαπαρόπουλος με μια αποτίμηση των προβλημάτων που αναδείχθηκαν στην πανδημία και τον χειρισμό τους από την κυβέρνηση, ενώ αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ καλώντας τον πολιτικό κόσμο και τους φορείς να ξεκινήσουν μία συζήτηση για την «επόμενη μέρα» στο χώρο της υγείας. «Με την πρωτοφανή υγειονομική κρίση που είχε συνέπειες παγκοσμίως, σε συνέχεια της οικονομικής κρίσης της δεκαετίας που πέρασε, φάνηκε ότι τα συστήματα υγείας, ακόμα και προηγμένων χωρών, ήταν ανέτοιμα να αντιμετωπίσουν την πανδημία που ήρθε», τόνισε και αναφέρθηκε στα «διδάγματα» της πανδημίας, με κυρίαρχο την καθολική αναγνώριση του δημοσίου συστήματος υγείας ως υπέρτατο αγαθό. «Κατά δεύτερο, έγινε κατανοητό ότι ο άνθρωπος πρέπει να επαναπροσδιορίσει τη σχέση του με τον πλανήτη και τρίτον αναδείχθηκε για μια ακόμα φορά, η σύγκρουση ανάμεσα σε δυο αντιλήψεις: στο δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας και στην νεοφιλελεύθερη αντίληψη με τον μεγάλο ιδιώτη, μέσα στο σύστημα Υγείας».
«Άκαιρος ο επανασχεδιασμός από την κυβέρνηση…»
Για την επόμενη μέρα και τον επανασχεδιασμό του ΕΣΥ, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, εκτίμησε ότι ήρθε σε λάθος στιγμή, ενόψει του φόβου ενός τέταρτου κύματος. «Επιλέγεται να ανοίξει μία συζήτηση για τις παθογένειες του ΕΣΥ ενώ από το 2010 είχε αρχίσει η συρρίκνωση και το ξήλωμα του από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας», είπε ο κ. Τσαπαρόπουλος κάνοντας αρνητική κριτική στις πρόσφατες δηλώσεις Μητσοτάκη για τον νέο νοσοκομειακό χάρτη της χώρας. Θύμισε παράλληλα τις πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, με τις ΤΟΜΥ και τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού.
Ενίσχυση του ΕΣΥ μέσα από τρεις άξονες
«Η πανδημία ανέδειξε την αναγκαιότητα ενός δημοσίου δικτύου που θα συμβάλλει στην ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στο ΕΣΥ, η ενίσχυση του οποίου αποτελεί την πολιτική μας προτεραιότητα, μέσα από τρεις άξονες: Πρώτον, με ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με όλους τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, με 15 χιλιάδες προσλήψεις άμεσα, δεύτερον τη θέσπιση εισαγωγικού μισθού 2.000 ευρώ, των νέων γιατρών που μπαίνουν στο σύστημα και τρίτον την αύξηση πόρων του ΕΣΥ. H πανδημία δεν τελείωσε ακόμα, είμαστε σε ύφεση του τρίτου κύματος και υπάρχει φόβος του τέταρτου, γι΄ αυτό απαιτείται εγρήγορση, συνεχείς επιδημιολογικές μελέτες και ενδυνάμωση του Ε-ΣΥ…», πρόσθεσε ο κ. Τσαπαρόπουλος, εκτιμώντας πως ήταν λάθος η είσοδος τουριστών χωρίς έλεγχο και πρωτόκολλα και ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική και να επιταχύνει τον εμβολιασμό.
Αποδιοργάνωση νοσοκομείων ελέω covid
Αναφερόμενος στα νοσοκομεία εκτίμησε ότι έχουν αποδιοργανωθεί πλήρως , αφού επικεντρώθηκαν μόνο στον covid και έμειναν ακάλυπτες οι χρόνιες παθήσεις, όπως καρκίνοι, καρδιοπάθειες, εμφράγματα, χειρουργεία, κλπ, και έκανε λόγο για πλεονάζουσα θνησιμότητα το 2020, με αύξηση θανάτων κατά 7% , σε σχέση με προηγούμενες χρονιές ενώ από αυτούς, οι μισοί δεν ήταν θάνατοι απο covid.
Συνεχίζοντας να δίνει στοιχεία, πρόσθεσε ότι ο μέσος όρος θανάτων στις ΜΕΘ της χώρας ήταν πάνω από 40% σε σχέση με τις ευρωπαϊκές χώρες που κατέγραψαν 30 με 35% , ενώ στις ΜΕΘ της Επαρχίας το ποσοστό των θανάτων ήταν πάνω από 60% . Με αυτά τα δεδομένα, συμπερασματικά επεσήμανε πως άμεση προτεραιότητα ίναι η αποκατάσταση των νοσοκομείων, του συστήματος πρωτοβάθμιας υγείας, η ενίσχυση των κέντρων υγείας με γιατρούς ειδικοτήτων και της ολοκλήρωσης των ΤΟΜΥ οι οποίες, όπως είπε, πρέπει να ενταχθούν στο ΕΣΥ.
«Να μην κλείσει κανένα νοσοκομείο στο νομό»
Ο κ. Κωνσταντινόπουλος συμφώνησε με όσα ανέφερε ο κ. Τσαπαρόπουλος, συμπληρώνοντας οτι τα δημόσια συστήματα υγείας είναι τα μόνα που μπορούν να αντιμετωπίσουν καταστάσεις κρίσιμες όπως η πανδημία ενώ αποδείχθηκε πως είχαν αποδοχή πάνω από 80% των πολιτών. Δήλωσε την άρνησή του στην εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα με τη δημόσια υγεία και εκτίμησε ότι δεν θα πρέπει να κλείσει κα-νένα νοσοκομείο στο νομό. Αντίθετα, πρότεινε η Βέροια να λειτουργεί ως νοσοκομείο ανάσχεσης και η Νάουσα να ενισχυθεί περαιτέρω με την δημιουργία κι ενός κρατικού κέντρου αποκατάστασης.
Τέλος, η κα Κωστόπουλου μίλησε για την εξουθένωση των εργαζομένων υγειονομικών, χωρίς άδειες επι 8 - 9 μήνες και ζήτησε ενίσχυση του ΕΣΥ με προσωπικό καθώς και την ένταξή τους μισθολογικά, στα επικίνδυνα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
Ακολούθησαν ερωτήσεις και συζήτηση.
Σοφία Γκαγκούση