Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Ψηφιακό Εργαστήριο που διοργάνωσε η GAIA EΠΙΧΕΙΡΕΙΝ την Παρασκευή 28 Μαΐου 2021, με θέμα «Οργανώσεις Παραγωγών: ένα ισχυρό εργαλείο βιωσιμότητας για τους παραγωγούς και τον πρωτογενή τομέα».
Πάνω από 300 συμμετέχοντες παρακολούθησαν 11 εξέχοντες ομιλητές από την Ελλάδα και την ΕΕ, οι οποίοι τοποθετήθηκαν επάνω στο κρίσιμο ζήτημα της συνεργασίας μεταξύ παραγωγών και της υποστήριξης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) προς αυτή την κατεύθυνση, ανέδειξαν καλές πρακτικές συνεργατικών σχημάτων και εθνικών πολιτικών παροχής κινήτρων και παρουσίασαν τις προοπτικές στήριξης των Οργανώσεων Παραγωγών (ΟΠ) της χώρας, μεταξύ άλλων, μέσα από το τραπεζικό σύστημα αλλά και με την αξιοποίηση της ευφυούς γεωργίας, η οποία μπορεί να διασφαλίσει την οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική τους βιωσιμότητα.
Χαιρετισμό απηύθυναν ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Ιωάννης Οικονόμου και ο Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς κ. Αλκιβιάδης Αλεξάνδρου. Εκ μέρους της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τοποθετήθηκε ο κ. Alexander Stein, ενώ την κατάσταση πραγμάτων στην Ισπανία παρουσίασε ο Gabriel Trenzado Falcon, Διευθυντής της εθνικής συνεταιριστικής οργάνωσης της Ισπανίας Cooperativas agro-alimentarias. Ως καλές πρακτικές συλλογικής δράσης των παραγωγών παρουσιάστηκαν ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, εκπροσωπούμενος από τον Πρόεδρό του κ. Ιωάννη Κράββαρη και ο Αγροτικός Ελαιοπαραγωγικός Συνεταιρισμός Πιστοποιημένα Αγροτικά Προϊόντα Γαργαλιάνων «Ελαιώνας», το έργο του οποίου παρουσίασε ο Πρόεδρος του φορέα κ. Νικόλαος Αθανασόπουλος.
Εισηγήσεις πραγματοποίησαν οι: Φώτης Χατζηπαπαδόπουλος, Επικεφαλής Υπηρεσιών Ευφυούς Γεωργίας της NEUROPUBLIC AE, Γεώργιος Αβατάγγελος, Διευθυντής Κέντρων Επιχειρηματικότητας Αγροτικού Τομέα της Τράπεζας Πειραιώς, Σπύρος Μπέτας, Επικεφαλής Κέντρου Αγροτικών Επιχειρήσεων & Οργανισμών Κεντρικής & Δυτικής Ελλάδας της Τράπεζας Πειραιώς και Έλλη Τσιφόρου, Γενική Διευθύντρια της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ.
Κοινή διαπίστωση των συμμετεχόντων στο Εργαστήριο, το οποίο συντόνισε ο Διευθυντής της εφημερίδας «Ύπαιθρος Χώρα» κ. Νίκος Λάππας, ήταν ότι η στήριξη της σύστασης και ανάπτυξης συνεργατικών σχημάτων με όραμα, στρατηγική και βιωσιμότητα σε βάθος χρόνου είναι καταλύτης για τη βιώσιμη ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της χώρας συνολικά, καθώς οι ΟΠ είναι οικονομικές οντότητες που μπορούν να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική ισχύ, το εισόδημα, την ανθεκτικότητα των παραγωγών στις κρίσεις αλλά και να συμβάλλουν στον ταχύτερο και αποτελεσματικότερα πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής γεωργίας.
Χρειάζονται, ωστόσο:
• ένα σταθερό εθνικό στρατηγικό πλαίσιο που θα παρέχει κίνητρα για τη σύσταση, ανάπτυξη και οικονομική τους μεγέθυνση, αξιοποιώντας με τον βέλτιστο τρόπο τη στήριξη της ΚΑΠ και άλλων εργαλείων και πόρων, καθώς και εξειδικευμένα τραπεζικά προϊόντα που μπορούν να συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση,
• τη γνώση και την καινοτομία προκειμένου να διασφαλίσουν την οικονομική τους ανάπτυξη στη νέα εποχή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, όπως άλλωστε προβλέπεται οριζόντια για όλα τα εργαλεία στήριξης της ΚΑΠ στο μέλλον,
• τη δέσμευση των παραγωγών στους εμπορικούς και στρατηγικούς στόχους της οργάνωσης με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Προκειμένου να διασφαλιστεί η τελευταία, είναι αναγκαία, μεταξύ άλλων, η εκπαίδευση των παραγωγών στο επιχειρείν αλλά και η ενημέρωσή τους σχετικά με τα οφέλη της συνεργασίας και τις δυνατότητες στήριξής της, καθώς και με καλές πρακτικές που μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση.
Όπως δεσμεύτηκε ο Πρόεδρος της GAIA EΠΙΧΕΙΡΕΙΝ κ. Χριστόδουλος Αντωνιάδης κατά την εναρκτήρια ομιλία του, η GAIA EΠΙΧΕΙΡΕΙΝ θα συνεχίσει τις προσπάθειες ενημέρωσης και υποστήριξης του παραγωγικού κόσμου της χώρας προς την κατεύθυνση της συνεργασίας, δημοσιεύοντας προσεχώς τα πρακτικά του Εργαστηρίου, καθώς και την υπό εκπόνηση μελέτη για τα συλλογικά σχήματα στον πρωτογενή τομέα της χώρας, ως συμβολή στον δημόσιο διάλογο για αυτό το κομβικής σημασίας ζήτημα, που συνδέεται στενά με τη συνολική αναπτυξιακή προοπτική του εθνικού πρωτογενούς τομέα.
Το Εργαστήριο πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο του έργου «ΚΑΠ3D - KAΠ για οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική βιωσιμότητα», το οποίο υλοποιεί η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ.