του Αναστάσιου Βασιάδη
Η επιδημική κρίση του κορονοϊού που ανέκυψε κατά συνέχεια της μνημονιακής περιόδου, εξέτρεψε την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας γιγάντωσε την ανεργία, υπονόμευσε την πρωτογενή και δευτερογενή παραγωγική δραστηριότητα και δυναμίτισε κάθε σοβαρή επιχειρηματική προσπάθεια του ντόπιου μικρομεσαίου ανθρώπινου δυναμικού.
Το άνοιγμα των τουριστικών δραστηριοτήτων ωστόσο και η σταδιακή επάνοδος στην κανονικότητα φέρνουν στο προσκήνιο τις παραμελημένες αναπτυξιακές δυνατότητες που ο ίδιος ο τόπος απλόχερα παρέχει.
Ο λόγος γίνεται για τις μοναδικού κάλους περιοχές των πανέμορφων βουνών της πατρίδας μας, με τις ειδυλλιακές κοιλάδες, τα παραδοσιακά χωριά και τα εξαιρετικά αγροκτήματα με τους άνετους ξενώνες, τα οινοποιεία, τις πρωτότυπες καλλιέργειες και τις οργανωμένες ξεναγήσεις στην ιστορία, στις παραδόσεις και στην παραγωγική δραστηριότητα του τόπου.
Αυτή η πραγματικότητα που αναδύεται με την σταδιακή επάνοδο στην κανονικότητα, αναδεικνύει την πρόκληση της συστηματικής αγροτουριστικής ανάπτυξης, που η επιδημική κρίση ανέστειλε, ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη ποικίλα υποστηρικτικά προγράμματα.
Είναι γνωστό για τους γνωρίζοντες την ευρωπαϊκή πραγματικότητα ότι όταν στην Ελλάδα ανακαλύπτονταν και αξιοποιούνταν περιστασιακά και μεμονωμένα ο αγροτουρισμός, στην Ευρώπη τα αγροτικά καταλύματα προσέφεραν ήδη ποιοτικές υπηρεσίες, με ανάλογο βεβαίως οικονομικό όφελος για τους κατοίκους της υπαίθρου.
Στο επίκεντρο του αγροτουρισμού βρίσκονται το φυσικό περιβάλλον και η ανθρώπινη επαφή.
Η δραστηριότητα αυτή δεν έχει σκοπό να υποκαταστήσει τις αγροτικές ασχολίες αλλά να τις στηρίζει προσφέροντας ένα επιπλέον εισόδημα.
Η αγροτουριστική δραστηριότητα βασίζεται στη διαμονή σε κατάλληλα διαμορφωμένες κατοικίες παραδοσιακής αρχιτεκτονικής ή σε ξενώνες που διαθέτουν έναν αξιόλογο τοπικό χαρακτήρα.
Οι επισκέπτες μπορούν να γευτούν παραδοσιακές πίτες, σπιτικές μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού, χειροποίητα ζυμαρικά, ντόπια τυροκομικά, ζεστές τηγανίτες, φρούτα και ολόφρεσκα λαχανικά.
Ακόμη, αν δεν θέλουν να είναι απλοί παρατηρητές, μπορούν να συμμετάσχουν στα πανηγύρια, στις γιορτές και στην τήρηση παλαιών εθίμων που αναμένεται να αναβιώσουν μετά την επιδημική κρίση.
Σε πολλά μέρη λειτουργούν και αγορές με είδη λαϊκής τέχνης, όπως υφαντά, κεντήματα, ξυλόγλυπτα, κεραμικά κτλ.
Έτσι διαφυλάσσεται και αξιοποιείται η φυσική και πολιτιστική κληρονομιά ενώ δίνεται η δυνατότητα ανάπτυξης παράλληλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που αυτονόητα συνεπάγονται νέες θέσεις εργασίας.
Είναι αλήθεια ότι η ελληνική ύπαιθρος πολύ λίγο διαφημίζεται από τους επίσημους φορείς, τους αγροτουριστικούς συνεταιρισμούς και τις ταξιδιωτικές επιχειρήσεις ενώ προβάλλονται αγροτουριστικά πακέτα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Η ανάπτυξη του αγροτουρισμού ως παραγωγικής δραστηριότητας, προϋποθέτει την αξιοποίηση αγροτουριστικών προγραμμάτων, τα οποία πέρα από τη βελτίωση της οικονομικής θέσης των αγροτών, έχουν στόχο και τη βελτίωση της κοινωνικής θέσης της γυναίκας-αγρότισσας.
Ο αγροτουρισμός ως αναπτυξιακή δραστηριότητα θεσμοθετήθηκε και υποστηρίζεται με τον κανονισμό 950/97 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχει ως σκοπό την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών αλλά και την ενίσχυση της αγροτικής ενασχόλησης.
Είναι αυτονόητο όμως ότι η πρόκληση του αγροτουρισμού που προβάλλει μετά την επιδημική κρίση, θέτει προ των συλλογικών ευθυνών την προστασία του περιβάλλοντος από φυσικές απειλές και την διαφύλαξη του από δραστηριότητες που υπονομεύουν την ίδια του την υπόσταση.
Η απάντηση στην αγροτουριστική πρόκληση στην μετά covid εποχή, βρίσκεται στην οργανωμένη και μεθοδική αξιοποίηση των ενεργών ευρωπαϊκών προγραμμάτων, με πρωτοβουλία που πρέπει να λάβουν οι τοπικές αρχές, οι φορείς και οι παράγοντες, με γνώμονα την ανάπτυξη του τόπου.
Σοβαρή βλάβη στο δίκτυο σωληνώσεων του Β’...
Ενημερώνουμε τους γονείς του Β΄ Βρεφονηπιακού Σταθμού...